Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Szeptember 20. 11:00, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Örömhormon tuning

Örömhormon tuning

Keveset tudunk a szerotoninról, az úgynevezett „örömhormonról” – annál többet lehet hallani, olvasni róla. Sokszor elég ellentmondásos dolgokat.

Minél rövidebbek a nappalok, sötétebbek, borúsabbak is, annál inkább szükségünk lenne az „örömhormonokra”, hogy jobb legyen a kedvünk. A szerotonin hiánya azonban számos betegséggel is összefüggésbe hozható: depresszióval, idegi, étkezési és szexuális zavarokkal.

Miért csökken a szintje?
A menopauza alatt az ösztrogénszint csökkenésével a szerotoninszint is csökken, ami hozzájárulhat a hangulatváltozásokhoz. A hiányállapot ugyanígy beindítja a „kívánósságot” is, vagyis a szervezet bizonyos ételek utáni vággyal próbálja növelni az örömhormon szintjét. Ugyanez érvényes a premenstruációs szindrómánál is, amelynek tüneteit valószínűleg a nemi hormonok és a szerotonin kölcsönhatása okozza.

Miért eszem többet?
A szerotoninszint csökkenésének jele lehet a túlzott evés is. Az örömhormon hiánya miatt kialakult szomorúság, lehangoltság is okozhat pluszkilókat, amennyiben édességgel, süteménnyel szeretnénk becsapni az agyunkat.

Hangulatjavító lehetőségek
1. Az edzés: egyfajta stressz a test számára, amelyhez a szervezet alkalmazkodik és növeli a stresszválaszban részt vevő anyagok termelését: a noradrenalinét és a szerotoninét is.
2. Több szex! A szerelmi együttlét során is ilyen anyagok termelődnek, melyek felpezsdítik a vérkeringést és általános jó érzést okoznak.
3. Több fényt! Használja ki a napsütéses napokat. Javítja hangulatunkat, mert optimális szintre hozza a szerotoninszintet.
4. Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok is hozzájárulnak a szerotonin termelődéséhez. Ilyen például a B5 és B6 vitamin. A B5 vitamin a memóriát és a koncentrációképességet javító hatásán kívül a szorongás, a depresszió kezelésében is hasznos lehet. A B6-vitamin is nélkülözhetetlen a szerotonin-szintézishez. (Fogyasszon marhahúst, belsőségeket: máj, vese, szív, tejtermékeket, száraz hüvelyeseket, élesztőt, tojássárgáját, barna lisztből készült ételeket, zöldségféléket, )sárgadinnyét, heringet, hüvelyeseket, paradicsomot, szóját, avokádót, hajdinát, lencsét.
5. Van összefüggés a depresszió és a folsav hiánya között. Egyes gyógyszerek: aszpirin, baribiturátok, görcsoldók, fogamzásgátlók folsavhiányt idézhetnek elő!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.