Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Január 29. 14:44, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Óriási hangsúlyt fektetnek a bűnmegelőzésre Kiskunfélegyházán

Óriási hangsúlyt fektetnek a bűnmegelőzésre Kiskunfélegyházán

Városunk a „Kreatív Bűnmegelőzés Kiskunfélegyházán” címmel indítja újabb nagyszabású, minden korosztálynak segítséget nyújtó projektjét a bűnesetek csökkentésére.

- Évek óta munkálkodunk azon, hogy a város lakosságának különböző korosztályait sikerüljön bevonni a bűnmegelőzésbe és prevencióba. A legelső körökben a - bűnelkövetések számadatai tükrében leginkább érintett - idősebb korosztály bevonását tekintettük fő feladatnak, de mára be kellett látnunk azt, hogy a társadalom minden rétegét – a kisgyermekektől egészen az időskorúakig – meg kell szólítanunk. Ehhez olyan programot kell megfogalmaznunk, hogy a társadalom minden rétege fogékony legyen az átadandó információra – mondta el a projekt kapcsán tartott sajtótájékoztatón a Városházán január 29-én Csányi József polgármester.

Azt is megtudtuk, hogy a „Kreatív Bűnmegelőzés Kiskunfélegyházán” nevet viselő projekt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Félegyházi Rendőrkapitányság, Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Kreatív Mozaik Alapítvány, a Móra Ferenc Művelődési Központ, valamint a Kiskun Múzeum összefogásával valósulhat meg.

2017-ben nagyszabású bűnmegelőzési programot hajtott végre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság. A projekten belül létrehozott „Nyugdíjas akták” című nagyszínházi előadás nemcsak városunkban, hanem a környező településeken is hatalmas sikert aratott, melynek eredményeként az előadásban résztvevő csapat belügyminiszteri kitüntetést kapott. Az elmúlt évben pedig mintegy 600 középiskolás diáknak tartott „Csak egy kör” című drogprevenciós előadás nyújtott segítséget a fiataloknak az áldozattá válás megelőzésében.

- Kiskunfélegyháza önkormányzati vezetése és képviselőtestülete nagyon hamar felismerte azt, hogy a bűnmegelőzésben az önkormányzatok is tudnak tenni, csak meg kell keresni az együttműködésre képes szervezeteket, és az erők, lehetőségek, a felkészültség kihasználása új utakat nyithat – mondta dr. Hatala József a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke a sajtótájékoztatón, majd elismerősen szólt a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság munkájáról:
- A város rendőrkapitánysága amellett, hogy a helyi problémák megoldásával foglalkozik, globálisan gondolkodik. A siker kulcsa pedig nem más, mint ez. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács minden segítséget meg fog adni, hogy ez a nagyon nagy ívű és szép munka tovább folytatódhasson.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács számtalan programot indít az ország közbiztonsága, közrendje erősítése, valamint a bűnalkalmak lehetőségének és bűncselekmények számának csökkentése érdekében. Március végén például a félegyházi tapasztalatokat is figyelembe egy olyan programot indítanak útjára, mellyel felkészítik a települések polgármestereit bűnmegelőzésel kapcsolatos teendőkre, rávilágítva arra, hogy a befektetett energia megtérül.

- A bűnmegelőzés sikerességét leginkább az mutatja, hogy 2010 óta több mint a felére csökkent Kiskunfélegyházán a bűncselekmények száma. A bűnmegelőzési tevékenységünknek két nagy témája a fiatalok körében a bűnelkövetővé válás megelőzése a másik pedig az áldozattá válás megelőzése. Három olyan nagy kör van, akit meg tudunk szólítani: egyrészt akiket a vagyonvédelemmel kapcsolatban tudunk elérni, a másik a gyermek- és ifjúságvédelem, a harmadik pedig a kortárs védelem, amelynek bevonását már szintén évekkel ezelőtt elkezdtük. Az idők folyamán azonban rá kellett jönnünk, hogy ennél sokkal több embert kell megszólítanunk. S noha a rendőrségnek alapvető munkája a bűnmegelőzés, tudnunk kell azt is, hogy ez egy társadalmi feladat, amit csak összefogással lehet végrehajtani. A Kreatív Bűnmegelőzési Projekt is erről szól – nyilatkozta Timafalvi László rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság vezetője.

- Megpróbáljuk a folyamatosan változó világot követni. A legnagyobb kihívás a fiatalok megszólítása, hiszen mi egészen más generáció vagyunk. Ezért is nagyon fontosak a kiemelt szerepet kapó kortárs segítő programok – mondta Gratzer-Sövényházy Edit rendőr ezredes, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács főosztályvezetője.
- Tanulnunk kell a fiataloktól és figyelnünk kell őket, hogy éppen merre mozognak, mert ott kell számukra tálcán nyújtanunk, az ő sajátos jelbeszédükre lefordítva az információt - legyen az Facebook, Youtube, Instagram stb. – tette hozzá.

A „Kreatív Bűnmegelőzés Kiskunfélegyházán” című projekt részletes programját a félegyházi bűnmegelőzés legfőbb „harcosa” dr. Horváth-Rekedt Gréta rendőr főhadnagy, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója, a Kreatív Mozaik Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette:

1. Településbiztonság: „Antibetyár” (Lakossági interaktív bűnmegelőzési játék) Az interaktív nyomozós játék helyszíne a Kiskun Múzeum börtönmúzeum, ahol 15 fős csoportok 1 órás időtartam alatt a legfontosabb vagyonvédelmi ismereteket játékos formában sajátítják el.

2.Gyermek- és ifjúságvédelem:
a.) „Kamasztanból jeles” címmel színházi próbafolyamat és osztályfőnöki órák. A fiatalok észrevétlenül sajátítják el az alapvető bűnmegelőzési ismereteket, egy-egy szerepbe lépve kipróbálhatják milyen áldozattá válni (pl. kirekesztett fiatal helyzetében), de azt is kipróbálhatják, hogy milyen egy elkövető „bőrébe bújni”.

b.) „Érték-mérték” színházi nevelési program alsó tagozatosok számára. A „Nyitott Kör” színházi egyesület 4+1 drámapedagógust képez ki bűnmegelőzési témájú tanítási dráma foglalkozás megtartására, melyet az általános iskola 3-4. osztályos tanulói számára alkalmaznak a barátság és értékek témakörben.

c.) Jobb agyféltekés akkreditált képzés pedagógusok és a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek számára. A képzés során 20 fő pedagógust és gyermekvédelemben dolgozó szakembert képeznek ki 4 napos képzés során a jobb agyféltekés rajzolás elsajátítására.

3. Áldozattá válás megelőzése:
a.) „Nyugdíjas akták” bűnügyi komédia bemutatkozik országos szinten. A projekt keretében 10 helyen mutatják be a nagy sikerű színházi előadást, melynek keretében településenként 120 fő nyugdíjas szerez élményszerű és humoros formában információkat arról, hogyan kerülendő el az idős ember bűncselekmény áldozatává való válása.

b.) „Boróka veled van” kutyaterápiás foglalkozás
Az erőszak és agresszió kezelését célzó kutyaterápiás foglalkozás sorozat 6 alkalomból áll, mely a szociális és viselkedészavaros gyerekeket célozza meg.

(Fotók: Kurucz Zoltán)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).