Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. November 09. 07:14, szerda | Sport
Forrás: mno.hu

Orbán bejelentette: elérhetővé válik a teljes Puskás-hagyaték

Orbán bejelentette: elérhetővé válik a teljes Puskás-hagyaték

Sikerült Puskás Ferenc teljes hagyatékát hazahozni Spanyolországból – jelentette be kedden felcsúti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

Kicsit furcsán érzi magát az ember Felcsúton, amikor Puskás hagyatékát mutatjuk be, miközben van egy Budapest Honvédunk és egy Puskás Ferenc Stadionunk. De van itt egy csomó jóakaratú ember, akiket össze kell fogni. Megtaláltuk az építészt, megtaláltuk a helyet, az edzőket, a régieket, megkötöttük a szerződéseket – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, minden, ami itt van, önérdek nélküli jött létre.

Ez az alkalom nem jöhetett volna létre, ha Erzsike néni, Puskás Ferenc felesége nincs velünk. A Puskás-akadémia lassan egy olyan hellyé vált, ahol pártállás nélkül mindenki otthonra talált, aki akart. Régi kérdés volt, hogy ha nálunk van a Puskás-akadémia, hol van a hagyatéka. Most hazahoztuk, és a nyilvánosság előtt elérhetővé tesszük Puskás Ferenc hagyatékát – jelentette be Orbán Viktor.

Aki nem rendes ember, az nem lesz jó futballista

Puskás Ferenc intelligenciája felismerhető volt, két fejjel tudott gondolkodni, a saját és az ellenfél nézőpontjából is – emelte ki a világ leghíresebb magyarjának egyik tulajdonságát Orbán, „aki nem rendes ember, az nem lesz jó futballista” – tette hozzá.

Amikor Albert Flóriánt temettük, elhangzott: fáj, hogy a nagyok elmennek. Az igazi nagy baj, hogy mennek, de nem jönnek. A célunk itt az akadémián az, hogy ne csak menjenek, de jöjjenek is – mondta Orbán Viktor.

Az akadémia a fejébe vette, hogy ha nem jön létre erre egy speciális intézetet, akkor mi létrehozzuk a Puskás Intézetet. Ez egy, a fiatalok számára is érdekesnek számító központ lesz majd. A Puskás-hagyaték ezen az intézményen keresztül lesz majd elérhető – tette hozzá. Ide kapcsolódik, hogy a Puskás Ferenc Stadiont is újjá kell építeni: megszülettek a döntések, hogy a tervek megvalósuljanak.

A kormányfő azt is elmondta, a mai ünnepi megemlékezésre a hétvégi egyiptomi busztragédia árnyékában kerül sor, ezért mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek, az elhunytak családtagjainak őszinte részvétét fejezte ki.

A hagyaték legfontosabb darabját, Puskás Ferenc helsinki olimpiai aranyérmét a rendezvényen Orbán Viktor vette át Puskás Ferencnétől.

Szöllősi György, Puskás Ferenc pályafutásának és életének legnagyobb kutatója, az akadémia kommunikációs vezetője elmondta, öt éve vesztettük el Puskás Ferencet, és az ötödik év kezdődött a róla elnevezett labdarúgó-akadémián. Az eseményen részt vett Mészáros Lőrinc, a Puskás-akadémia elnöke, Jakab János, az utánpótlásbázis felügyelőbizottságának elnöke, Kovács Ferenc, a Videoton tiszteletbeli elnöke, a nemzet sportolói (Rejtő Ildikó, Buzánszky Jenő, Portisch Lajos, Kulcsár Győző), a háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti György, rajtuk kívül Garancsi István, Lázár Vilmos, az MLSZ részéről pedig Berzi Sándor és Dunai Antal is.

Szöllősi György bejelentette azt is, november 17-én, Puskás halálának évfordulóján Kiss-Rigó László püspök mond szentmisét a labdarúgó lelki üdvéért, ezt követően pedig jótékonysági Mozart-requiemet ad elő a pesti bazilika kórusa. Közölte azt is, hogy a görög Panathinaikosz stadionjában, ahol edzőként Pancho sikert sikerre halmozott, tavasszal Puskás-szobrot avatnak.

Szeretek építkezni, az akadémián ezt tesszük 10 éve – emelte ki Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere. Elmondta, a társasági adókedvezmény hatalmas lökést adhat az összes magyar labdarúgó akadémiának, így a felcsúti intézménynek is. A célok között szerepel egy komoly utánpótlás stadion felépítése is.

Van még egy bejelenteni valónk, tette hozzá, egy saját mezőgazdasági és gasztronómiai szakközép iskolát fogunk elindítani. 2006 óta úgy érzem, 50 évet léptünk előre. Ahhoz, hogy a magyar labdarúgás újra az '50-es évek sikerei közelébe kerüljön, szükség van a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiára, és a többi utánpótlásképző intézményre.

Gyógyulást kért, semmi mást

Mit lehet mondani egy olyan emberről, akiről film, könyv készült, és minden mozdulatát ismeri mindenki – kezdte Kovács Ferenc. Úgy gondolom, a tiszteletemet a személyes élményeim felidézével róhatom le. Kovács a Puskás ellen játszott meccsek közül kiemelte a Közép-európai Kupa párbajt, és elnézést kért azért, hogy csapatával kiverve a Honvédot megfosztotta egy aranyéremtől a Puskás-hagyatékot átvevő akadémiát.

Nem tudtam olyan kéréssel menni hozzá, hogy ne segített volna – emelte ki. Felidézte, hogy Puskás Ferenc egyszer egy teljesen ismeretlen idős férfi kérésére hozott haza gyógyszert egy külföldi túráról, és csak annyit mondott az illetőnek: „Hogy mit kérek cserébe? Azt, hogy gyógyuljon meg!”

Kovács Ferenc elmondta, ahhoz, hogy felszínre jöjjön a fantasztikus sportteljesítmény, kellett Erzsi néni is, Puskás Ferenc felesége. „Minden sportfeleségnek azt tudom mondani, hogy hozzá próbáljon hasonulni!”

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat hátvédje az MNO-nak elmondta, örül, hogy ezek a relikviák mindörökre emlékeztetnek majd arra, hogy milyen nagyszerű ember és labdarúgó volt Puskás Ferenc.

A hagyatékról szóló riport itt olvasható.

Címkék: Puskás Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.