Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Január 26. 11:29, hétfő | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Oldja meg a család!

Oldja meg a család!

IDŐS EMBEREK, akik többé-kevésbé képesek önellátásra, de saját otthonukban élnek – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban több mint 130 ezren voltak.

IDŐS EMBEREK, akik többé-kevésbé képesek önellátásra, de saját otthonukban élnek – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban több mint 130 ezren voltak. Az ő életüket könnyíti meg a házi segítségnyújtás. Mostantól azonban kevesebben vehetik igénybe e támaszt.

Naponta maximum négy óra. Ennyit jelent a házi segítségnyújtás az idős, beteg embereknek. A helyi önkormányzat biztosítja a rászorulóknak, legyen szó bevásárlásról, takarításról, főzésről, hivatalos ügyek intézéséről vagy akár öltözködésről, mosakodásról. Önkormányzattól függően ingyenesen vagy minimális összegért vehető igénybe a szolgáltatás.

A Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter által szignózott törvénymódosítás nem vonatkozik azokra, akiknek esetében már korábban eldöntötték, jár nekik a szolgáltatás, tehát a változás csak a házi segítségnyújtást most igénylőket érinti.

A napi segítségnyújtást sávosan osztották be azok között, akik erre igényt tarthatnak. Van, aki csak napi egy-, más többórás segítséget kap, állapotától, rászorultságától függően. A minisztériumi táblázat pontok alapján rangsorol: a maximális öt pontból egyet „kap” az, akinek minimális segítségre van szüksége (például a mozgáshoz, az öltözködéshez, WChasználathoz, főzésnél stb.), és négyet az, aki mindezekhez jelentős segítséget igényel. Minél több az összpontszáma valakinek, annál több segítség jár. Eddig az, aki tizenegy ponttal rendelkezett, napi egyórányi segítségre volt jogosult. Mostantól azonban húsz pontra lesz mindehhez szüksége.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a szigorítás lényege, hogy jobban és célzottabban segíthessék az igazán rászorulókat. Akinek az állapota nem nagyon súlyos, és húsz pontnál kevesebbel rendelkezik, a továbbiakban azt a családnak kell segítenie. Vagy ha ez nem megoldható, költözzön idősek otthonába, egyre magasabb havidíjért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.