Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Szeptember 20. 08:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Olaszországban a migráció a témája a polgármester-választásoknak

Olaszországban a migráció a témája a polgármester-választásoknak

A migráció megállítása és a családvédelem a fő témája a jobboldali pártok választási kampányának a két hét múlva esedékes helyhatósági választások előtt, s ezzel már a kormányváltásra készülnek

- hangoztatta vasárnap Matteo Salvini, az olaszországi Liga párt vezetője.

Matteo Salvini szokása szerint személyesen járja az országot a Liga jelöltjeinek támogatására. A hétvégén Veneto tartomány következett, ahol kijelentette, nem könnyű számára a Mario Draghival februárban megalakult kormányban a baloldallal közösen irányítani az országot.

"Felkelek reggel, és az egyik (kormánypárt) az Olaszországban született migránsoknak akar állampolgárságot adni, a másik vagyonadót akar bevezetni, a harmadik melegházasságot, a könnyűdrog legalizálását (..) nekünk a migráció megállítása elsőrendű" - jelentette ki.

Hozzátette, azért lépett be a kormányba, mert nem engedheti meg a baloldali Demokrata Pártnak (PD) és az Öt Csillag Mozgalomnak (M5S), hogy "tönkretegye" Olaszországot. Hasonlóan jelentősnek nevezte, hogy a családokat apák és anyák alkossák első és második számú szülő helyett. Kifejtette, hogy a Liga már a következő kormányzási ciklusra készül, melyben többek között szélesíteni kívánja az észak-olasz régiók autonómiáját.

Az október 3-ra és 4-re kitűzött helyhatósági választásokon több mint ezer önkormányzati testület újul meg, közöttük hat tartományi székhelyen választanak új polgármestert, a legnagyobb városoknak számító Rómában, Milánóban, Nápolyban, Torinóban, Bolognában és Triesztben. A kétnapos megmérettetés belpolitikai tesztnek számít: felmérések a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) alkotta jobboldali szövetség győzelmét jósolják. Nagy figyelem övezi a Liga és a Giorgia Meloni vezette ellenzéki erő FdI versenyét.

Az FdI szombaton Róma egyik legnagyobb terén tartott kampánygyűlést a jobboldal által támogatott főpolgármester-jelölt, Enrico Michetti oldalán. A jobboldali pártnak ez volt az első önálló utcai tömegdemonstrációja a fővárosban, és megtöltötte a helyszínt. Elemzők megjegyezték, hogy az FdI Róma "bevételével" saját kormányra kerülését készíti elő.

Giorgia Meloni beszédében 80 ezerre tette az év eleje óta Olaszországba érkezett migránsok számát, bár a hivatalos adatokban ennek a fele szerepel. A "határokat az illegális bevándorlás előtt nyitva hagyó" belügyminiszter, Luciana Lamorgese azonnali távozását követelte hangsúlyozva, hogy az FdI aláírásgyűjtést indított Lamorgese lemondatására.

A jobboldali Il Giornale napilap megjegyezte, hogy Mario Draghi először megígérte, utána pedig elhalasztotta azt a hármas találkozót, melyen a kormányfőnek, a belügyminiszternek és Matteo Salvininek kellett volna egyeztetnie a migrációs intézkedésekről.

A legutolsó felmérések szerint a Liga, az Fdi és a PD fej-fej mellett állnak, mindhárman húsz százalék körüli támogatottsággal. Tizenhat százaléknál teljesít az M5S, amely elveszítheti Róma 2016-ban megszerzett főpolgármesteri székét.

A PD főtitkára, Enrico Letta a toszkán Siena városában indul pártlogó nélküli jelöltként, ami azt jelentheti, hogy győzelem esetén másra bízza a PD vezetését. Letta korábban "meghatározónak" nevezte az októberi helyhatósági fordulót úgy vélve, hogy "szélsőségesen kétpólusú" lett a politika, melyben a baloldal a Silvio Berlusconi vezette jobbközép helyett a Liga-FdI párossal találja szemben magát. Bejelentette, hogy a PD a Draghi-kormány fennállását támogatja 2023-ig, és addig a parlamenten keresztül akarja szorgalmazni a születési helyhez kötött állampolgárság bevezetését, valamint az LMBTQ közösség tagjai jogainak bővítését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése