Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Május 30. 15:30, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Ökotudatos képzési projektbe kapcsolódik be a Platán iskola

Ökotudatos képzési projektbe kapcsolódik be a Platán iskola

Az ECO-SCHOOL Oktatási hálózat határon átnyúló program keretében szeretné megvalósítani az ökotudatos életre nevelést párhuzamosan szerb és magyar általános iskolákban.

A vidéki térségekben élők számos olyan problémával küzdenek, melyek kapcsolatban vannak a fenntarthatósággal. Épp ezért a projekt olyan módszereket kíván bemutatni elsősorban az általános iskolások körében, melyeknek köszönhetően a gyerekek ráláthatnak, hogy otthoni körülmények között viszonylag kevés költség befektetéssel, kreativitással miként lehet olyan megoldásokat találni, mellyel az életüket fenntarthatóbbá tudják tenni.

A projekt középpontjában az oktatás és képzés van, melyet nem feltétlenül hagyományos tantermi keretek között valósítanak meg, hanem témanapok, interaktív foglalkozások, játékos elemek beépítésével, illetve tanulmányi kirándulások formájában.

Maga a fenntarthatósági fejlesztések és gondolkodási szemlélet hat témakör közé csoportosul:

  • fenntartható társadalom
  • anyagtakarékosság
  • víztakarékosság
  • energiatakarékosság
  • ökotudatos életmód
  • fenntartható termékek

A projekt, melyben részt vesznek a szerb és a magyar általános iskolák 12 hónap intervallumú és három trimeszterre osztott.

Az első harmad az előkészítő szakasz, mikor a projektben részt vevő szakemberek az érintett térséget felkutatják és megtalálják azokat a valós igényeket, melyek a fenntarthatósággal kapcsolatosak, valamint a már működő gyakorlatokat is feltérképezik.
Az eredmények összegzését követően pedig kidolgozásra kerülnek az tananyagok interaktív szervezésben.

Második harmadában gyakorlati tréning formájában sajátíthatják el a gyerekek a különböző témaköröket párhuzamosan a határon túli iskolákban tanulókkal.

Az utolsó trimeszterben pedig a határon túli diákokkal közös tanulmányi kirándulások és témanapok kerülnek megrendezésre

Végső soron pedig összegzik a projekt szakmai anyagát és kidolgozzák azt a képzési szisztémát, mellyel az általános iskolák mindennapi gyakorlatába egy-egy modul formában beépíthető a program anyaga.

A program az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Együttműködési Program keretében valósul fel.

A programot megvalósítók:

  • Ecocenter Alapítvány (HU)
  • Than Fivérek Értelmiségi Kör (SRB)
  • Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola Platán Utcai Tagintézménye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.