Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Augusztus 26. 18:36, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: Félegyházi Hírek

Nyílt levél – válasz a nyílt levélre

Nyílt levél – válasz a nyílt levélre

A korábban közölt nyílt levél, és az arra adott válasz!

Tisztelt Polgármester Úr!


Kiskunfélegyháza város közbeszerzési bizottsága 2014. augusztus 22-én tárgyalt az 5-ös számú főúttal párhuzamosan haladó 1 km hosszú kerékpárút kivitelezőjének kiválasztásáról. Az eljárás során, az ajánlattételi felhívás elkészültét megelőzően, megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy az egyébként meghívásos rendszerben történő lebonyolítás nem számol kiskunfélegyházi vállalkozásokkal!
A közbeszerzésre meghívott cégek Budapestről, Hajdúsámsonról és Ürömről érkeztek! Kérdésünkre miszerint a közbeszerzést lebonyolító, egyébként szintén vidéki cég, miért nem mérte fel a helyi vállalkozások erőforrásait, lehetőségeit, kitérő választ kaptunk. Fő érvként hangzott el az, hogy ha fővállalkozónak is nem alkalmasak a félegyháziak, attól még alvállalkozók akár még lehetnek is. Balla László alpolgármester úrral elégedetlenségünknek adtunk hangot az ülésen az idegen cégek helyzetbe hozása láttán. Élve jogunkkal, olyan módosító indítvány támogatását kértük a bizottság többi tagjától, amiben kizárólag félegyházi cégek kerültek meghívásra.
A bizottság döntött, egy ellenszavazat mellett jóváhagyta az eredeti előterjesztést! Ez a döntés szembe megy minden józan ész diktálta érvvel! Hátrányosan érinti a helyi építőiparban dolgozó cégeket, munkahelyek kerülnek veszélybe, komoly helyi adóbevételtől esik el a város.
Önkormányzatunknak korlátozott lehetőségei van közvetlenül befolyásolni a vállalkozásaink versenyképességét, piachoz jutását. Elemi érdekünk, hogy minden olyan eszközt megragadjunk ami törvényes keretek között segíti a félegyházi cégek munkáját ezzel együtt az itt élők megélhetését.
Kérem Önt, ne írja alá a közbeszerzési bizottság ajánlása szerinti döntést, legyen lojális a félegyháziakkal!

Kiskunfélegyháza, 2014-08-24

Tisztelettel:
Horváth Tamás önkormányzati képviselő, Magyar Szocialista Párt

Horváth Tamás
Önkormányzati Képviselő Úrnak
Magyar Szocialista Párt

_________________________________________________


Tisztelt Képviselő Úr!


2014. augusztus 24-én kelt nyílt levelében arra kér, hogy ne írjam alá a Közbeszerzési Bizottság azon ajánlása szerinti döntést, melyben egy európai uniós forrásból finanszírozott kerékpárút-építés kivitelezőjét jelölte meg a döntés-előkészítő testület.

Tudom, választási kampány van, és ilyenkor nagy előszeretettel szoktak ellenzéki politikusok olyan érveket felhozni, melyek a lakosság érzelmeire hatnak. Arra kérném azonban, hogy mint képviselő és mint polgármesterjelölt gondolkodjon felelősen.

A 2007-2013. között rendelkezésre álló európai uniós források felhasználásának végső időpontja, és egyben a kerékpárút műszaki és pénzügyi elszámolás végső határideje 2015. augusztus. Ha az eljárást lezáró közbeszerzési bizottsági döntés polgármesteri elfogadása elmarad, ez a projekt meghiúsulását eredményezheti.

Ön is, mint a Közbeszerzési Bizottság tagja tisztában van azzal, hogy az 5-ös számú főúttal párhuzamosan haladó kerékpárút kivitelezésében nem az út hossza a számottevő tényező, hiszen az csak 1 km; hanem az, hogy a projekt során a kerékpárút megépítése mellett kerékpáros hidat, vasúti átvezetést, fél- és fénysorompó telepítést, gyalogátkelőhely létesítését is meg kell valósítani. Nehezíti a feladatot, hogy a vasúti létesítmények kivitelezését és a távközlési kábelek áthelyezését csak olyan, a MÁV és a távközlési cégek által meghatározott szakcégek végezhetik, akiknek erre jogosultságuk van. A kivitelezési feladat összetett és sok elemében speciális felkészültségű vállalkozást igényel. A kivitelezési szerződés teljesítésére alkalmas fővállalkozó kiválasztása ezen szempontok figyelembe vételével történt.

A bizottság kifejezte azon szándékát, és ezt a tenderbontási értekezleten a jelenlévő ajánlattevőknek el is mondta, hogy a kivitelezés során mindazon munkák elvégzéséhez, melyek nem igényelnek speciális jogosultságot kiskunfélegyházi vállalkozások igénybevételére számít. Erre a vállalkozóktól ígéretet is kapott.

Téves, de a közvélemény befolyásolására annál inkább alkalmas nyílt levelének azon állítása, hogy a város komoly helyi adóvételtől esik el azáltal, hogy ezeket a munkálatokat nem itteni cég végzi. Kiskunfélegyháza illetékességi területén minden érintett vállalkozás bejelentkezési, bevallási kötelezettséggel rendelkezik a Polgármesteri Hivatal felé vállalkozási tevékenysége kapcsán, ha útépítéssel járó építőipari tevékenységet végez. Ha ennek időtartama a 30 napot meghaladja, de nem éri el 180 napot, akkor ideiglenes; ha meghaladja, akkor állandó jellegű tevékenység utáni adót kell fizetni. Utóbbi esetben e tevékenységek végzésének helye telephelynek minősül.

Így például egy budapesti, hajdúsámsoni, vagy ürömi székhelyű/telephelyű vállalkozás 180 napig naponként 5000 Ft-ot, 180 nap után – telephely is keletkezik – a képzett nettó adóalap 2%-át fizeti be városunknak helyi iparűzési adó jogcímen. Megállapítható, hogy adóbevételtől egyik esetben sem esik el a város.

Mindezek alapján felelősségteljesen fogom meghozni a Közbeszerzési Bizottság ajánlása szerinti döntést, Városunk iránti lojalitással, hiszen a kivitelezési munkák döntő hányadát helyi vállalkozók közreműködésével fogják elvégezni.

A magam részéről a jövőben is korrekt, tiszta eszközökkel kívánom a várost vezetni és ugyanilyen szellemben fogok kampányolni is.

Kérem, Ön is ezt tegye!

Tisztelettel,

Kiskunfélegyháza, 2014. augusztus 26.

Kapus Krisztián Kiskunfélegyháza polgármestere, a Fidesz/KDNP polgármesterjelöltje

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 16:54, péntek | Helyi sport

Koppányok áprilisa a hagyomány, a kultúra és a sport körül

2024 április 21-én rendezte soron következő versenyét a gúnyhatáron túli Horgoson a Magyarkanizsai Íjász Kör.

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.