Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Július 06. 08:01, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Nyári tábor, ahol nem csak tanulnak, hanem életérzést vesznek át

Nyári tábor, ahol nem csak tanulnak, hanem életérzést vesznek át

A tavaly nagy sikernek örvendő Pattanj Palkó népművészeti tábor idén is várja a népzene, néptánc iránt érdeklődő gyermekeket és szüleiket.

A Rocktár élőzenei bázison július 24-28-ig a népi hangszerek és a néptánc mellett a táborozók megismerkedhetnek magával a népi életérzéssel, mely a régmúlt hagyományos kultúra megidézésével feledhetetlen élményt nyújthat minden résztvevőnek.

Gulyás László vándormuzsikus a tábor mentora, hírvivője a táborral kapcsolatban elmondta, hogy a népművészeti kultúra kialakulása Kiskunfélegyházán nagyon messzire nyúlik vissza. A magvakat az 1998-2000-es években a Padkaporos Táncegyüttes megalakulásával vetették el az akkori tagok. Sajnos azokban az időkben a népzene oktatás semmilyen szinten nem működött városunkban és ez napjainkban is még gyerekcipőben jár. Épp ezért vállalta el nagy örömmel a második Pattanj Palkó tábor mentori szerepét, mert a népzene és néptánc tanulása mellett a résztvevő gyerekek és felnőttek átélhetik azt az életérzést, melyet csak a népi kultúrával való megismerkedés adhat.

Dr. Ónodi Izabella, a tábor ötletgazdája és legfőbb szervezője elmondta, hogy számos országos hírű és határon túlról érkező vendég oktató fogja biztosítani a tanulási lehetőséget a fiataloknak. Többek között megemlítette a Háromszék Táncegyüttesből Lukács Réka és Horváth Tass nevét, akik egy hétig vajdaszentiváni táncot fognak tanítani. További népzenei oktatók a teljesség igénye nélkül: Hunyadi Péter ének-zene, népzene tanár és etnográfus, aki a hegedűvel fogja megismertetni a gyerekeket, valamint felesége Alejandra Brum táncpedagógus dél-amerikai származású, negyedik generációs magyar szakmai vezetőként, illetve Pap Nóra diákoktatóként lesz jelen a táborban. A Ménkű Banda zenészét Rácz Vilmost (brácsás, kontrás), Hatvani Zsoltot (furulya, bőgő), Manninger Katicát (népi ének), Tarjányiné Manninger Lencsit (citera) nevét szintén kiemelte a táborszervező.

Idén egy különleges hangszerrel is megismerkedhetnek a gyerekek Vas Laci irányításával, aki a tekerőlantot fogja bemutatni a tábor ideje alatt.
Néptánc tekintetében is a legjobbaktól leshetik el a titkokat a fiatalok. Szengyel István Kistarcsáról érkezik, hogy megismertesse a néptánccal a táborozókat, illetve Kátai Tibor néptánc oktató a legkisebbekkel fog foglalkozni.

Amellett, hogy esténként szalonnasütés mellett meghitt zenélgetéssel, énekléssel, meseszóval nemcsak a gyerekeket, hanem szüleiket is szívesen látják a táborvezetők, a tábor zárásakor vacsorával egybekötött gálakoncerttel és meglepetés műsorral kedveskednek a fiatalok a vendégeknek.

Ha felkeltettük érdeklődését a táborral kapcsolatban a jelentkezési lapokat július 17-ig kell leadni Dr. Ónodi Izabella táborszervezőnél (06-20/518 6984) vagy Papp Nóra oktatónál (06-20/559-4644) Jelentkezési lap is ezeken az elérhetőségeken igényelhető!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: