Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. November 11. 15:45, kedd | Belföld
Forrás: Objektív Hírügynökség

November 10-től húsfeldolgozók igényelhetnek technológiai fejlesztésükhöz támogatást

November 10-től húsfeldolgozók igényelhetnek technológiai fejlesztésükhöz támogatást

Húsfeldolgozók technológiai fejlesztéséhez november 10-től, állatbetegségek megelőzéséhez 2015. januárjától igényelhető vissza nem térítendő támogatás.

A Földművelésügyi Minisztérium sertésstratégiája végrehajtása keretében 2015-ben is vissza nem térítendő, csekély összegű (de minimis) támogatást nyújt a sertéshús feldolgozásának és a húskészítmények gyártásának technológiai fejlesztéséhez. Az összesen 250 millió forint támogatási keretre a támogatási kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részére, az általa rendszeresített és honlapján közzétett nyomtatványon 2014. november 10. és november 18. között lehet benyújtani.

A támogatást a húsfeldolgozók szakmai igényei alapján a feldolgozáshoz, a készítmények gyártásához kapcsolódó gépek, technológiai berendezések és eszközök beszerzéséhez lehet igényelni – többek között hűtő- és légtér szabályozáshoz szükséges eszközök, az üzemek energiaellátását biztosító megújuló energiát előállító gépek, valamint a feldolgozott termékek szállítására alkalmas hűtőtérrel rendelkező tehergépjárművek beszerzéséhez.

A támogatás összege minimum 5 millió forint, de nem haladhatja meg a vállalkozás rendelkezésére álló szabad (általános de minimis) keretének megfelelő forintösszeget, amely feldolgozók esetében 200 ezer euró/vállalkozás/3 év.

A „Még több munkahelyet a mezőgazdaságban” program többletforrásainak köszönhetően 8,5 milliárd forintos támogatás igényelhető 2015-ben állatbetegségek megelőzésére. A támogatási kérelmeket jövő év januárjától lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Az Európai Unió Bizottsága elfogadta a földművelésügyi tárca kérelmét a támogatás nyújtásának 2020-ig történő meghosszabbítására és a támogatási keret növelésére. Az uniós szabályozásban időközben bekövetkezett változások további állatfajoknál előforduló (hal, juh, kecske, ló) betegségekre is lehetővé teszik a támogatás igénybevételét.

A jelzett támogatások hozzájárulnak az állattenyésztés helyzetének javításához, az élelmiszerlánc-biztonság növeléséhez, valamint az ország állategészségügyi státuszának megőrzéséhez. A jó minőségű, ízletes, magas élvezeti értékű hústermékek előállítása és értékesítése növeli a keresletet, javítja a tisztességes vállalkozások jövedelemtermelő képességét és ezzel hozzájárul a hazai sertésállomány stabilizálásához, fejlesztéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.