Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Október 08. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Nincs szebb a hervadó virágnál

Nincs szebb a hervadó virágnál

Legalábbis Dömötör Mihály fotográfus így gondolja.

A Móra Ferenc Művelődési Központban a Hervadás szépsége címmel október 4-én nyílt fotókiállítás különlegesen szép képi anyagát végigpásztázva a kijelentés nem vitatható.

Minden kép többet jelent ezer szónál - mondta Dömötör Mihály a tárlatmegnyitón. S ha elmerengünk egy-egy alkotás előtt, máris átérezzük ezt. A 32 képet tartalmazó kiállítás bemutatásának kapcsán a művész pár szóban beszélt az alkotások megszületésének hátteréről.

Dömötör Mihály 35 évig műtárgy fotográfus volt a Móra Ferenc Múzeumban. Bevallása szerint, ha valaki nagyon sokat foglalkozik valamivel, az befolyásolja a látásmódját is. S ő mint fotográfus, a tárgyakon keresztül próbálta és próbálja a legtökéletesebben kifejezni önmagát és egyedi szemléletét a létezés lényegéről.

Amikor legelőször megkérdezzük magunktól, hogy ki vagyok én és hol a helyem a világban, akkor elkezdjük értelmezni a saját létünket is. Próbáljuk elhelyezni magunkat a világban. A létezést és az életet ezerféleképpen lehet értelmezni. A virág, mint Isten-adta tökéletes szépség ugyanúgy halandó mint mi vagyunk. Káprázatos, színpompás, mikor kinyílik de ugyanakkor különleges és egyedi a hervadása alatt is. S mielőtt végképp az enyészeté válna, a fotográfus megörökíti, ezzel adva számára új életet egy másik dimenzióban.

Dömötör Mihály pontosan ezt tette, mikor a virágboltokból már kidobásra szánt növényeket, vagy épp a temető szemetesében landolt virágokat hazavitte és újra életet adott számukra a különleges megvilágításnak és persze saját szemléletmódjának megfelelően egy szép és különleges fotón. Mindezek külön-külön is elgondolkodtatóak, de így együttesen, végigcsodálva a műveket rájövünk, hogy az életünk az elmúlással teljes. Minden kornak megvan a maga szépsége és mindenben megtalálható az Örök Élet.

A megnyitón Révész Róbert, Gulyás László és Gulyás Réka sejtelmes és elvarázsoló előadása méltó előjáték volt a különleges és páratlan szemléletű képeket tartalmazó kiállítás megcsodálásához.
A tárlat október 24-éig látogatható.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM