Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Március 18. 19:01, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Nincs a szalonnánál finomabb étel

Nincs a szalonnánál finomabb étel

Vallja ezt Szabó Mihályné szül.: Kurucz Erzsébet, aki a napokban töltötte 90. életévét.

E szép ünnep alkalmából városvezetésünk nevében Balla László alpolgármester kereste Őt fel otthonában, hogy egy csokor virággal és miniszterelnökünk, Orbán Viktor által aláírt emléklappal köszöntse fel.

Erzsike néni 1929. március 15-én Kiskunfélegyházán született mezőgazdaságból élő ötgyermekes család középső gyermekeként. Az általános iskola elvégzése után női szabónak tanult, 1948-ban ment férjhez Szabó Mihály faáru készítő kisiparoshoz, akivel 60 évig éltek boldog házasságban. Két fiuk született László és Tamás, akiknek most két fiú és két lány unokát köszönhet Erzsike néni. De a család legapróbb tagjai bizony a dédunokák, akik közül mind a négy fiú és mindkét lányka örömmel rajongja körbe Erzsike nénit. Ha ők érkeznek látogatóba, akkor feltétlen különlegesen finom falatok kerülnek asztalra.
- Tavaly 100 db fánkot sütöttem a családnak. Se perc alatt elfogyott – mesélte nevetve Erzsike néni, miközben az unokák és dédunokák fotóit mutatta meg a nagyszobában. Férje kedves emlékét sem csak szívében őrzi a szépkorú asszony, hanem a hálószobában az ágy melletti szekrénykén ott vannak az ő fényképei is.

Erzsike néni a gyermeknevelés és a háztartás vezetése mellett aktívan részt vett a férje által – családi házuk melléképületében kialakított műhelyben – készített faáru (káposztaszelő, dézsa, hordó, kapanyél, kaszanyél, taliga stb.) vásárokon, piacokon történő értékesítésében. A 60-as 70-es években még sok vidéki családban folyt jelentős mezőgazdasági termelő tevékenység, így a nagy országos kirakodóvásárokon, piacokon a mezőgazdasági élethez, bortermeléshez kapcsolódó faáru kelendő portékának számított. A szorgalmas munkával közösen létrehozott vállalkozás az egész család számára tisztes megélhetést biztosított.
Erzsike néni fiai általános iskola tanulmányai idején a szülő munkaközösség elnökeként örömmel vállalt részt a közösségi munkákban. A munka szeretete és a tenni akarás nyugdíjas korában is része mindennapjainak. A mai napig szeret a háza kertjében a virágok között tevékenykedni. Szellemi és fizikai frissességét minden bizonnyal ennek, a rendszeres főzésnek és olvasásnak köszönheti.

A hosszú életét a nyugodt, de tevékeny életmódnak és az egészséges étkezésnek tulajdonítja Erzsike néni. És persze a szerető és gondoskodó család, akikre mindig és mindenkor számíthat a mindig mosolygó, szépkorú asszony.

(Fotók: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.