Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Augusztus 06. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: BAON

Népművészeti nevelés a Pattanj Palkó-táborban

Népművészeti nevelés a Pattanj Palkó-táborban

A tehetségek felfedezése és felkarolása céljával indította útjára tavaly a Pattanj Palkó Népművészeti Tábort a Sorsocskák Alapítvány.

Az idei második táborban negyven gyermek tanulhatott néptáncot és népzenét tizenkét hazai és határon túli oktatótól - olvasható a BAON internetes hírportálon.

A tábor ötlete dr. Ónodi Izabellától származik. Az éneklés és a táncolás mellett különböző népi hangszerekkel is megismerkedhettek a táborozók.

– Szívügyemnek tartom a hagyományőrzést. Úgy gondolom, hogy az ilyen táborokkal nagy értéket menthetünk meg az utókor számára. Mert sokan itt kapnak kedvet a tánchoz, a muzsikáláshoz vagy az énekléshez, amit később remélhetőleg tovább folytatnak. A Sorsocskák Alapítvány vezetőjeként is kezdettől fogva támogattam a tehetséggondozást. Székelyföldi magyarként pedig természetes, hogy az ember ragaszkodik a gyökereihez – nyilatkozta lapunknak dr. Ónodi Izabella, aki a határon túli kapcsolatok ápolását is fontosnak tartja, ezért a tábor székelyföldi oktatóit félegyházi családoknál szállásolták el. A szervezők célja az volt, hogy ezáltal éltre szóló barátságok kötődjenek a helyi és a székely családok között. – Nagyon fontos volt számunkra a tanító személyisége, aki összekovácsolja és egyben tartja a csapatot. Ugyanakkor azt is fontosnak tartottuk, hogy a fiatal tehetségek is szerepet kapjanak, ezért tanítottak a táborban a félegyházi Padkaporos Néptáncegyüttesből kikerült táncosok is. A csoportok úgy álltak össze, hogy egy mentor tanár egy tanuló tanárral közösen dolgozott. Egyhetes munkájuk eredményét a hét végi táborzáró gálán mutatták be a nagyközönség előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).