Városlista
2018. november 16, péntek - Ödön

Hírek

2018. Október 19. 20:42, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

NépmesePont nyílt a Szakmaköziben

NépmesePont nyílt a Szakmaköziben

Csodálatos világba csöppenhet ezentúl mindenki, aki ellátogat a Szakmaközi Művelődési Házba a mai napon (október 19-én) megnyílt Aranyalma NépmesePontba.

A népmese meghatározó a kultúránk, magyarságunk és a nemzetünk szempontjából. A mesék apáról - fiúra, anyáról - lányra, nagyszülőről - unokára szállnak. Legnagyobb értéke pedig pontosan a szóbeliségében rejlik, mely egy olyan kincs a gyermekek számára, ami pótolhatatlan – mondta köszöntő beszédében Sölch Gellért az Emberi Erőforrások Minisztérium parlamenti államtitkárságának stratégiai helyettes államtitkára.

A Magyar Kormány 1,2 milliárd forintból országszerte indít népmese pontokat. Ezzel kiegészítő szolgáltatást nyújt az óvodai – iskolai neveléshez, avagy a hétvégi programokhoz. A 2018. év a Családok Éve, így különösen nagy öröm számunkra, hogy idén átadásra kerülhetnek a NépmesePontok – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az Aranyalma NépmesePonton minden kézimunka, egy-egy életműhöz kapcsolódik, ami generációról-generációra továbbviszi azt a tudatot, amit nemzeti öntudatnak hívunk és a magyar kultúra részének tekintünk. A különleges, mesébe illő, néphagyományokhoz kötődő, ámde mégis modern berendezési tárgyak valódi élménnyel ajándékozzák meg az ide látogató gyerekeket.

A látvány mellett élménydús és tartalmas programokról is gondoskodnak az új közösségi és családi térben. Lesznek népmese színházi előadások, verszenei koncertek, bábszínházi előadások, élőszavas mesemondás, animációs foglalkozások, kulturális óra, sőt még boszorkánykonyha is.

Rosta Ferenc alpolgármester így fogalmazott az ünnepélyes megnyitón: Ez a mai alkalom reményeink szerint egy új fejezet kezdeté jelenti a szakmaközi művelődési ház életében, de a városunk kulturális életében is minőségi ugrást ígér az Aranyalma NépmesePont létrejötte. A program keretében az előttünk álló három évben szinte elképzelhetetlenül sok, nívós esemény megrendezésére kerül sor. Több mint 1000 program megvalósulását várhatjuk, melyben elsősorban a helyi tradicionális értékeket és alkotó folyamatokat állítják az érdeklődők elé, valamint további cél a családi élet bekapcsolása az intézmény életébe, a néphagyományok középpontba helyezése, a népi tradíciók és népi hagyományőrzés nemcsak városunknak, de a környező településekről érkezetteknek is. Hiszen kinek is szól ez a most induló program? Elsősorban gyermekeinknek, unokáinknak, akiknek neveléséért, egészséges lelki fejlődéséért mi is felelősek vagyunk szüleink mellett, például ezzel, hogy ilyen lehetőséget teremtünk, ahol igazi értékekkel szembesülhetnek utódaink.

A köszöntő beszédek elhangzása után az Emberi Erőforrások Minisztérium parlamenti államtitkárságának stratégiai helyettes államtitkára Sölch Gellért, Rosta Ferenc alpolgármester, Rátkai Sándor igazgató, és Kertész Jánosné volt igazgató asszony vágta át a nemzeti színű szalagot, majd a megnyitóra érkező gyerekek birtokba vehették meseország varázslatos világát.

A NépmesePont kialakításának munkálataiban oroszlánrészt vállalt Juhász Szilvia, Lutter Imre, Nagy-Kovács Enikő, Rátkai Sándor, Schafer Anett és Tóth Gábor.

Címkék: aranyalma, népmesepont

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. November 15. 20:18, csütörtök | Helyi

Humánmeteo: fejfájós péntek jön

Pénteken nem érkezik front, de főként reggel és még az ezt követő időszakban is az ízületi panaszok felerősödésére lehet számítani.

2018. November 15. 20:01, csütörtök | Helyi

Sarkalatos kérdésekre kaptak választ a selymesiek

Lakossági fórumot tartott a 10. számú választókerület önkormányzati képviselője Ván Jenő november 13-án Selymesben, a közösségi házban.

2018. November 15. 16:49, csütörtök | Helyi

A táplálkozás és az egészség megváltozott világunkban

A feldolgozott élelmiszerek és az ipari takarmányon nevelt állatok termékeinek hatása az emberi szervezetre - Mester Károly agrármérnök 2018. november 22-én 17 órakor tart előadást a Szakmaközi Művelődési Házban.

2018. November 15. 16:20, csütörtök | Helyi

Gépjárművezetői állás

Köztisztasági takarítógép vezetésére gépjárművezetőt keresnek.