Városlista
2019. január 23, szerda - Zelma

Hírek

2018. Október 19. 20:42, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

NépmesePont nyílt a Szakmaköziben

NépmesePont nyílt a Szakmaköziben

Csodálatos világba csöppenhet ezentúl mindenki, aki ellátogat a Szakmaközi Művelődési Házba a mai napon (október 19-én) megnyílt Aranyalma NépmesePontba.

A népmese meghatározó a kultúránk, magyarságunk és a nemzetünk szempontjából. A mesék apáról - fiúra, anyáról - lányra, nagyszülőről - unokára szállnak. Legnagyobb értéke pedig pontosan a szóbeliségében rejlik, mely egy olyan kincs a gyermekek számára, ami pótolhatatlan – mondta köszöntő beszédében Sölch Gellért az Emberi Erőforrások Minisztérium parlamenti államtitkárságának stratégiai helyettes államtitkára.

A Magyar Kormány 1,2 milliárd forintból országszerte indít népmese pontokat. Ezzel kiegészítő szolgáltatást nyújt az óvodai – iskolai neveléshez, avagy a hétvégi programokhoz. A 2018. év a Családok Éve, így különösen nagy öröm számunkra, hogy idén átadásra kerülhetnek a NépmesePontok – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az Aranyalma NépmesePonton minden kézimunka, egy-egy életműhöz kapcsolódik, ami generációról-generációra továbbviszi azt a tudatot, amit nemzeti öntudatnak hívunk és a magyar kultúra részének tekintünk. A különleges, mesébe illő, néphagyományokhoz kötődő, ámde mégis modern berendezési tárgyak valódi élménnyel ajándékozzák meg az ide látogató gyerekeket.

A látvány mellett élménydús és tartalmas programokról is gondoskodnak az új közösségi és családi térben. Lesznek népmese színházi előadások, verszenei koncertek, bábszínházi előadások, élőszavas mesemondás, animációs foglalkozások, kulturális óra, sőt még boszorkánykonyha is.

Rosta Ferenc alpolgármester így fogalmazott az ünnepélyes megnyitón: Ez a mai alkalom reményeink szerint egy új fejezet kezdeté jelenti a szakmaközi művelődési ház életében, de a városunk kulturális életében is minőségi ugrást ígér az Aranyalma NépmesePont létrejötte. A program keretében az előttünk álló három évben szinte elképzelhetetlenül sok, nívós esemény megrendezésére kerül sor. Több mint 1000 program megvalósulását várhatjuk, melyben elsősorban a helyi tradicionális értékeket és alkotó folyamatokat állítják az érdeklődők elé, valamint további cél a családi élet bekapcsolása az intézmény életébe, a néphagyományok középpontba helyezése, a népi tradíciók és népi hagyományőrzés nemcsak városunknak, de a környező településekről érkezetteknek is. Hiszen kinek is szól ez a most induló program? Elsősorban gyermekeinknek, unokáinknak, akiknek neveléséért, egészséges lelki fejlődéséért mi is felelősek vagyunk szüleink mellett, például ezzel, hogy ilyen lehetőséget teremtünk, ahol igazi értékekkel szembesülhetnek utódaink.

A köszöntő beszédek elhangzása után az Emberi Erőforrások Minisztérium parlamenti államtitkárságának stratégiai helyettes államtitkára Sölch Gellért, Rosta Ferenc alpolgármester, Rátkai Sándor igazgató, és Kertész Jánosné volt igazgató asszony vágta át a nemzeti színű szalagot, majd a megnyitóra érkező gyerekek birtokba vehették meseország varázslatos világát.

A NépmesePont kialakításának munkálataiban oroszlánrészt vállalt Juhász Szilvia, Lutter Imre, Nagy-Kovács Enikő, Rátkai Sándor, Schafer Anett és Tóth Gábor.

Címkék: aranyalma, népmesepont

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 22. 18:32, kedd | Helyi

Figyelem! Baleset az E5-ös úton!

Az E5-ös úton a Kunszállási bekötőút után Kecskemét felé baleset történt.

2019. Január 22. 17:00, kedd | Helyi

Humánmeteo: fejfájós szerda jön

Kettősfronti hatás várható szerdán, emiatt többeknél jelentkezhetnek időjáráshoz fűződő panaszok.

2019. Január 22. 15:31, kedd | Helyi

Felhívás helyi kitüntetési javaslattételre

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata – a 10/2016. (IV. 01.) önkormányzati rendelete alapján – lehetőséget biztosít kitüntető cím, kitüntető díjak és elismerő oklevél adományozására.

2019. Január 22. 14:52, kedd | Helyi

Véradások februárban

Februárban is szervez véradást a Vöröskereszt Kiskunfélegyházi Szervezete.