Városlista
2019. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Október 19. 20:42, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

NépmesePont nyílt a Szakmaköziben

NépmesePont nyílt a Szakmaköziben

Csodálatos világba csöppenhet ezentúl mindenki, aki ellátogat a Szakmaközi Művelődési Házba a mai napon (október 19-én) megnyílt Aranyalma NépmesePontba.

A népmese meghatározó a kultúránk, magyarságunk és a nemzetünk szempontjából. A mesék apáról - fiúra, anyáról - lányra, nagyszülőről - unokára szállnak. Legnagyobb értéke pedig pontosan a szóbeliségében rejlik, mely egy olyan kincs a gyermekek számára, ami pótolhatatlan – mondta köszöntő beszédében Sölch Gellért az Emberi Erőforrások Minisztérium parlamenti államtitkárságának stratégiai helyettes államtitkára.

A Magyar Kormány 1,2 milliárd forintból országszerte indít népmese pontokat. Ezzel kiegészítő szolgáltatást nyújt az óvodai – iskolai neveléshez, avagy a hétvégi programokhoz. A 2018. év a Családok Éve, így különösen nagy öröm számunkra, hogy idén átadásra kerülhetnek a NépmesePontok – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az Aranyalma NépmesePonton minden kézimunka, egy-egy életműhöz kapcsolódik, ami generációról-generációra továbbviszi azt a tudatot, amit nemzeti öntudatnak hívunk és a magyar kultúra részének tekintünk. A különleges, mesébe illő, néphagyományokhoz kötődő, ámde mégis modern berendezési tárgyak valódi élménnyel ajándékozzák meg az ide látogató gyerekeket.

A látvány mellett élménydús és tartalmas programokról is gondoskodnak az új közösségi és családi térben. Lesznek népmese színházi előadások, verszenei koncertek, bábszínházi előadások, élőszavas mesemondás, animációs foglalkozások, kulturális óra, sőt még boszorkánykonyha is.

Rosta Ferenc alpolgármester így fogalmazott az ünnepélyes megnyitón: Ez a mai alkalom reményeink szerint egy új fejezet kezdeté jelenti a szakmaközi művelődési ház életében, de a városunk kulturális életében is minőségi ugrást ígér az Aranyalma NépmesePont létrejötte. A program keretében az előttünk álló három évben szinte elképzelhetetlenül sok, nívós esemény megrendezésére kerül sor. Több mint 1000 program megvalósulását várhatjuk, melyben elsősorban a helyi tradicionális értékeket és alkotó folyamatokat állítják az érdeklődők elé, valamint további cél a családi élet bekapcsolása az intézmény életébe, a néphagyományok középpontba helyezése, a népi tradíciók és népi hagyományőrzés nemcsak városunknak, de a környező településekről érkezetteknek is. Hiszen kinek is szól ez a most induló program? Elsősorban gyermekeinknek, unokáinknak, akiknek neveléséért, egészséges lelki fejlődéséért mi is felelősek vagyunk szüleink mellett, például ezzel, hogy ilyen lehetőséget teremtünk, ahol igazi értékekkel szembesülhetnek utódaink.

A köszöntő beszédek elhangzása után az Emberi Erőforrások Minisztérium parlamenti államtitkárságának stratégiai helyettes államtitkára Sölch Gellért, Rosta Ferenc alpolgármester, Rátkai Sándor igazgató, és Kertész Jánosné volt igazgató asszony vágta át a nemzeti színű szalagot, majd a megnyitóra érkező gyerekek birtokba vehették meseország varázslatos világát.

A NépmesePont kialakításának munkálataiban oroszlánrészt vállalt Juhász Szilvia, Lutter Imre, Nagy-Kovács Enikő, Rátkai Sándor, Schafer Anett és Tóth Gábor.

Címkék: aranyalma, népmesepont

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 26. 11:57, péntek | Helyi

Nagyot fordul az időjárás

Ma még országszerte élvezhetjük a napsütést és a már-már nyárias időt, a hétvégén azonban ismét komorabb arcát fordítja felénk a természet.

2019. Április 26. 11:32, péntek | Helyi

Abszolút siker az ÁSZÉV döntőjén: Berente Ottó országos első helyezett!

2019. április 8-án és 9-én zajlott az Ágazati Szakmai Érettségi Tantárgyak Versenyének országos döntője.

2019. Április 26. 11:27, péntek | Helyi

Álláshirdetés

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. felvételt hirdet az alábbi munkakörökre:

2019. Április 26. 09:02, péntek | Helyi

Hatalmas siker a Húsipari Termékgyártó SZKTV döntőjén, az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával 2019. április 15-16. között első alkalommal rendezték meg az Agrár Szakma Sztár Fesztivált.