Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Január 19. 11:13, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Német-magyar összefogás: nekimennek a vegánvirslinek

Német-magyar összefogás: nekimennek a vegánvirslinek

A parizer az húsból van. Hús nélküli párizsit nyártól már tilos lesz párizsinak nevezve értékesíteni

Nem elfogadható, hogy húsmentes élelmiszereket olyan elnevezésekkel forgalmazzanak, amelyek eredendően húskészítményeket jelölnek – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A tárcavezető szerint, a vegán virslik, kolbászok, párizsik ezeken a neveken nem kerülhetnek a fogyasztók elé, mert megtévesztőek lehetnek számukra.

Teljesen egyetért német kollégájával, Christian Schmidt mezőgazdasági miniszterrel a húskészítmények neveit viselő húsmentes termékek elleni fellépésben – mondta a hirado.hu-nak Fazekas Sándor a földművelési tárca vezetője. A politikus szerint a fogyasztókat pontosan kell tájékoztatni, tehát nem szerepelhet a virsli, párizsi, kolbász, a szalámi vagy éppen a hús kifejezés egy hús nélküli termék elnevezésében.

A német agrárminiszter tavaly év végén nyilatkozta, hogy minden erejével azon lesz, hogy betiltassa a vegetáriánus bécsi szelet, a vegán currys kolbász és a tofukebab elnevezéseket. Christian Schmidt szerint az, hogy húsételek nevét használva kínálják a húsmentes fogásokat, "teljesen félrevezeti és megzavarja a fogyasztókat". A német tárcavezető ezzel a német hentesek szövetségének korábbi javaslatát támogatja, és már kapcsolatba lépett az Európai Unió illetékes szervével, hogy a tej és a sajt szavak használatára vonatkozó szabályokat kiterjesszék a hús szóra is. Fazekas Sándor szerint bár nálunk a kifogásolt húsmentes termékek csak szórványosan jelennek meg a kínálatban, a vegán vagy vegetáriánus készítmények – például szójapárizsi, tofuvirsli, gabonaszalámi – elnevezésének problémája Magyarországon is felvetődik. Nem elfogadható, fogalmilag kizárt, hogy húsmentes élelmiszereket olyan elnevezésekkel forgalmazzanak, amelyek eredendően húskészítményeket jelölnek.

Nyártól már nem lehet

A Magyar Élelmiszerkönyv leírja, hogy milyen termékek nevében szerepelhetnek például a virsli, párizsi, kolbász, szalámi vagy a hús kifejezések – ezek pedig mind húst tartalmazó élelmiszerek. Ha tehát valaki ezeket a szavakat vegán vagy vegetáriánus termékekre használja, akkor annak más nevet kell találnia. Az előírások idén júliustól tovább szigorodnak, és a még jobb minőség érdekében a korábbinál is magasabb hústartalma kell, hogy legyen több készítménynek – például a virslinek és a párizsinak is. A Magyar Élelmiszerkönyv idén júliustól érvényes új előírásai alapján például a virsli és a párizsi esetében a kötelező legkisebb hústartalom 40-ről 51 százalékra nő. Ezen felül a csontokról mechanikusan lefejtett, és így gyengébb minőségű hús mennyisége egyik felvágottban sem haladhatja meg a 10 százalékot. A húskészítményekről szóló rendelkezés már tavaly életbe lépett, de a cégek egyévi türelmi időt kaptak, ezért a végső határidő 2017 nyara.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.