Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Május 15. 12:16, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Nem utánoz senkit, s Ő maga is utánozhatatlan

Nem utánoz senkit, s Ő maga is utánozhatatlan

Határon átfolyó emlékezet – e címmel jelent meg nemrégiben a Pilinszky-díjas Szász András író, újságíró legújabb novellás kötete, melynek ünnepélyes bemutatójára május 11-én a Hattyúházban került sor.

Mint ahogy azt az alkotó - a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is kiérdemlő - Szász András elmondta, minden művénél az a legfőbb cél vezérli, hogy olyan egyedülállót alkosson, melyet olvasva egyértelműen felismerhető írói stílusa, sajátos gondolatmenete és életérzései. Leghőbb vágya – amellett, hogy az élete folyamán rá mély benyomást tett emberek példaértékű tetteit és érzéseit szórakoztatóan bemutassa olvasói közönségének – a borítóra kanyarított nevének elolvasása nélkül is felismerjék stílusát.

A könyvbemutatón az alkotó beszélt a mű megszületésének hátteréről és az egyes szereplők ismertetése mellett egy-egy kiragadott gondolatot ízelítőként felolvasott a megjelenteknek.

Elmondása szerint élete során sok nagynevű, híres személlyel találkozott, mégsem közülük kerültek ki novelláinak, alkotásainak főszereplői, hanem rendszerint olyanokról ír, akik noha hányatott sorsú, egyszerű, hétköznapi emberek, erkölcsileg mégis kimagaslanak a többiek közül.

Egyik kedvenc idézetével - melyet Weöres Sándor írt – épp ezeknek az egyszerű embereknek az értékét hangsúlyozta a novella alkotója: - Ha arra törekszel, hogy az örök mértéket kövesd: ne botránkozz azokon, kik nem erre igyekeznek, hanem törekvéseik ingadozva ágaznak a sokféle véges és változó mérték között. Ne azt nézd, hogy mijük nincsen, hanem hogy mijük van; mert még a legnyomorultabbnak is van olyan lelki kincse, mely belőled hiányzik. Kifogásolni, fölényeskedni bárki tud; tanulj meg mindenkitől tanulni.

Dr. Ónodi Izabella, a Művelődési és Szociális Bizottság elnöke ekképpen méltatta a novellát beszédében: - A könyvet olvasva óhatatlanul eszünkbe jut a mondás: az ember egész életében gyermekkori emlékeiből él. Teszi ezt boldogan az író, hiszen novellás kötetének első mondataival szülővárosát méltatja, melyet nem kímélt a tatárdúlás sem. Mégis elődeink Felix Civitas-nak (Boldog Városnak) nevezték. A novellákat, elbeszéléseket olvasva arra eszmélünk, hogy teljes lényünkkel átéljük a mulatságos kalandokat, élethelyzeteket. Például ott van Csősz Pista története, akiről minden valamire való váradi tudta, hogy burokban született. Vagy olvassuk csak Táltos Boldizsár, a híres belgyógyász történetét, kinek emberek százai köszönhették egészségüket, életüket, mégis mindenki az általa feltámasztott, vagy meggyógyított állatokra emlékezett. Vagy fussuk át Ösztönke életútját, aki galambjait ösztönözte repülésre gyerekként, felnőttként pedig híres ügyvéd lett. De találkozhatunk a sorok között egy, kísérletezni vágyó gyermekkel is, aki a Székesegyházból is kidobja a macskát, hogy meggyőződjön, az valóban talpra esik-e. De ezek csak kiragadott szösszenetek a novellás kötetből, mindezek mellett se szeri se száma a szórakoztató, mulatságos történeteknek.

Végül e szavakkal zárta méltató beszédét a művelődési és szociális bizottság elnöke:
- Tiszta szívből ajánlom figyelmükbe e könyvet, és minden olvasó nevében hálámat és köszönetemet fejezem ki, hogy mi is részesei lehetünk e gazdag gyermekkor emlékeinek.

A könyvbemutatót követően az író virágcsokorral köszönte meg mind Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgatónak a helyszín biztosítását, mind pedig Dr. Ónodi Izabellának, hogy megtisztelte jelenlétével és beszédével a rendezvényt.
A helyszínen megvásárolt könyveket dedikálta is az alkotó.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).