Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. December 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem mindenkire vethetnének ki földadót

Nem mindenkire vethetnének ki földadót

A saját földjükön gazdálkodókat mentesítené az önkormányzatok által kivetett földadó megfizetése alól a szaktárca javaslata. Eddig hét település élt a teher kivetésének lehetőségével, az adó behajtása azonban ott sem lesz egyszerű. Eszerint tehát nem érinti a földtulajdonosok többségét a helyi önkormányzatok adókivetési szabadsága.

A november végi határidőig összesen hét település jelezte, hogy a földet felveszik a 2015-ben megadóztatott tételek listájára – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Ugyanakkor megjegyezte: az adótörvény „finomhangolásáról” továbbra is folyik a szakmai egyeztetés a nemzetgazdasági tárca és az agrárminisztérium között. Elmondása szerint a tárca célja, hogy a helyi önkormányzatok azoktól a földtulajdonosoktól ne szedhessék be az adót, akik maguk művelik a termőföldjüket.

Ezzel a minisztérium legnagyobb félelmét is ki lehetne zárni, miszerint a földadó hozzájárul a vidék elnéptelenedéséhez. Hiszen azokat a hátrányos térségben élő tulajdonosokat nem érintené a helyi intézkedés, akik megélhetésének a föld az alapfeltétele. Nagy István elmondta: a gazdasági tárca szerint az elmúlt 25 év kellő bölcsességgel és tapasztalattal ruházta fel az önkormányzatokat arra nézve, hogy milyen adót lehet bevezetni és milyet nem. – Egy évünk van arra, hogy egyezségre jussunk a gazdasági tárca szakembereivel a kérdésben, 2015. november végéig ugyanis már nem vezethetnek be újabb adót a települések – jegyezte meg.

A tárca korábban a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló jogszabály megváltoztatását kezdeményezte, a termőföld mellett pedig például az élő állatot és az agráriumban használt eszközöket, berendezéseket is adókivetési „tiltólistára” helyezte volna. Az álláspont azóta változott. – Nem lehet minden tárgyra és eszközre kitérni a törvénymódosításban, ráadásul más ágazatok is elkezdhetik felsorolni a tiltólistára javasolt tételeket, így végeláthatatlan és követhetetlen törvényt alkotnánk – tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk