Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2018. Augusztus 05. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Ne menjen pocsékba!

Ne menjen pocsékba!

HIHETETLEN ADAT: a világon az élelmiszerek egyötöde vész kárba...

...mert sokan a szükségesnél jóval többet fogyasztanak, illetve a megvásárolt árufélék jelentős része a szemétben köt ki - olvasható a Szabad Föld internetes portálján.

Aki megméri, hogy hetente mennyi élelmet dob ki, igencsak elcsodálkozhat. De máson is spórolhatunk.

Idehaza háztartásonként évente 100 kilónyi (összesen 566 ezer tonna) ennivalót pocsékolunk el. Tíz magyar család eltarthatna egy tizenegyediket a megvásárolt, de később kihajított élelmiszerekből. A szükségleteinknél 10 százalékkal több élelmiszert fogyasztunk, miközben a megvásárolt termékek ugyanilyen hányada a szemétbe kerül. Ezt az irdatlan mennyiséget jócskán lecsökkenthetnénk, ha minél többen megfogadnánk néhány jó tanácsot – derül ki az Unilever élelmiszer-ipari óriáscég vizsgálatából és a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóinak felméréséből.

Nyáron az élelmiszer hamarabb romlik, így érdemes a heti menüt előre kitalálni: a hirtelen ötletek uralomra jutásával szemben a kordában tartott vásárlás természetes ellensége a hulladékok felgyülemlésének. Ne menjünk éhesen a boltba, mert önkéntelenül is többféle mindent, s ezekből a kelleténél nagyobb mennyiséget pakolunk a kosárba-kocsiba. Tízből négy honfitársunk nem tesz különbséget a megőrzött minőség és a fogyaszthatóság dátumai között, pedig a legtöbb élelmiszer a kvalitásainak enyhe csökkenése után is egy ideig minden gond nélkül felhasználható – tehát alapos szemrevételezés, netán kóstolás nélkül ne dobjuk a szemétbe. Semmit nem érdemes a fagyasztó mélyén raktározni – könnyen elfeledkezhetünk róla –, a hűtőszekrényben a polcokon a fogyaszthatóság dátuma szerint rakjuk előre, hogy szem előtt maradjon. A hűtő ideális hőmérséklete 1–5 Celsius-fok közötti – a feleslegesen előállított hideg pazarolja az energiát, miközben romlik az élelmiszerek ízhatása, ami végül szintén a kidobásukhoz vezethet.

Az átlagos magyar háztartás egy négyzetméterre jutó energiafelhasználása az uniós átlag kétszerese. Eszerint nem mindig bánunk jó gazda módjára az árammal, gázzal, vízzel. A készenléti helyzetben tartott elektromos berendezések (telefon, tévé, műholdvevő, számítógép, hifi, kaputelefon) fogyasztása kikerülhetetlen, ám „ha kell, ha nem” használatuk feleslegesen viszi a pénzt. A háztartási gépeknél az állam időről időre akciókkal ösztönzi az energiatakarékos készülékek beszerzését. A frizsidert rendszeresen le kell olvasztani, mert „erőlködésre” kényszerítése meglátszik a villanyszámlán. A vízköves melegítők hasonlóképpen bukszánk ellenségei. Sajnos a takarékos izzók elég drágák, de a leginkább használt helyiségekben már rövidebb távon is megérik az árukat.

S ha már a vizet emlegettük: a magyarok naponta, fejenként, átlagosan 100 liter vizet használnak fel, ami éves szinten 34 köbméter. Ez a mennyiség 212 és fél 160 literes kád feltöltéséhez elegendő. Ne folyóvízben, hanem a bedugaszolt mosogatóban tisztítsuk meg az edényeket, evőeszközöket. Fogmosásnál, borotválkozásnál a vizet ne folyassuk feleslegesen, fürdés helyett zuhanyozzunk, a csepegőcsurranó csapot, WC-tartályt mielőbb javíttassuk meg. Ültessünk a kertünkben kevésbé vízigényes növényeket.

Végül ne feledjük: amit a kukától megmentünk, annyival is kevesebb szemetet termelünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.