Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Szeptember 14. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

Ne félj a tojástól!

Ne félj a tojástól!

Bűnösnek tartották, mert jelentős szerepet tulajdonítottak neki a magas koleszterinszint kialakulásában. Aztán szegény tojást felmentették a vádak alól.

A népszerű és sokoldalúan elkészíthető tojás sokáig feketelistán szerepelt. Bűnösnek tartották, mert jelentős szerepet tulajdonítottak neki a magas koleszterinszint kialakulásában. Aztán szegény tojást felmentették a vádak alól.
Mára egyértelművé vált: a tojás kifejezetten fontos és szükséges élelmiszer. Persze mértékkel fogyasztva! A sárgáját tartalmazza a benne található kalcium és vas 90 százalékát, a fehérje pedig a tojás protein (azaz fehérje) tartalmának több mint a felét.

Igazi vitaminbomba!
A tojás vitaminban rendkívül gazdag:
- B2 vitamin tartalma a táplálék energiává alakításában segít.
- B12 vitamin tartalma a vérképzéshez járul hozzá.
- A-vitamin tartalma a szem számára fontos.
- E-vitamin tartalma a szabadgyökök ellen véd, ezáltal jelentős rákmegelőző hatású.
Az A- és B2-vitamin tartalma fontos a növekedésben lévő szervezet számára ezért célszerű már gyerekkorban rendszeresen tojást enni.

Ásványianyag depó!
Vas, cink és foszfortartalma is jelentős. A nőknek sok vasra van szükségük (a havivérzés idején sok vasat veszítenek hónapról-hónapra). A vashiány kimerültséget okoz. A cink az immunrendszer számára, a foszfor az egészséges csontok és fogak számára nélkülözhetetlen. Külön erénye, hogy alapvetően fontos nyomelemeket is tartalmaz, a jód például a pajzsmirigy működéshez elengedhetetlen.

Alacsony a kalóriatartalma mégis laktat
Egy közepes tojás csak 70-85 gramm kalóriát tartalmaz és kb. 6,5 gramm fehérjét. Három tojás mindössze 210-250 kalóriát és 19-20 gramm fehérjét jelent. Egy átlagos alkatú nőnek kb. 50 grammra van szüksége egy nap, tehát ez már majdnem a napi igény felét kiteszi. Lehet, hogy meglepő, de a tojásevés segít a testsúly csökkentésében is. Egy kutatás során kimutatták, hogy az, aki reggelire tojást eszik, egész nap akár 400 kalóriával kevesebbet fog fogyasztani, mert a tojás teltségérzetet okoz. Koleszterintartalmától már nem kell félni, mert ma már tudjuk, hogy a tojás koleszterinje nem növeli a vér koleszterinszintjét, tekintve, hogy más az összetétele. De azért nyakló nélkül ma sem ajánlott tojást enni.

Mellrákmegelőző hatású
A Harvard Egyetemen egy kutatás során azt mutatták ki, hogy a tojás fogyasztása felnőttkorban segít megelőzni a mellrák kialakulását. Akik hetente hat tojást ettek meg, azoknál 44 százalékkal ritkábban fordult elő ez a daganatos megbetegedés, mint azoknál, akik csak hetente két tojást fogyasztottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA