Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Április 01. 05:57, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Nálunk is otthonra leltek a Hazajárók

Nálunk is otthonra leltek a Hazajárók

A Földrajzi Szabadegyetem soron következő előadásának vendégei Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár, a Duna TV Magyar Örökség-díjas Hazajárók honismereti magazinműsorának alkotói voltak március 30-án.

2015-ben már jártak nálunk a híres barangolók. Emlékezetes volt számukra a találkozás városunk lakóival, mert akkor is teltház előtt számoltak be túráikról. Ez az érdeklődés nemhogy alábbhagyott, hanem még fokozódott is, hiszen ezúttal már nem a könyvtár nagytermét, hanem a Művelődési Központ dísztermét töltötték meg a túrázás szerelmesei.

Csányi József, városunk polgármestere e szavakkal köszöntötte a vendégeket - A „Hazajáró” hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Muravidéken, Őrvidéken és belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval halad vándorútja során. A Kárpátok fenséges gerinceitől, várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át, patinás városokig - megannyi magyar emlék kíséri a „Hazajáró” soha véget nem érő útját.

A „Hazajáró” feladatául tűzte ki a Kárpát-medencei magyarság kulturális örökségének átadását, a magyar örökséghez tartozó tájegységek természeti, turisztikai, történelmi, kulturális, vallási szellemi erejének számba vételét, megóvását, ezen értékek minél szélesebb körben történő megismertetését, a haza szeretetének erősítését.

A polgármester szavait követően Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár mutatta be a közönségtalálkozón megjelent vendégeket: Kenyeres Oszkárt, aki Vácról származik és a magazinműsor főszerkesztője, valamint túratársát Jakab Sándort, aki az Ipolyság szülötte. Azt is megtudhattuk róluk, hogy a hazaszeretet indította őket útnak Magyarországra és az elszólított területek szegleteibe. Elsőként az volt az álmunk, hogy végigjárják a Kárpátok fő gerincét, vagyis megismerik egykori hazánk határait. De ennél a tervnél maradva nem tudták volna bemutatni a Kárpátokban rejlő turisztikai lehetőségeket, kultúrát, magyar kincseket és a hegyek lábánál élő magyarság életét. Már pedig a Kárpátokban rengeteg meglepetés várja az utazót. A televízióban sugárzott műsor célja nemcsak a természet szépségeit a kamerán keresztül hűen visszaadni, hanem igyekszik bepillantást engedni a Kárpát-medence magyarjainak mindennapjaiba, küzdelmeibe, megmaradásuk sokszor szélmalomharcnak tűnő nehézségeibe.

Az előadás felvezetéseként elhangzott gondolatok után a két híres túrázó átvette a szót és önmagukon túl bemutatták a magazinműsor egész stábját, akik mind azért dolgoznak és fáradoznak, hogy a televízióban látható, szemet gyönyörködtető képkockákon túl mély gondolatokat üzenjenek a napjaink természettől, valós emberi értékektől elrugaszkodott világában élők számára.

Sándor és Oszkár elmondták, hogyan készültek az egyes epizódok és milyen veszélyeket tartogat egy-egy kisfilm elkészítése. Megtudhattuk, hogy 6 éve tart már a műsor és ez idáig 189 részt forgattak, amelyből 186 került adásba. Szinte voltak már minden egykori vármegyében, már alig vannak fehér foltok határon túli térképeiken. A képkockák vetítésével egyidejűleg bepillantást nyerhetett a közönség a stáb életébe és a forgatás közben jelentkező problémákba, valamint a technikai felszerelésbe is. A kor vívmányainak megfelelően a „Hazajárók” stábja is modernizálja az egyes filmforgatásokkor használt kép- és hangrögzítő eszközeit. Láthatta a közönség az ütés- és vízálló akciókamerát, melyet ha kell sisakra vagy kerékpárra is lehet rögzíteni, de rendelkeznek már drónnal is, amely további lehetőségeket ad a táj még látványosabb bemutatására. Az eszközök és felszerelések bemutatását követően a legfrissebb forgatások eseményeiből és történeteiből hallottak izgalmas és szórakoztató beszámolót a megjelentek, majd az estet az ún. bakiparádé zárta, melyben Sándor és Oszkár a vicces történeteken túl képkockákon mutatta be az egyes epizódokban itt-ott felbukkanó nevetséges jeleneteket, melyek persze később kivágásra kerültek a véglegesített kisfilmből.

A közönség elismerése jeléül vastapssal jutalmazta az előadókat, akik minden bizonnyal máskor is szívesen ellátogatnak hozzánk, hogy megosszák velünk újabbnál újabb kalandjaikat.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.