Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Június 15. 10:36, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Mosolyogni tessék!

Mosolyogni tessék!

A cikkünk címe csak egy azon könyvek közül melyekből életmű kiállítás nyílt a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Gyermekbirodalmában. június 14-én.

Janikovszky Éva Kossuth-díjas és József Attila-díjas író, költő, szerkesztő vándorkiállítása minden korosztály számára kínál érdekes látnivalót.

A tárlatot Kállainé Vereb Mária a városi könyvtár igazgatónője ajánlotta figyelmébe a megjelent gyerekeknek és nevelőiknek. Ezt követően Csernus Krisztina, a Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda vezetője ismertette a kiállítás egyes darabjainak történetét és az írónő életében betöltött szerepét. Mint azt elmondta, Janikovszky Éva több mint 36 nyelvre lefordított könyvei tartalmas és kellemes kikapcsolódást nyújthatnak napjainkban minden korosztály számára. Egy-egy közös családi olvasás az írónő műveiből a legtökéletesebb esti program lehet mindenki számára.

Janikovszky Éva 1926. április 23-án született Szegeden, Kucses Éva néven. Több szál fűzte Szeged irodalmi életéhez, hiszen anyai nagyapja könyv- és papírkereskedést működtetett, ezen kívül Gyermekek Világa címmel hetilapot is kiadott, melyet 1913 decemberétől Móra Ferenc szerkesztett. A kamaszlány szépirodalmi vonzódását szülei válása után nevelőapja, a Délmagyarország zenei- és színikritikusa ösztönözte.

Janikovszky Éva írásait az olvasók korhatár nélkül szeretik, könyveit 35 nyelvre fordították le. Írt még filmforgatókönyvet, dolgozott hetilapoknak, folyóiratoknak, gyakran szerepelt a televízióban, rádióban. Több könyvéből rajzfilm is készült és számos gyermekeknek szóló tévé-játékát sugározták. Janikovszky Éva ábrázolásmódja és világa összetéveszthetetlenül egyedülálló. Munkáiban első helyet kap az őszinteség, a barátság, a közösség, a munka, a játék. Nemcsak akkor, ha gyerekeknek, hanem akkor is, mikor felnőtteknek, vagy épp az idősebb korosztály tagjainak kíván szavaival kellemes kikapcsolódást szerezni. Kimeríthetetlen témája a felnőttek és gyermekek kapcsolata, a mindennapi életben megjelenő élmények és konfliktus helyzetek. Janikovszky Éva nem csak egy szemszögből mutatja be a dolgokat, hanem minden esetben foglalkozik a gyerekek és a felnőttek problémáival is.

Janikovszky Évának van egy állandó hőse, egy fiú. Hol kíváncsi óvodás, hol kalandkereső iskolás, hol gyermekkorát kinövő kamasz. Ő csodálkozik rá a világra, őrajta csodálkozik a világ. És vele mindig történik valami, mi pedig szurkolunk, hogy minden sikerüljön neki. Mondatonként szerettük meg, pontosabban mondatpáronként, mert az ő szabadon csapongó monológjai valójában rejtett párbeszédek: gyermek és felnőtt, egyén és társadalom, jelen és jövő között.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit