Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Október 04. 16:00, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Mi van a jójóeffektus hátterében?

Mi van a jójóeffektus hátterében?

A kulcs a zsírsejtek számában van!

Minden fogyózó számára ismert kellemetlenség: a nagy nehezen leadott kilók lassan, de biztosan visszavánszorognak. Most úgy tűnik, megtalálták ennek mélyebb élettani okát.

A testsúly a zsírsejtek számától és zsírtartalmuktól függ. Az elhízásra hajlamos embereknek gyermekkorukban több zsírsejtjük képződik. Az ma még kérdéses, hogy ezt befolyásolja-e a gyerekkori táplálkozás és mozgás, de az bizonyos, hogy a zsírsejtek számát legfeljebb a felnőttkor kezdetéig lehet befolyásolni.
A felnőtt fogyni vágyóknak tehát csak egyetlen választásuk marad: a sejtek zsírtartalmát kell csökkenteniük. Úgy tűnik azonban, hogy ha a zsírszövet sejtjeiben lévő nagy zsírcseppek egyszer már megnőttek, kiüríthetők ugyan, de azután „mohón várják”, hogy ismét feltöltődjenek, új zsírtartalomra tegyenek szert. Ezért az „éhes” szervezet a kúra végeztével azonnal raktározni kezd – és ezzel megindul a kilók nem is olyan lassú felszedésének folyamata, vagyis a jojóeffektus. A kutatók azt is kiderítették, hogy a kiürült zsírsejtek hosszú évek alatt sem szívódnak föl (ahogyan korábban remélték). Vagyis a legegyszerűbb: nem elhízni! Viszont ha már megtörtént, a fogyásnak csakis egyetlen tartós módszere lehet: egy egymással jól összehangolt táplálkozás- és mozgásprogram.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.