Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Július 14. 19:36, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Mi lesz a Kórházunkkal?

Mi lesz a Kórházunkkal?

Napjainkban egyre többször hallani a kiszivárgó híreket kórházunkról, miszerint már csak az átadásra várnak a műtők és az új épületszárny.

Épp ezért olyan kézenfekvő a címben szereplő kérdés, melyre Kollár László, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Kiskunfélegyházi Szervezetének elnöke írásban kereste a választ a Magyar Kórházszövetség elnökénél. A napokban kézhez kapott válaszlevéllel kapcsolatban 2016. július 14-én sajtótájékoztatót tartott városunk média képviselői számára.

Köztudott, hogy tavalyi döntés alapján komoly beruházás valósult meg a Bács-Kiskun Megyei Kórházban és annak két telephelyén, Kalocsán és Kiskunfélegyházán. Ezek a fejlesztések nagy lendülettel kezdődtek meg tavalyi év második felében, majd ez évben idő előtt véget is értek. Azonban azóta is zárt ajtók mögött állnak az elkészült beruházások. Ezen tények mellett egy másik kérdés is felmerült a jobbikos vezetőben, mégpedig a műveseállomás helyzetének jövőbeli alakulása. Nemrégiben jelezték ugyanis a betegeknek, hogy nem sokáig tudják már igénybe venni Kiskunfélegyházán a dialízis ellátást.
A Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi Telephelyén történt beruházással kapcsolatban Dr. Svébis Mihály a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke az alábbi tájékoztatást adta Kollár Lászlónak a helyi Jobbikos vezetőnek.

A Bács-Kiskun-Megyei Kórház a TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0013 ,,Kecskeméti Megyei Korház – Kalocsai Szent Kereszt Kórház és a Kiskunfélegyházi Városi Kórház-rendelőintézet, Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központ Integrációs programja" pályázat keretében 2,95 milliárd forintos Európai Uniós támogatást nyert el az integráció megvalósításához, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.

A támogatásból a Kecskeméti Megyei Kórházban az új mikrobiológiai laboratórium került kialakításra, mindhárom telephelyre vonatkozóan közel 500 millió forintos informatikai beruházás és közel 1 milliárd forintos gép-műszer beszerzés valósult meg.

A pályázat része volt építési beruházásként a Kiskunfélegyházi Telephelyen korszerű rendelőintézeti rész kialakítása, a radiológia átépítése, két műtős egynapos sebészeti blokk, nappali betegellátási részleg és egy sürgősségi fogadóhely megvalósítása is. Ezen beruházásokhoz építési engedély beszerzése, valamint kiviteli tervek készítésére volt szükség, mely jelentős időt igényelt. Szintén a kivitelezés megkezdésének késedelmét okozta a közbeszerzési eljárás lezárásának elhúzódása is.

Mindezeket követően tavaly szeptemberben kezdődhetett meg az építési munka, mely folyamatos munkavégzést követően decemberre 75%-os készültségi szintet ért el. Az új röntgen berendezés telepítése is megtörtént, de a hozzá tartozó helyiségeket engedélyek hiányában még nem lehet birtokba venni.

Az uniós pályázati kiírás alapján, annak terhére költséget 2015. december 31-ig lehetett elszámolni, így a teljes befejezéshez szükséges fedezet jelen pillanatban nem áll rendelkezésre. Mivel a Kórház költségvetéséből az építési tevékenység befejezését képtelenség vállalni, a projekt záráshoz szükséges forrás mielőbbi biztosítása érdekében a kórház a fenntartóhoz fordult. Remélhetőleg a helyzet rövid időn belül rendezésre kerül, a használatbavétel megtörténhet, biztosítva a modern, korszerű, valamint komfortos gyógyítási és gyógyulási feltételeket.

Dr. Svébis Mihály fenti sorai noha bíztatólag hatnak, ámde nem mutatnak konkrét időpontot arra vonatkozólag, hogy mikor kerülnek átadásra az elkészült röntgenosztály, a műtők és egyéb beruházások.

Pedig mind a Kiskunfélegyháza, mind a környékbeli ellátottak településeinek önkormányzatai igen jelentős összeggel támogatják a kórház működését. Azzal pedig, hogy az átadás nem történt meg, a mobil szolgáltatások miatt plusz költségek merültek fel, melyeket az önkormányzatok vállalnak és finanszíroznak annak érdekében, hogy legyen egyáltalán ellátás.

A Dialízis Centrummal kapcsolatban Kollár László jobbikos elnök elmondta, hogy a Művesegondozó nem a városi kórház működtetésében van, hanem egy magán társaság tartja fönn az ellátottak után járó kvótából. Ez az összeg azonban annyira csekély mértékű, hogy ezzel az esetszámmal deficites a működtetés. Ahhoz, hogy a Dialízis Centrum fennmaradhasson állami segítség szükséges.
Az önkormányzatok már meghozták a tőlük várható anyagi áldozatot, innentől kezdve az államon van a sor.
„Megmutathatja a Fidesz is, hogy nemcsak aktív ágyakat tud elcserélni és ennek következményeként nehéz helyzetbe hozni egy volt önkormányzati intézményt. Reméljük, hogy meg tudja mutatni a kormányzatunk is elköteleződését abban, hogy a helyben elérhető egészségügyi szolgáltatások visszaállítása is megtörténjen. Magyarországon ilyen az elmúlt 5-6 évben nem történt. A félegyházi lehetne egy ilyen unikum” – vélekedett Kollár László, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Kiskunfélegyházi Szervezetének elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.