Hírek
2015. Április 04. 11:00, szombat |
Életmód
Forrás: proaktivdirekt.hu
Mi legyen a sonka mellé?
Egy jó kis tojásos salátát, idény salátát friss zöldségekkel, vagy esetleg finom foszlós kalácsot szeretnél? A húsvéti sonka jellegzetes füstös-sós ízéhez érdekes mód jól illenek az édes és a kissé csípős ízek is.
Egy jó kis tojásos salátát, idény salátát friss zöldségekkel, vagy esetleg finom foszlós kalácsot szeretnél? A húsvéti sonka jellegzetes füstös-sós ízéhez érdekes mód jól illenek az édes és a kissé csípős ízek is. Állíts össze egy mindenki ízlésének megfelelő húsvéti tálat!
Zöldségekkel az igazi
Friss saláta, retek, hagyma, újhagyma, snidling, paradicsom, paprika és bármilyen zöldség, amihez frissen hozzájutsz mehet a salátába. Csak egy sima olívaolajos vagy ecetes, esetleg almaecetes olívaolajos dresszinget javasolunk hozzá (2 rész savhoz 3 rész olaj), mivel a krémes, cukros saláta öntet már túl sok lenne a kalóriadús sonka mellé.
Ha elkészítetted a salátát, a tojást ráreszelheted a tetejére, így adva neki húsvéti hangulatot. Nagyon jól mutat, és egy kis petrezselyemzölddel vagy snidlinggel is megszórhatod. A reszelt tojással nemcsak diétásabb, de takarékosabb is lesz, mint a szeletelt tojással. Viszont ha szeretitek a főtt tojást, és nem gond az extra kalória (illetve költség), akkor persze mellé is szelheted.
Kevert saláta helyett a sonka köré is elrendezheted, csoportosíthatod a zöldségeket egy nagy tálon fajta szerint. Nagyon gusztusos, ha karikákra vágod, és színek szerint rendezed a különböző zöldségeket. Legyen közte lilahagyma, paradicsom, retek, uborka és többféle paprika. A siker garantált. Ehhez még öntetet sem kell csinálnod.
Sárgatúró
Az észak-keleti országrészben jellegzetes étel a sárgatúró a húsvéti asztalon.
Hozzávalók 6-8 személyre:
- 1 l tej
- 10 db tojás
- Kristálycukor ízlés szerint (kb. 3-4 evőkanál)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
Elkészítése
- Kiöblítünk egy nagyobb, vastagabb aljú lábast hidegvízzel és így öntjük bele a tejet, hogy ne égjen le a forralás során.
- Felforraljuk és beletesszük a cukrot és a sót.
- A tojásokat beleütjük egy tálba, és villával összekavarjuk.
- Hozzáadjuk a felforrt tejhez, és takarék lángon főzzük addig, amíg a tej vízszerűvé változik és a tojások túrószerűvé állnak össze. Érdemes egy egyenes szélű, fémlapáttal vagy spatulával kevergetni fakanál helyett, így nem fog leégni.
- Vászonruhába, vagy függönyanyagba rakjuk, gömbalakot formálunk belőle. Az anyagot összekötjük, és így szűrjük le a levét, fellógatjuk és hagyjuk kicsepegni a maradékot is.
Tálalásig hűtőben tároljuk.
Elkészítési ideje: 1 óra + a lecsepegtetés ideje.
Ezt az ételt általában egy évben csak egyszer, húsvétkor fogyasztják, és a család apraja-nagyja szereti, van ahol 40 db tojásból készítik, akkor 4 liter tej kell hozzá. Van, aki mazsolával szereti, van aki anélkül, lehet édesre és kevésbé édesre is készíteni, ízlés dolga.
Kalács
A füstölt sonka mellé igazán finom az édes kalács. Boltban is megvásárolhatod, de otthon is elkészítheted.
Húsvéti foszlós kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 4-5 dkg cukor
- 5 dkg margarin
- 2,5-3 dl tej
- csipet só
- Az élesztőt egy kevés langyos-cukros tejben felfuttatni.
- A lisztet egy tálba szitálni, majd a közepébe mélyedést csinálni. Ezután beletenni a cukrot, a csipet sót, a villával felvert egész tojást és a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, és a tejet, majd jól összedolgozni. (a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy)
- Ezután az összedolgozott tésztát, beletenni a kenyérsütőgép üstjébe, és elkezdeni dagasztani. Amikor a tészta már szép sima, akkor apránként hozzáönteni a felolvasztott margarint. (én kétszer indítottam el a dagasztó programot, így még simább tésztát kaptam) Természetesen kézzel is meglehet dagasztani a tésztát, csak akkor kicsit munkaigényesebb és fárasztóbb.
- A simára dagasztott tésztát ezután beletenni a kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb. egy óra alatt duplájára keleszteni.
- Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítani, és egy kicsit átgyúrni, majd három részre osztani. Ezután megfonni, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni.
- Konyharuhával letakarni, majd szobahőmérsékleten kb. 30 perc alatt újrakeleszteni.
- Sütőbehelyezés előtt a kalács tetejét felvert egész tojással lekenni.
- Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 10 percig, majd a tetejére sütőpapírt tettem, és a hőfokot 150 fokra mérsékelve sütöttem még 35 percig.)
- A sütőből kivéve a tepsiben hagyni egy kicsit hűlni, majd rácsra helyezni és teljesen kihűteni.
Ne felejtsd el az asztalról a mustárt és a tormát, illetve keverhetsz akár majonézes tormát is.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód
Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert
Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.
2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód
Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület
A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.
2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód
A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon
A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől
2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód
Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen
Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.