Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Augusztus 01. 08:43, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Mesefigurás csomagolás állhat a gyermekkori elhízás hátterében

Mesefigurás csomagolás állhat a gyermekkori elhízás hátterében

Rossz étkezési szokásokat támogató gyerekreklámok, ártalmatlannak tűnő, kedves plüss figurák és rajzfilmhősök már néhány éves korban is képesek későbbi negatív márkahűség megalapozására.

A Kossuth rádió műsorában szakértőkkel beszélgettek a témáról.

A Kossuth rádió Napközben című műsorában megkérdezett gyermekek és szüleik elmondása szerint sokkal nagyobb népszerűsége van a gyermekek körében azoknak az élelmiszereknek – főként édességeknek – amelyeken kedves, színes mesefigurák, állatok vannak. A legtöbb ilyen reklámmal ellátott termékek nem egészségesek, a gyermek akkor is meg szeretné vásároltatni, ha nem is tudja, mi van a csomagolásban.

A gyermekek fogékonyak a színes, aranyos dolgokra, természetesen vannak kivételek, azonban a húzóerő valóban a korábban említett reklámokkal teli termékek.

Kisgyermekkorban ki kell alakítani a tudatos táplálkozást

A reklám és az élelmiszeripar összefonódása egy ismert jelenség a 21. században. A Kossuth rádió Napközben című műsorának vendége volt Miháldy Kinga dietetikus, aki elmondta: a legritkább eset az, hogy egy gyermek ellenáll a csokoládé csábításának. Fontos tényező az, hogy már egészen kisgyermekkorban kialakítsuk a gyermekekben a tudatos vásárlást és táplálkozást.

„Okostányér” – a megfelelő táplálkozás kézikönyve

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával megjelent a magyar táplálkozási ajánlás az úgynevezett „okostányér”. Ez a felnőtt lakosság számára nyilvános, azonban hamarosan a gyerek változat is elkészül. A dietetikus fontosnak tartja, hogy a gyermekek számára is elérhető legyen az egészséges étel, ugyanolyan reklámokkal, amelyeket az egészségteleneknél alkalmaznak. Tudjuk azt, hogy mit jelent a címke, ami az élelmiszeren van, mi az, ami egészséges – figyelmeztetett a szakértő.

A szülők megfelelő odafigyelésével elkerülhető az, hogy a gyermek folyamatos csábításnak legyen kitéve a marketing által. A tudatosság az egyik legjobb eszköz az egészségessé válás útján, amit az „okostányér” segítségével bárki elsajátíthat.

A leárazás a felnőtteket, a kabalafigurák a gyermekeket célozzák

Mátyás Petra, a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője szerint az összefüggést elsősorban ott kell keresni, hogy miként hat a gyermekekre a kabalafigurák, mesebeli alakok megjelenése egy-egy terméken. A szakértő szerint, ahogy a felnőttek elcsábulnak egy-egy leárazásnak, a gyermekek esetében hasonlóan hat egy-egy színes, kedves figura megjelenése az élelmiszereken.

A gyermekkori elhízás mögött a negatív marketing is állhat

Az Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC) felmérése alapján Európában, tizenhárom különböző országban, száz esetből csupán egy alkalommal reklámoztak olyan élelmiszert, amely kifejezetten egészséges volt. A gyerekkori elhízás hátterében egyik okként a magas só-, cukor-, és zsírtartalommal bíró élelmiszerek fogyasztása és marketingje áll – hangsúlyozta a szakértő.

A felelős vállalati magatartás segíthetne elapasztani a problémát

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület álláspontja szerint a felelős vállalati magatartásnak elő kell segítenie azt, hogy a fogyasztó tudomására hozzák, ha bizonyítottan és kifejezetten egészséges termékkel találkozik éppen a boltok polcain.

A szakértő szerint nem véletlen, hogy a gyermekeknek szánt termékek marketingjét ilyen jól kidolgozzák a cégek, hiszen ezzel már korai időszakban kiépítenek egyfajta márkahűséget, amelyet a felnőttkorba tovább visz magával a gyermek.

„Szívószálmentes augusztus” – rövid életű luxuscikk, ami szennyezi a környezetet

Vighné Boóc Judit, fenntartható vendéglátóhely szakértő szerint a legjobb megoldás az lenne, ha az egészséges élelmiszereket megpróbálnák vonzóvá tenni. Nagyon sokan nem tudatosan étkeznek és vásárolnak.

Augusztus elsején indul a „Szívószálmentes augusztus” elnevezésű megmozdulás, a Felelős Gasztrohős szervezésében. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ezt az aprócska műanyagot, egy vendéglátóhelyen akár kérés nélkül beleteszik az italunkba és nem gondoljuk végig, hogy ennek mi az utóélete. A szívószálat átlagosan húsz percig használjuk, aminek lebomlása ideje akár ötszáz év is lehet – tájékoztatott a szakértő.

Európai szinten is tesznek az egészséges táplálkozásért

Az Európai Bizottság az egészséges táplálkozás népszerűsítése és minél szélesebb elterjedése, továbbá az európai zöldség-, gyümölcs- és tejtermelők támogatása érdekében augusztus 1-jén új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramot indít, amelyet már az ősszel induló tanév első napjától kezdve minden uniós tagállamban bevezethetnek.

Az uniós biztosság, az egészséges táplálkozási szokások gyermekek körében elterjesztését célzó program keretében gyümölcs-, zöldség- és tejosztást is szervez, illetve külön oktatási programokat tartanak, amelyek a helyes táplálkozás fontosságát hangsúlyozzák.

A mezőgazdasági gazdálkodóknak is támogatást nyújt a program

A gyermekeknek bemutatják az élelmiszertermelés folyamatát. A 2017-2018-as tanévre megállapított 250 millió eurós uniós finanszírozásból nagyjából 150 millió euró jut a gyümölcsökre-zöldségekre, a maradék össze pedig tejre – közölte a bizottság.

Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztos elmondta, az új szabályok célja a hatékonyság fokozása, a támogatás célzottabbá tétele és az oktatási dimenzió megerősítése. A minden tagországra kiterjedő program az európai iskolások millióit juttatja egészséges táplálékhoz, és több ezer mezőgazdasági gazdálkodónak nyújt támogatást – tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.