Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Április 17. 09:53, péntek | Helyi
Forrás: Gulyás Zsuzsanna

„Mennyből az angyal”

„Mennyből az angyal”

E címmel szerveztek április 16-án zenés irodalmi műsort a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A rendezvénnyel Márai Sándor nagysága előtt tisztelegtek az előadók és a résztvevők.

115 éve, április 11-én született Márai Sándor magyar író, költő, újságíró. Az évforduló alkalmából a Csongrádi Versmondók Köre készült színvonalas előadással. Ahogy Surján Attilától megtudtuk 10 évvel ezelőtt döntöttek úgy Pozsár Ferenc előadóművésszel, Varga Nándorral, aki a Magyar Kultúra Lovagja, Csák László zenésszel és Varga Zsuzsa szintén zenésszel, hogy megalakítják a versmondó kört. Kiskunfélegyházán a második előadásukat tartják. Elmondása szerint szívesen tesznek eleget a meghívásoknak, mert szeretettel végzik ezt a tevékenységet. A könyvtári előadáson Márai Sándor alkotásai csendültek fel énekkel és gitárzenével színesítve.

Márai Sándor már az 1930-as években korának egyik legismertebb és legelismertebb írói közé tartozott. Amikor azonban 1948-ban elhagyta hazáját, tudatosan és következetesen kiiktatták műveit a hazai irodalmi életből, és haláláig a nevét is alig ejtették ki. Ez nemcsak emigráns létének és bolsevizmus-ellenességének tudható be, hanem annak is, hogy ő volt a magyar polgárság irodalmi képviselője, s erről az osztályról sokáig semmi jót sem lehetett állítani. Márai azonban a klasszikus polgári eszményeknél értékesebbet nem talált, így kötelességének tartotta, hogy ezeknek az eszményeknek hangot adjon műveiben.

Az 1980-as években már lehetővé válhatott volna munkáinak hazai kiadása, de ő megfogadta, hogy amíg Magyarországon megszálló csapatok tartózkodnak, s nem lesz demokratikus választás, addig semminek a kiadásához és előadásához nem járul hozzá. Életműsorozatának újra kiadása halála után, 1990-ben indult el. Ugyanebben az évben posztumusz Kossuth-díjjal jutalmazták.

Forrás: Wikipédia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.