Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Október 29. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Meglepő oka lehet az alvászavarnak

Meglepő oka lehet az alvászavarnak

Az alvászavarok igen gyakori problémának számítanak, melyek jelentősen kihatnak az érintettek mindennapjaira.

Bár gyakran pszichés okok állnak a hátterében, nem ritka az sem, hogy a pajzsmirigy működési zavara teszi tönkre az éjszakákat.

Olykor mindenkivel megesik, hogy nehezebben alszik el, illetve rosszabbul alszik, ugyanakkor általában némi idő múlva ismét visszatérnek a nyugodt éjszakák. Alvászavarról abban az esetben beszélünk, ha a probléma már tartósan, egy hónapnál tovább is fennáll, valamint a zavar már a nappali teljesítményre, hangulatra és közérzetre is kihat. Emiatt ugyanis nappali álmosság és fáradtság, valamint a koncentrálóképesség csökkenése is felléphet, ami nemcsak a munkahelyi teljesítményre nézve, hanem például az autós közlekedésben is veszélyes lehet. Érdemes tehát szakemberhez fordulni segítségért, amennyiben valamilyen alvászavart tapasztalunk.

Szervi okok az alvászavar mögött
Bár alvászavar esetén a legtöbben pszichés okokat sejtenek a háttérben, könnyen lehet, hogy az ingerlékenység és a depresszió csupán következmény. Ugyanis a probléma hátterében nem ritkán szervi okok állnak, például kardiológiai, pulmonológiai, belgyógyászati, fül-orr-gégészeti vagy hormonális tényezők.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája szerint a pajzsmirigy működési zavara gyakran vezet alvási problémákhoz. "A pajzsmirigy zavarai számtalan tünetet produkálhatnak, és ezekből az egyik az alvászavar. Amennyiben a szerv túl sok hormont termel, úgy azanyagcserefokozódik, emiatt pedig az összes testi folyamat felpörög. A beteg pulzusa szaporábbá válik, emésztése felgyorsul, menstruációs panaszokkal küzd, kevésbé tolerálja a meleget, izzad, valamint idegessé, stresszessé válik. Ez természetesen komoly hatást gyakorol az alvására is: nyugtalanabbul alszik, gyakran felébred" - mutatott rá az endokrinológus.

A pajzsmirigy-túlműködés okai, kezelése

Hogy valóban pajzsmirigyzavar áll-e a rosszalvásmögött, arról laborvizsgálattal lehet megbizonyosodni, amely során a TSH, a T3, a T4 és szükség esetén az ATPO szintjét ellenőrzik. Kóros eredmény esetén ultrahangon szemügyre veszik a pajzsmirigy méretét, szerkezetét, ugyanis előfordulhat, hogy golyva, esetleg göbök okozzák a fokozott hormontermelést. Természetesen nemcsak a szerv abnormális képe miatt fordulhat elő pajzsmirigy-túlműködés, a probléma autoimmun eredetű is lehet (Graves-Basedow kór esetén). Ebben az esetben figyelemfelhívó jel lehet a beteg szemeinek kidülledése, illetve az emiatt fellépő merev tekintet. A szempanaszok hátterében az áll, hogy az antitestek a szemben lévő izmokat is megtámadják, gyulladást hoznak létre, ami duzzanatot, vizenyőt okoz.

Szerencsére a probléma az esetek többségében egyszerű gyógyszeres terápiával orvosolható, ám szükség esetén izotópos kezelésre is szorulhat a beteg. Amennyiben nagyobb göbök vagy strúma okozza a zavart, úgy műtéti beavatkozás is indokolttá válhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.