Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Január 28. 10:43, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Megkezdte a magyar csapat a versenyt világdöntőben

Megkezdte a magyar csapat a versenyt világdöntőben

Molnár Gábor séf vezetésével szerda reggel megkezdte a magyar csapat a versenyt a világ legrangosabb szakácsversenyének számító Bocuse d'Or világdöntőjében ahol öt kontinens 24 nemzetének legjobbjai mérik össze tudásukat.

Molnár Gábor séf vezetésével szerda reggel megkezdte a magyar csapat a versenyt a világ legrangosabb szakácsversenyének számító Bocuse d'Or világdöntőjében a franciaországi Lyonban, ahol öt kontinens 24 nemzetének legjobbjai mérik össze tudásukat.

Az első napra sorsolt 12 séf már túl van a versenyen, a második napon mutatkozik be a legutóbbi ezüst- és bronzérmes Dánia és Japán, valamint a 2011-ben dobogós Svédország és Norvégia is.

Magyar színekben Molnár Gábor és segítője Pohner Ádám a 10-es számú konyhában dolgozik. Vomberg Frigyes edző a verseny alatt a pult mögül segítheti tanácsaival a csapat munkáját.

Minden csapatnak 5 óra 35 perc áll rendelkezésre, hogy elkészítsen egy hal- és egy húsételt. A magyarok az előbbit délután fél háromkor, a hústálat 3 óra 5 perckor tálalják a nemzetközi zsűrinek, amelyben Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke is pontoz a 24 nemzet képviselői között.

"Az első napon volt pár versenyző, aki kimagasló teljesítményt nyújtott és volt, aki inkább látványban vagy ízben tűnt ki. Néhány versenyző szereplésétől többet vártam. A mezőny ma is kifejezetten erős, a skandináv országok mindig az esélyesek között vannak" - mondta Hamvas Zoltán.

Az elbírálásnál szempont az íz és a látvány, valamint az adott országra jellemző elemek használata és a megfelelő háttérmunka is.

A húsétel kötelező alapanyaga az idei döntőn a gyöngytyúk, a halételé a pisztráng.
A magyar versenytálat egy világhírű magyar találmány, a Gömböc ihlette, amely a magyar kreativitást és alkotó szellemet hirdeti. A Gömböc jellegzetessége, hogy egy stabil egyensúlyi ponttal rendelkezik és mozgásban van, amíg ezt el nem éri. A Gömböc körvonalát veszi fel a magyar tál központi eleme, a gyöngytyúkból épített forma, amelyet egy "fészekre" helyeznek.

A Gömböcre jellemző dinamizmust, a hazai gasztronómia fejlődését szeretné megmutatni a fogás kreatív elemein keresztül Molnár Gábor, aki ugyanakkor a magyar konyha hagyományaira stabil pontként támaszkodhat. Az összetevőkben ezt olyan alapanyagok képviselik, mint a paprika, a marinált zöldségekkel és "szférikus tejfölgolyóval" elkészített pickled (savanyított) gulyás consommé vagy a sült csirke, majonézzel töltött tojás, hozzávalóként a torma és feketegyökér.

A pisztrángból készült halételt éttermi formában, tányérra kell kitálalniuk a csapatoknak, ennek köretében az utolsó pillanatban mindenki számára kötelezően kijelölt édeskömény is szerepel. A köret legalább fele részben zöldségekből áll. A filét fűszeres zöldség juliennel és rákkal töltve készíti el Molnár Gábor, torma és tintaspagetti ívvel a tetején.

Az 1987 óta minden páratlan évben, a SIRHA (Salon international de la restauration, de l'hotellerie et de l'alimentation) szakkiállítás keretében rendezik meg a szakácslegendaként számon tartott Paul Bocuse szülővárosában, Lyonban a világ legszínvonalasabb szakácsversenyét. Magyarország először két éve vehetett részt a világversenyen, akkor Széll Tamás a nagy sikernek számító tizedik helyen végzett.

A lyoni világdöntő valóságos sportverseny: a zsúfolásig megtelt lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve, hangosan drukkolva követi a küzdőtéren egyszerre dolgozó séfeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;