Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Február 07. 11:00, szombat | Belföld
Forrás: Vezess

Megérkezett a Mazda 2

Megérkezett a Mazda 2

Miután elődje 2008-ban elnyerte az év abszolút legjobbjának járó a Világ Év Autója címet, a soron következő kisautó vállát iszonyú felelősség nyomta.

Miután elődje mindenkit elkápráztatott azzal, hogy jó egy mázsával volt könnyebb az őt megelőző generációs Mazda2-esnél, és (leginkább ezzel a fegyverténnyel) 2008-ban elnyerte az év abszolút legjobbjának járó a Világ Év Autója címet, a soron következő kisautó vállát iszonyú felelősség nyomta.

A Mazda mérnökei ahelyett, hogy tovább faragták volna a méretet és a tömeget, és építettek volna egy pazar törpeautót, ésszerű döntésre jutottak: a súly maradt, cserébe nagyobb, tágasabb, biztonságosabb autót hozunk létre. A 75 lóerős benzines alapmotorral eddig 1035 kilót nyomott az autó, az új modell a vezetővel együtt 1045-öt, de közben 17,5 centivel hosszabb (4060 mm), 2,0 centivel magasabb (1495 mm), és ami a legfontosabb, a tengelytáv 8 centivel nőtt (2570 mm). A szélesség (1695 mm) nem változott.

Ez pedig azt jelenti, hogy az autó papíron hasonló menetdinamika mellett több helyet kínál az utasoknak és a csomagoknak (250 helyett 280 liter) egyaránt. A helykínálat azonban ennél is kedvezőbb, mert ahelyett, hogy a manapság szokásos egyterű fazonban rajzolták volna meg az autó orrát, az A-oszlop határozott töréssel emelkedik a tetőig; a meredekebb felület pedig helyet szabadított fel a beltérben. Minden fő mérőszám javult, a válltértől a fejtérig, hatalmas távon (26 centi) mozgatható a vezetőülés, a kormánykerék négy irányban állítható.

A Mazda2 karosszériája egyébként jól példázza, micsoda tempóban fejlődik az autóipar (vagy inkább a kohászat és a gyártástechnológia): a nagy és ultra nagy szakítószilárdságú acélok részarányát 53 százalékról 65-re emelték, a torziós merevség 22 százalékkal nőtt, miközben a nyers váz 7 százalékkal kevesebbet nyom, mint az elődé. Mindez eleve jó zajcsillapítást ígér, de a mérnökök még rátettek egy lapáttal; a Mazda szerint példa nélküli csend várja az utasokat a kisautó gyomrában.

2015-ben nem lehet autót bemutatni ultrafineszes vezetőtámogató technológiák nélkül. Csak címszavakban: a Mazda2 figyelmeztet, ha akadály van a holtterünkben, ha tolatás közben autó közeledik oldalról, észleli, ha előttünk lassul a forgalom, automatikus leveszi a távfényt, ha jönnek szembe - és persze LED-es fényszóró is kérhető a kisautóhoz. Szintén példátlan extra a szegmensben a head-up kijelző, és a trendekhez igazodva a mobiltelefon is integrálható a fedélzeti multimédiás rendszerrel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: