Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Augusztus 31. 13:00, vasárnap | Belföld
Forrás: szerk.

Még mindig fogy a magyar

Még mindig fogy a magyar

Lassabban fogy a magyar népesség. Legalábbis ez derül ki az idei, Központi Statisztikai Hivatal által közölt előzetes adatokból.

Lassabban fogy a magyar népesség. Legalábbis ez derül ki az idei, Központi Statisztikai Hivatal által közölt előzetes adatokból: több gyermek született, és mérséklődött a halálozások száma az év első felében. A mostani statisztikák pozitívak, fordulatra azonban még várni kell.

Igen lassan, de emelkedik a gyermekáldások száma a magyar családokban: ez év első hat hónapjában ugyanis 43130 újszülött látta meg a napvilágot. Ez 3,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt. Javult a satisztika a halálozások számában is - 62969-en haltak meg júniusig idén, pontosan 3 százalékkal kevesebben, mint 2013-ban.

Az örömre okot adó adatokat torzíthatja, hogy hosszú távon a magyar társadalom egyre csak öregszik és fogy - ahhoz, hogy ezt a tendenciát megállítsuk, érdemi, hatalmas változásokra van szükség.

Ha bejön a kormány számítása, ez a növekedés - vagy inkább lassabb fogyás - a következő években is megfigyelhető lesz. Nem csak több gyermek született ugyanis az év első pár hónapjában, de a házasságkötések száma is emelkedett. És bár ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden esküvőre szapora gyermekáldás is jut, az ország vezetősége nem győzi ezt a "kötelességet" belesulykolni a friss házasokba. Az elmúlt három évben ugyanis a szertartás után 110 ezer ifjú pár a kormány jókívánságait is megkapta az anyakönyvvezetőtől, azaz levélben hívták fel a fiatalok figyelmét: a házasság és a család alapja a gyermek. Hogy a pár megfogadja-e a tanácsot, már más kérdés, a feladó mindenesetre nem hagy ki semmilyen "hirdetési" lehetőséget - kártyán kormányzati linkek elérhetősége is található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.