Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Október 07. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Mázas csemperitkaságokból nyílt kiállítás

Mázas csemperitkaságokból nyílt kiállítás

A Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény „Tűztakarók” – Erdélyi kandallók kályhakincsei anyagából nyílt kiállítás október 4-én a Móra Ferenc Művelődési Központban.

A kiállítás a gyűjtemény mázas csemperitkaságait mutatja be. A Kalotaszegről és Székelyföldről származó csempék egykor ősi tüzelőberendezéseket díszítettek. Az életfás, madaras, napkorongos, csillagos csempék egyértelműen népművészeti alkotások, melyek ugyanakkor magukon hordják a nagy történelmi stílusok (reneszánsz, barokk, klasszicizmus) jegyeit is.

Azt pedig, hogy miként került ez a gyűjtemény épp Kiskunfélegyházára, arról Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója beszélt a tárlatmegnyitón.
A Hajdú-Bihar megyei kis településről származó Rozsnyai István a nagymamától örökölte a gyűjteményt, aki Kalotaszegen élt. Az unoka olyan becsben tartotta örökségét, hogy 1990-től tovább gyűjtötte a népművészeti tárgyakat és kerámiákat. Nagy Magyarország több mint 70 kerámia központjából a különböző formájú kerámiákat gyűjtött, így gyűjteménye mára már több mint ezer darabból áll. Ebből kapunk mi félegyháziak egy icipici ízelítőt a csütörtökön nyílt kiállításon.

A kiállítás megnyitóján a vidám hangulatról a Padkaporos Táncegyüttes Egyedem-begyedem csoportja gondoskodott látványos produkciójával.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.