Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Január 29. 10:15, csütörtök | Belföld
Forrás: HVG

Márciusban megismétlődhet a januári káosz a hazai utakon

Márciusban megismétlődhet a januári káosz a hazai utakon

Ha február közepén dönt a parlament az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel (EKÁER) kapcsolatos módosításokról, a vállalkozásoknak ismét csupán szűk két hete lesz alkalmazkodni - írta a Világgazdaság.

Ha február közepén dönt a parlament az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel (EKÁER) kapcsolatos módosításokról, a vállalkozásoknak ismét csupán szűk két hete lesz alkalmazkodni - írta a Világgazdaság. A lap szerint az érintettek időt, egyértelmű szabályokat és válaszokat, adatvédelmi garanciákat, a megbízható adózók mentességet szeretnének.

A válaszadók 93 százaléka egyértelmű, hivatkozható gyakorlati útmutatót szeretne, több mint 80 százaléka az informatikai rendszer hibáinak javítását, a végleges verzió elkészülését követően pedig további egy hónap türelmi időt – derült ki a VG szerint abból a felmérésből, amit a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) több mint 330 vállalat részvételével készített az EKÁER-rel kapcsolatban január közepén.

Bár a felmérést még azelőtt állították össze, hogy kiderült volna, a rendszer próbaüzeme március elsejéig tart, a lap szerint a javaslatok nagy része most is jól tükrözi az érintettek problémáit, bár nem tekinthető az MLBKT szakmai állásfoglalásának.

Arra a kérdésre, hogy mit javasolnának a döntéshozóknak az EKÁER-rel kapcsolatban, sorjáznak a hosszabb – 2-6 hónap – türelmi időt, a célok és a cégekre háruló adminisztrációs terhek összhangba hozását, a kockázatos termékek körének újragondolását vagy akár egy teljesen új, valóban hatékony és működőképes rendszer kidolgozását sürgető anonim válaszok.

„Bár ez még kevesekben tudatosult, az EKÁER gyakorlatilag minden vállalkozást érinthet: a termelő, gyártó, sőt még a szolgáltató területen tevékenykedőket is. Ez korántsem csupán a fuvarozókat érintő változás. Ha egy oktatással foglalkozó társaság számítástechnikai eszközöket vagy tantermi bútorokat rendel az EU-ból, aminek értéke meghaladja a 2 millió forintot vagy a 2500 kilogrammot, EKÁER-számot kell igényelnie, különben kockáztatja, hogy lefoglalják azt” – mondta a VG-nek Holics Szilvia, az MLBKT kommunikációs és marketingvezetője.

A szervezet tagjai december közepe óta több száz, a rendszerrel kapcsolatos kérdést küldtek a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) és a NAV-nak, ezek legnagyobb részére azonban máig nem kaptak választ.

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) főtitkára, Bíró Koppány Ajtony a lapnak azt mondta, az eddigi tapasztalatok és kormányzati egyeztetések alapján immár egyértelmű, sok a megoldandó probléma, és ezek nagy része jogszabálymódosítást igényel.

A következő parlamenti ülésnap, amikor az EKÁER kérdése napirendre kerülhet, február közepén várható. „Ha akkor döntenek is a jogszabály módosításáról, az érintetteknek ismét csupán szűk két hete lesz majd alkalmazkodni. Éppen ezért mindenképpen indokolt volna a március elsejei határidőt még legalább egy hónappal tolni” – tette hozzá a főtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: