Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Július 04. 14:45, hétfő | Helyi
Forrás: mozgasvilag.hu

Már Erdélyben a Mária Maraton

Már Erdélyben a Mária Maraton

Utolsó hetéhez érkezett az ultrafutó zarándoklat.

Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita indította útnak Mariazellből és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek úr fogadta Budapesten azokat az ultramaratoni futókat - Frank Tibort és Veress Bélát - és kerékpárosokat, akik közel három hét futás és tekerés után július 10-én érkeznek meg Csíksomlyóra.

A zarándok sportolók a Mária Úton már bő két hete futnak és kerékpároznak, érintették Ausztria és Magyarország Mária-kegyhelyeit. Ausztriában és Magyarországon egyaránt számos önkormányzat és egyházközség fogadta őket kulturális és vallásos programokkal egyaránt.

A zarándokok július 3-án értek Erdélybe és töretlenül folytatják útjukat Csíksomlyó felé. A kerékpárosok és futók annak örülnek legjobban, ha egy-egy településen áthaladva az út szélén tapssal, biztató szavakkal, a nagy melegben vízzel vagy üdítővel várják őket. A Mária Út Egyesület elnöksége, munkatársai, önkéntesei és az utat járó zarándokok kérik a szurkolók imáit a futókért és kerékpárosokért, hogy épségben és egészségesen, mély lelki élményekkel gazdagodva érkezhessenek meg a Csíksomlyói Szűzanyához.

A jövő

A Mária Maratont ezt követően minden évben megtartják. 2017-től a Mária Maratont szélesebb körben versenyként is meghirdetik. A teljes távon végighaladók száma a tervek szerint évről-évre bővülni fog és az első év tapasztalatai után nemzetközi szintre kerül. A szervezők tervezik egy Észak-Dél útvonal kialakítását is Czestochowa indulóponttal.

A budapesti szakasz alkalmával Frank Tibor elmondta, hogy abszolút életképes ötletnek tartja a Mária Maraton nyílt megrendezését a következő években is. Számára az idei "tesztüzem" abszolút pozitív élményeket nyújt és néhány holtponton átesve töretlenül vág neki a hátralévő távoknak. A meleg időjárást persze nem könnyű elviselni, de a frissítőt szállító buszon található elemózsiát a futókhoz alkalmazkodva állítják össze és egyre gördülékenyebb a csapatjáték.

Veress Béla is elemében van, úgy érzi, hogy semmi sem állíthatja meg. A Magyarországi szakaszokra már átesett azon a holtponton, ami után szinte bármire képesnek érzi magát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.

2024. Május 07. 09:19, kedd | Helyi

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.

2024. Május 07. 08:49, kedd | Helyi

Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten

Hidegfront érkezett megélénkülő széllel és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.