Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Július 10. 07:06, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már a nővérek is csomagolnak

Már a nővérek is csomagolnak

A várható béremelés hatására sem csökkent, sőt az ápolók körében még emelkedett is azoknak a száma, akik úgy döntöttek, egy másik országban próbálnak szerencsét – derül ki az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal legfrissebb adataiból, amelyről a Világgazdaság számol be.

Tavaly egészen pontosan 1901 egészségügyi dolgozó kérte az EEKH-tól a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, ez év első felében 985-en folyamodtak hozzájuk ezért a papírért. Az elvágyódók nagyobb része továbbra is orvos: közülük 542-en kértek és kaptak hatósági bizonyítványt. Érdekes változás azonban, hogy miközben 2011-ben még a távozók 63 százalékának a neve előtt volt ott a dr. rövidítés, 2012 első hat hónapjában már csak 55 százalékuknak. Úgy tűnik, most már az ápolók sem várnak a csodára: míg tavaly az összes külföldön munkát vállaló egészségügyi 16,5 százalékát tették ki ők, most már a kiutazók egynegyede ápoló. Szám szerint 246 szakdolgozóról van szó, szemben a tavalyi egész évi 314-gyel.

Az elmúlt öt évben megháromszorozódott a külföldön munkát vállaló, vagy legalábbis ezt tervező egészségügyi dolgozók száma. 2007-ben még csak 664-en, tavaly már 1901-en kérték ki a kinti munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást.Mindeközben, ugyancsak az elmúlt öt esztendőben a hazánkban munkát vállalni szándékozó külföldi egészségügyi dolgozók amúgy sem jelentős száma is csökkent. 2007-ben 165-en, 2011-ben csupán 83-an kérték diplomájuk honosítását, a legtöbben Romániából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.