Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Március 22. 10:29, szerda | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Levelet hoz a postás - Szűróvizsgálatra hívják az 50 és 70 év közötti korosztályt

Levelet hoz a postás - Szűróvizsgálatra hívják az 50 és 70 év közötti korosztályt

Magyarországon évente mintegy tízezren szembesülnek az ijesztő diagnózissal: rosszindulatú vastagbéldaganatban szenvednek.

Sajnos több mint ötezer honfitársunk belehal a betegségbe, ami pedig az idejében elvégzett szűrővizsgálattal jól felismerhető és gyógyítható lenne.

A vastagbélszűrés egyelőre nem szerepel a népegészségügyi célú szűrővizsgálatok sorában – mint az emlő- és méhnyakrákszűrés –, azonban ez év végétől egy uniós projektnek köszönhetően országosan elérhetővé válik. A háziorvosok fele már jelentkezett is a szervezett vastagbélszűrési programra, ugyanakkor létrehoztak hét regionális szűrőközpontot – Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Szegeden, Győrben, Egerben és Székesfehérváron – is, ahol bárki bármikor jelentkezhet vizsgálatra.

A vizsgálat semmiféle fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár. A háziorvosok személyre szóló meghívóleveleket küldenek ki a praxisukban élő 50–70 év közötti pácienseiknek. Első körben székletvérvizsgálatra kerül sor. Az orvos mintavételi eszközt ad a betegnek, aki a mintát eljuttatja a megfelelő laboratóriumba.

Akinél pozitív eredmény születik, továbbküldik kolonoszkópiás (vastagbéltükrözés) vizsgálatra, de a tapasztalatok szerint erre az esetek alig 10 százalékában kerül sor.

Miért érdemes elmenni a szűrésre? Ha korai stádiumban sikerül felfedezni a vastagbéldaganatot, javul a gyógyulási esély, jócskán csökken a lábadozással töltött idő, a páciens hamarabb válhat újra aktívvá. – Az új szűrési program bevezetésével a cél az, hogy 10 százalékkal csökkenjen a betegség okozta halálozások száma, ezzel évente körülbelül 500 életet lehetne megmenteni – mondta a sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Jelenleg százezren élnek Magyarországon, akik tíz éven belül vastagbélrákosak lesznek. A betegség alattomos, hiszen hosszú ideig csöndben lappang, s amikor tüneteket produkál, általában már nagy a baj. Csak rajtunk múlik: ha a postás hozza a meghívólevelet, élünk-e a szűrővizsgálat lehetőségével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.