Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Október 22. 08:49, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Lélegzetelállító előadás a szabadságharc emlékére a PG-s diákoktól

Lélegzetelállító előadás a szabadságharc emlékére a PG-s diákoktól

Nem érti ezt az a sok ember, mi áradt itt meg, mint a tenger. Miért remegtek meg világrendek. Egy nép kiáltott, aztán csend lett…

Márai Sándor: Mennyből az angyal című versének ez a néhány sora magában hordozza az 1956-os, egyetemi ifjúság által vezetett népforradalom csodáját. Mert csoda volt az, ami Budapesten majd az ország számos pontján hatvan évvel ezelőtt történt. Szavakat nemigen lehet találni arra a felszabadult, lélekkel és reménnyel teli összetartozásra, amit átélhettek azokban a napokban. 1956 rendkívülisége a felkelő hősiessége abban rejlik, hogy a hazánkban zajlott eseményeknek világtörténelmi jelentősége volt. Nem anyagi javakért, hanem magasztos célokért folyt a harc. A kivívott, a megtapasztalt szabadság mámorító napjai történelmünk kitüntetett pillanatai közé tartoznak. Magyarország erkölcsi és politikai példát mutatott a világnak. – mondta Rokolya Csaba a Szent Benedek Iskola Kiskunfélegyházi PG Tagintézmény igazgatója az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére tartott előadás nyitányaként.

Az 1956-os események 60. évfordulója alkalmából a Szent Benedek Iskola Kiskunfélegyházi PG Tagintézmény Karinthy Színjátszó csoportja "56 CSEPP VÉR" címmel musical adaptációt adott elő október 21-én a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében. A lenyűgöző és óriási sikerrel előadott darabot Andrásiné Czirle Katalin rendezte.

„A történelem során a magyar népnek mindig is harcos és vitézi múltja volt. Mindig meg kellett küzdenie az évszázadok alatt a szabadságért. Nem volt ez másként a II. világháborút követően sem 1956-ban. Igaz akkor a tizenegy napot követően leverték ezt a forradalmat és nem jött el a hőn áhított szabadság, de ennek ellenére 1989-ben majd ezt követően a rendszerváltás után egy szabad országban élhetünk ma már.” – Csányi József polgármester e szavakkal köszöntötte a népes számban megjelent közönséget. Beszédét követően felgördült a pódium függönye és egy olyan előadást láthattak a nézők, ami méltán tükrözte azt az elsöprő horderejű szabadságvágyat, mellyel ’56 hősei megmutatták, hogy nemzetünk ifjai minden erejükkel képesek küzdeni a közös célért: a rabiga lerázásáért.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: