Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. November 26. 12:29, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Lassan már fogalmunk sincs róla, hogy mit eszünk

Lassan már fogalmunk sincs róla, hogy mit eszünk

A táplálkozás és az egészség megváltozott világunkban – e címmel tartott előadást Mester Károly agrármérnök a Szakmaközi Művelődési Házban november 22-én.

A feldolgozott élelmiszerek és az ipari takarmányon nevelt állatok termékek fogyasztása mind-mind meghatározó szerepet játszanak a gluténérzékenység, az emésztőszervi problémák, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a laktóz intolerancia, az autoimmun betegségek kialakulásában – szögezte le Mester Károly előadásának nyitányaként.

Az agrármérnök az est folyamán személyes kutatásaira és megfigyeléseire alapozva, ábrákkal illusztrálva világított rá arra a tényre, hogy napjainkban az élelmiszeripar és állattenyésztés leginkább a profitnövelésre törekszik, nem pedig arra, hogy egészséges táplálékot állítson elő. Utóbbi ugyanis nem gazdaságos! Korunk embere mindezzel tisztában van és jó néhányan törekednek is az egészséges összetevőket tartalmazó élelmiszerek fogyasztására, illetve a megfelelő mennyiségű vitaminok bevitelére. Mindezt abból is látható, hogy az étrend kiegészítők és vitaminkészítmények virágkorukat élik. Azonban nem mindegy, hogy milyen vitaminokat szedünk szervezetünk immunrendszerének támogatására.

Az előadó a vitaminok felszívódásának problémáira is kitért, melyet a D vitamin és a Calcium felszívódásának példáján keresztül mutatott be. A D3 vitamin, melyet tablettában veszünk, be vagy a napsütéssel jutunk hozzá. Ennek azonban még semmi köze a D-vitaminhoz. A máj és a vese átalakító tevékenységének köszönhetően jön létre az aktív D-vitamin, mely a bélbe jutva bizonyos enzimek segítségével juthat célba. A bél nyálkahártyája azonban nem egészséges a GMO-szójában lévő glikozátnak köszönhetően – mely minden ipari takarmányon megnőtt sertésben és baromfiban kimutatható – így a megfelelő enzimek sem termelődnek, ennek hiányában pedig a D-vitamin sem jut el a rendeltetési helyére.

A fenti példával az előadó tökéletesen felvázolta a szervezetünkben zajló ok-okozati összefüggéseket, melyek mind az egészségtelen táplálkozással függenek össze. Mégis mit tehetünk, hiszen nem állíthatja elő mindenki otthon saját maga a bio élelmiszereket, amelyeket elfogyaszt?

Szervezetünk immunrendszerének támogatására Mester Károly előadásának zárásaként egy kézműves magyar terméket ajánlott, mely Kárpát-medencei gyógynövényekre, fulvosavara, természetes elektrolitra, védett argininra és almapektinre alapozva tökéletes étrend-kiegészítője lehet mindenkinek, akinek fontos az egészsége.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.