Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Május 14. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: BAON

Kutatják a faszenes temetkezés rejtélyeit

Kutatják a faszenes temetkezés rejtélyeit

A faszenes sírok rejtélyére keresik a választ a régészek a kiskunfélegyházi Templomhalomnál, ahol a napokban újrakezdődött a régészeti feltárás.

Az ásatáson a kecskeméti Katona József Múzeum és a félegyházi Kiskun Múzeum szakemberei dolgoznak.

A Bankfaluban található Templomhalom feltárása 2008-ban kezdődött. Az ásatás során felszínre került leletek szerint a középkorban épült templomra és hozzá tartozó városmagra bukkantak a régészek. Jelenleg az egykori templom körüli temető feltárásán dolgoznak, eddig több sírban is faszenet találtak.

– Úgy tűnik, hogy a mai Kecskemét környékén valamikor a tizenkettedik század második felében szokás volt az úgynevezett faszenes temetkezés. Valószínűleg egy európai áramlat jelent meg itt is. De sem mi, sem a nyugat-európai szakemberek nem tudjuk még ennek az okát. Egyszerűen nem találjuk ennek a temetkezési szokásnak a kánonjogi magyarázatát – részletezte dr. Rosta Szabolcs régész-múzeumigazgató. Biztosan nem egy pogány szokás, mert a tizenkettedik század második felében hazánkban már szinte mindenki keresztény volt. Annyit tudunk, hogy ebben az időszakban az emberek mindenféle dísz nélkül, gyolcsba vagy lepedőbe csavarva temették el halottaikat, a koporsóba pedig faszenet helyeztek. Feltételezé­seink szerint a tisztítótüzet jelképezte, de ezt még nem sikerült bebizonyítani. Abban bízunk, hogy ez a feltárás választ ad a feltételezéseinkre – tette hozzá Rosta Szabolcs.

A Templomhalom korábbi ásatásai során is számos értékes leletre bukkantak a régészek, így például Könyves Kálmán, II. István és I. Nagy Lajos idejéből származó pénzérmékre, vagy egy tizennegyeik századi ezüstgyűrűre és csontövre. Az elmúlt napokban is több értékes tárgyat találtak. Felszínre kerültek például ékszerek, gombok, gyűrűk, övcsatok, valamint koporsóvasalat is. A tárgyakat restaurálás után kiállításon szeretnék bemutatni a nagyközönségnek. Addig is nyílt napok keretében nyerhetnek bepillantást a feltárás munkálataiba az érdeklődők.

Ásatási nyílt napokat rendeznek a Templomhalmon

Ritka lehetőséget biztosít a Kiskun Múzeum május 22–25. között az érdeklődőknek, akik a nyílt napokon tekinthetik meg a Templomhalom régészeti feltárását. Hétfőn, kedden és szerdán 9–16 óra között, míg csütörtökön és pénteken 9–18 óra között várják az érdeklődőket. Május 27-én, szombaton, 9 órakor pedig kerékpáros túra indul a Petőfi térről a Templomhalom ásatásához. Május 24-én, szerdán, 17 órakor Középkori településhálózatok címmel dr. Rosta Szabolcs régész-múzeumigazgató mutatja be doktori disszertációját.

Címkék: ásatás, templomhalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA