Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Január 09. 16:56, kedd | Helyi
Forrás: BAON

Kunszállást drónnal figyeli a település polgárőrsége

Kunszállást drónnal figyeli a település polgárőrsége

Az országban elsőként, kísérleti jelleggel indul drónos megfigyelés Kunszálláson, a polgárőrség alkalmazásában.

A drón előre beprogramozott útvonalon rendszeresen „járőrözik” a jövőben a község kül- és belterületén egyaránt.

Mindig is innovatív megoldásokra törekedett a kunszállási önkormányzat. A település vezetője azt vallja, hogy faluban élni nem jelenti azt, hogy ne haladnának a korral. Ezért évekkel ezelőtt az elsők között építették ki a térfigyelőkamera-rendszert a községben. Az országban egyedülálló kezdeményezésként hozták létre a faluőrséget is. A községben 2014-ben történt kettős rablógyilkosság után döntött úgy a helyi képviselő-testület, hogy az egyébként jó hírű településbiztonságot fokozni kell, és meg kell erősíteni a helybeliek biztonságérzetét.

Ezért újszerű modellben, az önkormányzat, a tanyagondnokság és a polgárőrség szoros együttműködésében hozta létre a faluőrséget, amely az elmúlt években beváltotta a hozzá fűzött reményeket – nyilatkozta a BAON internetes hírportál újságírójának Kovács Imre polgármester, a helyi polgárőrség vezetője.

Azt is elmondta, a kunszállási polgárőrség alkalmazza elsőként a dróntechnológiát fejlesztő hazai cég speciális programját. A cég hasonló programot fejlesztett már ki a mentőszolgálat és a katasztrófavédelem számára is.

– A tesztüzem során a drón az általunk megadott kül- és belterületi ingatlanokat figyeli meg és készít fotókat a helyszínről. Természetesen felvétel csak a tulajdonosok hozzájárulásával készülhet – hangsúlyozta a polgármester.

– A különböző napszakokban elkészített fotók elemzését egy számítógépes program végzi, a látott kép változása alapján jelentést küld a polgárőrségnek, akik ez alapján döntik el, hogy a helyszínre menjenek-e vagy sem – részletezte Kovács Imre. Hozzátette: a polgárőrség január végi közgyűlésén mutatja be polgárőrtársainak az új rendszert.

Miután a polgárőrök megismerték és megtanulták a használatát, indulhat a tesztüzem. A településvezető abban bízik, hogy a drónos megfigyelés által tovább nő a helyiek biztonságérzete.

Ugyanakkor a fejlesztéstől megtakarítást is remél, hiszen a polgárőröknek ezáltal kevesebbet kell majd járőrözniük.

Nem csak a biztonságra, az egészségre is ügyelnek
Évekkel ezelőtt indult el Kunszálláson a jelzőrendszeres szolgáltatás. Akkor harminc vészhívó készüléket osztottak ki a faluban, főként egyedül élő idősek között, akik ezáltal baj esetén könnyedén kérhetnek segítséget a faluőrségtől. A jövőben kísérleti jelleggel, új szolgáltatásként úgynevezett 24 órás egészségszenzorokat is „hadra fognak”, melyek figyelik az igénylők pulzusát, légzését és vérnyomást. A karórához hasonló készülék baj esetén a szociális ellátó egységben jelez, ez alapján megy a helyszínre az illetékes segítő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.