Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Április 14. 13:46, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Közeleg az szja-bevallás: ezekre ügyeljen

Közeleg az szja-bevallás: ezekre ügyeljen

Május 20-ig kell benyújtani a személyijövedelemadó-bevallást, ám szerencsés, ha nem várunk az utolsó pillanatig, mert sokan még mindig hibásan töltik ki az adatlapot.

Az adóhatóság ezúttal a jellemző hibákra hívta fel a figyelmet.

Március végéig mintegy 890 ezer adózó maga nyújtotta be személyijövedelemadó-bevallását. Több mint háromszázezer adózó kérte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) közreműködését a bevallás elkészítésében és 220 ezren töltötték ki a bevallási nyilatkozatot, ami 2016 újdonságaként adóhatósági adómegállapítást jelent. A hibásan érkezett bevallások nagy részét már javította a hivatal, bizonyos hibákhoz azonban az ügyfelek közreműködése szükséges – tájékoztatott a NAV. Közölték, az adóhivatal az első három hónapban érkezett bevallásokban előforduló, többségében egyszerű tévesztéseket hivatalból, az egyéb hibákat az ügyfelek közreműködésével már javarészt javította.

Tájékoztattak arról, hogy melyek az szja-bevallások jellemző hibái, íme:

  • a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás,
  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím,
  • nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni);
  • a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok hiányosak a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel vagy hiányzik a bevallásból.

Felhívták a figyelmet arra, hogy ahttp://www.nav.gov.hu/szja/szja új aloldalán – amit eddig mintegy százezren kerestek fel – elérhető Általános Nyomtatványkitöltő program segít a hibák elkerülésében, illetve javításában. Sőt, bizonyos adatokat, az alapadatok megadása után önállóan kiszámol. Az elektronikusan kitöltött nyomtatvány az Ügyfélkapun át pillanatok alatt továbbítható a NAV-hoz. A kitöltő program az „Szja-bevallások letöltése egyszerűen” menüpont alatt néhány kattintással letölthető és telepíthető. A NAV kiemelte, akinek még nincs Ügyfélkapuja, a NAV ügyfélszolgálatain soron kívül regisztrálhat. Ehhez a személyes okmányokon túl egy működő e-mail címre és egy jelszóra van szükség. A sorban állást elkerülhetik azok, akik a központi ügyfélszolgálatokon Ügyfélkapu ügyintézésre időpontot foglalnak.

Címkék: ügyfelek, bevallás, szja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA