Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Február 21. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: -Szerk.-

Kolbászünnep Szabadszálláson

Kolbászünnep Szabadszálláson

Hajnalig tartó dínom-dánomra készülnek februárban a szabadszállásiak. A hagyományőrző, gasztro-kulturális fesztiválon a hagyományos magyar kolbász kapja a főszerepet.

Az ízes csemegéből olyan sok készül, hogy nem csak a tányérokra, de még a fákra is jut belőle.

A kolbásztöltő verseny megszervezésének gondolata egy baráti beszélgetés közben fogalmazódott meg bennünk. Először csak szűk körben szándékoztuk összemérni tudásunkat. Végül abban maradtunk, hogy ne aprózzuk el dolgot, a háziverseny helyett rendezzünk hagyományőrző fesztivált. A megvalósításhoz a nagy tapasztalattal rendelkező kiskunfélegyházi Amatőr Királyi Szakácsklub nyújtott segítséget. A „Szabadszállás Város Kolbásza 2015.” címért huszonnyolc, közöttük három vajdasági csapat, szállt versenybe. A kolbászokat a Szőke András színművész vezette szakmai zsűri értékelte. A rendelkezésre álló hat kilogramm húsból hagyományos és sajátságos ízesítésű kolbászkülönlegességek születtek. A fűszerek közé még a pálinka is bekerült. A királyi szakácsok Szabadszállás városának címerét is megformálták, a helyi tűzoltók pedig tömlőcsatlakozóval díszítették fel kolbászkészítményünket. A hangulat olyannyira a tetőfokára hágott, hogy a szökőkútból is pálinka folyt.

A sikerre és az előzetes érdeklődésre való tekintettel az idei esztendőben a még nagyobb hangsúlyt fektettünk a II. Szabadszállási Kolbászfesztivál megszervezésére.

A jelentkező csapatok február 27-én a „Szabadszállás Város Kolbásza 2016.” cím elnyeréséért versenghetnek. A helyszínen előkészített, begyúrt és kisütött kolbászokat szakmai zsűri értékeli, melynek elnöke Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság elnöke. A legkiválóbb csapat jutalma egy élő malac lesz. Ugyancsak ebben az időpontban rendezzük meg az „Egy szelet Szállás!” című versenyt, ennek keretében dől el, ki készíti el Szabadszállás legjobb házi süteményét. A zsűri az ízek harmóniáját, a sütemény esztétikáját, látványát, az ötletességet, az egyediséget, hagyományosságot értékeli. Az első helyezett testsúlyának megfelelő mennyiségű finomlisztet vihet haza. A hangulatról a 3+2 Együttes gondoskodik – mondta el Ujlakiné Bencze Ildikó és Darabos József, a fesztivál főszervező, a Szabadszállás Jövőjéért Egyesület tagjai.


II. Szabadszállási Kolbásztöltő Fesztivál -február 27.

Felhívás „Szabadszállás Város Kolbásza 2016.” cím elnyerésére:
A rendezvényre azok a csapatok (cégek, vállalkozások, civil szervezetek, szabadszállási és kistérségi lelkes amatőr csapatok, középiskolás és nyugdíjas csoportok) jelentkezhetnek, akik vállalják, hogy a helyszínen saját receptjeik alapján elkészítik egyedi, fantázia nevű kolbász készítményeiket.

A fesztiválon induló csapatok a jelentkezési feltételek tudomásul vétele és a jelentkezési lap kitöltését követően vehetnek részt a rendezvényen.

Nevezési díj: 8000 Ft/csapat (csapat: 4 fő)

A versenyt szakmai zsűri értékeli.

  • I. helyezett díja - egy élő malac
  • II.helyezett díja - füstölt sonka
  • III.helyezett díja - ajándékkosár

Minden versenybe nevező csapatnak éremmel és emléklappal köszönik meg a szervezők a részvételt!

Jelentkezési határidő: 2016. február 25-én, 20.00 óráig a jelentkezési lapok leadásával az Szabadszállás Jövőéért Egyesületének szabadszállási megbízottján keresztül telefonon vagy - a www.szabadszállás.hu weboldalon lehet.

A verseny időpontja: 2016. február 27. (szombat) 10.00 - 14.00 óra
Érkezés ideje: 2016. február 27-én, (szombaton) 08.00 órától
Zsűrizés: 14.00 – 16.00 óra
Eredményhirdetés: 17.00 óra
A verseny értékelési szempontjai:

  • az előkészítő és technikai feladatok szakszerűsége, melyet a szakmai zsűri 11.00 órától folyamatosan figyelemmel követ:
  • higiénikus, tiszta munkavégzés, - ételek minősége, - íz hatása - összhatás.
  • Pontozásnál figyelembe vett szempontok:
  • fűszerezés, - küllem, állag, - szín, - íz, zamat,- tálalás (ehhez szükséges eszközökről minden csapat maga gondoskodik pl.: asztalterítő, régi tányérok, savanyúság, kiegészítő eszközök…)

Mit biztosítanak a rendezők?
5 kg kolbászhúst (nem darálva, előre egységesen összekészítve)+sertésbelet.
A csapatokon keresztül elővételben - Kóstoltatói/támogatói jegy ellenében a szervezők jegyenként +25dkg kolbászhúst biztosítanak a résztvevő csapatoknak.
A csapatok gázpalackkal működő nyomáscsökkentővel felszerelt sütőedényt használhatnak (a gázpalackkal működő sütő-berendezések üzemeltetése esetén a sütőmunkálatok kizárólag egy elkülönített épületrészben történhetnek). A sütést csapatonként két személy koordinálhatja (végezheti), balesetvédelmi szempontok miatt!
További tudnivalók:

  • minden csoport a helyszínen kap egy számot, és egy azonos számmal rendelkező borítékot, melynek tartalmaznia kell a jelentkező adatait. A borítékban lévő adatlapot a csoport képviselője tölti ki és a borítékot lezárva adja át a szervezőnek a minősítésre szánt kolbásszal együtt.
  • A minősítésre szánt kolbászt (kb.20 dkg) sült állapotban kell átadni 13.45 és 14.00 óra között, a szervezők részére.

Nevezéssel és a részvétellel kapcsolatos információk:
30-6458-603 és 30-7402074 telefonszámon lehetséges www.szabadszallas.hu
A csapatok az elkészült termékeket nem értékesíthetik, az elkészült kolbászt csak saját vendégeik részére kóstoltathatják.
Támogatói jegy ára: elővételben (a nevező csapatokon keresztül is) 800 Ft, a helyszínen 1000 Ft

A rendezvény látogatásának a feltétele (6 éves kor felett): egy darab KOSTOLTATÓ/TÁMOGATÓI jegy megvétele!(egy támogatói jegy = egy adag sültkolbász+kenyér+mustár). Támogatói jegy kapható előzetesen a nevező csapatokon keresztül, ill. a rendezvény napján, a helyszínen!

Egy szelet Szállás!
Várjuk mindazon amatőr és profi „cukrászok” jelentkezését, akik kedvet éreznek hozzá, hogy Szabadszállás legjobb házi süteményét elkészítsék! A sütemények szabadon választ-hatóak. Egy nevező több fajta süteménnyel is nevezhet.
A verseny időpontja és helyszíne: 2016. február 27. Szabadszállás Dózsa Gy.út 8. Piactér.

Jelentkezés feltételei: - nevezési lap leadása határidőre, - elkészült süteményeket (kizárólag házi) a helyszínre, 2016. február 27-én 10.00-11.00 között kérjük behozni, - süteményeket papírtálcán kérjük leadni, melyen 10 szelet vagy 15 darab apró süteménynek kell lennie.

A sütemény zsűrizése az alábbi szempontok alapján történik: - ízek harmóniája, - a sütemény esztétikája, látványa, - ötletesség, egyediség, - hagyományossága

A verseny díjazása: Az első helyezett elnyeri Szabadszállás süteménye címet!
I. díj: a nevező testsúlyának megfelelő mennyiségű finomliszt
II. díj: 50kg finomliszt
III. díj: 25kg finomliszt

Minden versenyzőt éremmel és emléklappal jutalmaznak a szervezők!
További információ: Szabadszállás Jövőjéért Egyesület
30-6458-603 és 30-7402074

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.