Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Május 21. 21:26, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Kiskunfélegyházára is elhozták a béke lángját

Kiskunfélegyházára is elhozták a béke lángját

Ma (május 21-én) érkeztek meg a városháza elé a világ legnagyobb váltófutásának résztvevői.

Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő Békefutásba. A Békefutás - melyet Sri Chinmoy 1987-ben a szeretet, béke és egység jegyében indított útjára – legfőbb célja, hogy a sport összekovácsoló ereje által fejlessze az egyének, közösségek és nemzetek közötti békét és barátságot. A több mint két évtizedes múltra tekintő rendezvényt olyan híres személyiségek támogatták, mint II. János Pál Pápa, Nelson Mandela, Muhammad Ali, Teréz anya.

A Peace Run (Békefutás) olimpiai stílusú váltófutás, amelyhez bárki csatlakozhat bármilyen távon. A békét jelképező fáklyát egy nemzetközi futócsapat viszi országról országra. A korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan az idén is világszerte több tízezer ember kapcsolódik be az 5 kontinens 100 országában az év során párhuzamosan zajló rendezvényekbe. A Békefutás résztvevőit minden érintett településen ünnepséggel köszöntik. Nálunk a városháza előtt a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei műsorral készültek az ünnepélyes fogadtatásra.

A hazánkban összesen 333 kilométert futó csapatot Csányi József polgármester köszöntötte ezekkel a gondolatokkal:

– A mai világban, főleg a fiatal korosztályoknak a béke egy természetes adottság. Azonban szüleinknek, elődeinknek a béke szeretete és védelme sokkal nagyobb jelentőséggel bír. Ugyanis a béke nem egy természetes, kézhez kapott ajándék. Körbenézve a világban, azt láthatjuk, hogy láthatóan egyre több helyen sok a békétlenség, éppen ezért sokkal nagyobb értékkel bír. Éppen ezért nagy örömmel köszöntjük Félegyházán a Békefutás résztvevőit, és kívánjuk, hogy vigyék tovább ezt a kezdeményezést, gondozzák a béke gondolatának, érzésének.

A békefáklyát hordó futók csapata ajándékkal hálálta meg a kedves fogadtatást, majd tovább folytatták útjukat Alsógalambos - Alsómonostor - Bugac - Jakabszállás – Kecskemét felé.

(A teljes útvonal megtekinthető az alábbi linken: http://www.peacerun.org/static/media/uploads/hu/peace_run_hu_utvonal_2019.pdf

- Aki futott már, vagy rendszeres fut és élvezi is, az pontosan tudja, hogy akár a legrövidebb táv után nem csak a test, de lélek is megnyugszik, megtisztul és felszabadul. Bizonyára ez is megfordult Sri Chinmoy fejében, amikor 1987-ben a béke és szeretet iránti vágyát összekötötte a futással, s elindította a Békefutást, s annak fáklyáját országokon, kontinenseken átfutva hirdette azt, illetve halála után követői is lelkesen folytatják ezt a törekvést - nyilatkozta lapunknak az a két félegyházi sportoló, akik a városhatáron túl az érkező Békefutók elé futottak, majd az ünnepség után is a várostábláig kísérték őket a béke lángjával kezükben.

A képen balra: Papp István (DMTK-KVSE Aquasport Egyesület) jobbra: Kiss Ottó (KAKK)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.