Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Szeptember 22. 11:10, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Kiskunfélegyháza kiemelkedő katona múltja és tehetségei

Kiskunfélegyháza kiemelkedő katona múltja és tehetségei

E címmel jelentette meg könyvét Rostás Csaba József katona helytörténeti kutató, melyet szeptember 21-én mutatott be a nagyközönségnek a Kiskun Múzeum udvarán.

Az ünnepélyes könyvbemutatón tiszteletét tette Dr. Magyariné dr. Nagy Edit a Belügyminisztérium Közigazgatási Államtitkárságának Szabályozási és Koordinációs helyettes államtitkára, Dr. Magyari Béla nyugállományú ezredes, kiképzett űrhajós, Kiskunfélegyháza díszpolgára, Pintér Zoltán nyugállományú vezérőrnagy, légierő volt parancsnoka, Mák Kornél Kecskemét alpolgármestere, Varga Imre nyugállományú ezredes, kiskunfélegyházi volt laktanya parancsnok, Molnár Zoltán nyugállományú alezredes, valamint Csányi József Kiskunfélegyháza polgármestere és városunk elöljárói.

Rostás Csaba József könyve elsősorban a Bem József Laktanya történetét dolgozza fel. Azt mondhatnánk, hogy a közelmúlt, hiszen ha visszaemlékezünk, mindenki tudna valamilyen történetet, eseményt mondani a laktanyához kötődően. Épp ezért olyan nagyszerű ennek a kiadványnak a megjelentetése, mert bármennyire a közelmúlt, ma már nincs. S épp ezért mondhatjuk e könyvre, hogy hiánypótló – mondta Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója a könyvbemutató kapcsán a népes számban megjelent közönségnek.
Mint mindannyian tudjuk, Kiskunfélegyháza igen komoly katonatörténeti múlttal rendelkezik. Ezeket a gondolatokat, ezt a múltat a mai napig senki nem gyűjtötte csokorba. Rostás Csaba József megtette ezt helyettünk és hosszú évek munkájának gyümölcseként a mai napon elénk tárta azt a művet, amelyben felsorakoztatta városunk katonai szülöttei és a Félegyházához kötődő katonákat, akik az elmúlt évszázadokban hírnevünket öregbítették és messzire repítették. A műben felsorakoznak történelmünk híres katonái, mint például a Boconádiak, Petőfi vagy Deli József, aki a mai napig városunkban lakik, de a sok jeles személy mellett megismerhetjük a katonák életének mindennapjait, a ruházatuktól kezdve egészen a légi és szárazföldi hadgyakorlatokig.

Rostás Csaba József nem mindennapi könyvét elsőként Csányi József, városunk polgármestere méltatta, majd Varga Imre nyugállományú ezredes beszélt a könyv írójáról és szakmai szemmel ismertette a könyv tartalmát az egybegyűlt érdeklődőknek. Rostás Csaba József nagy utat tett meg a mai napig, hiszen a logisztikai szolgálatnál teljesítő tiszthelyettesből felküzdötte magát egy egyetemi végzettségig a család segítségével és a saját ambíciójának köszönhetően. Amikor megszűnt az alakulat, áthelyezték Kecskemétre és az egészségügyi szolgálat területére került, de ott is helytállt. Sőt több fontos publikációt írt már ekkoriban is. A könyv, melyet most kiadott minden várakozást felülmúl, hiszen gondos aprólékossággal, a hétköznapi emberek számára is érthető rendszerezéssel számol be városunk katona múltjáról és Kiskunfélegyháza katona szülötteiről, mindazokról a jeles személyekről, akik laktanyánkban szolgáltak és városunk hírnevét messze földre elvitték. „Remélem ezt a könyvet Kiskunfélegyházán és környezetében az emberek értékelni fogják, mert ez már a történelemé” – mondta az ezredes a könyv méltatásának zárásaként. Ezt követően Molnár Zoltán nyugállományú alezredes emlékezett vissza a Bem József Laktanyában egykoron zajló életről és mindennapokról.

A könyv írója Rostás Csaba József annyit fűzött az elmondottakhoz, hogy mint katona dinasztiából származó férfi, nemcsak gyermekkorát töltötte ebben a közegben, hanem ezt követően 30 évet töltve a hivatásos katonai pályán rengeteg kiváló szakembert ismert meg.

A könyv nemcsak a katonai élet bemutatásáról és a félegyházi laktanya megismertetéséről szól, hanem egyúttal főhajtás ezen jeles személyek előtt. A szülői háttér, a személyes tapasztalatok, a család és a szponzorok, támogatók, valamint a Polgármesteri Hivatal segítsége elengedhetetlen feltétele volt a könyv kiadásához. Ezt követően az író - megragadva az alkalmat – köszönetet mondott a segítségért a megjelent katonai elöljáróknak és mindazoknak, akik mellett álltak, hogy a könyv nyomtatásban megjelenhessen és a félegyházi emberek forgathassák információkban gazdag, képekkel, illusztrációkkal tarkított lapjait.

A könyvbemutató zárásaként a Félegyházi Citerazenekar katona dalokkal szórakoztatta a közönséget, valamint Varga Katica magyar örökség díjas előadóművész, a CREDO együttes tagja gitárzenével és énekkel színesítette a kulturális programot. Az író pedig dedikálta a helyszínen is megvásárolható könyvét.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.