Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Május 25. 15:07, szerda | Helyi
Forrás: Richter Gedeon Zrt.

Kiskunfélegyháza dobogós lett a Richter Egészségváros ranglistáján

Kiskunfélegyháza dobogós lett a Richter Egészségváros ranglistáján

Több mint 6 millió forint adomány gyűlt össze a kórház számára.

Május 21-én, Kiskunfélegyházán a Richter Egészségváros Programon több ezer ember tett egészségéért, segítve egyben a Bács-Kiskun Megyei Kórház – Kiskunfélegyházi Városi Kórház és Rendelőintézet eszközbeszerzését. A megelőzést szolgáló és az egészség megőrzésére nevelő rendezvény elérte célját: a kiskunfélegyházi lakosság példaértékű aktivitásának köszönhetően jelentős összeg, 6.051.200 forint került átadásra, így biztosan megvásárolható a mofetta kabin, valamint a fényterápiás eszköz. A város, a kórház és a lakosság összefogásának köszönhetően a programsorozat 49. helyszínén a Richter Egészségváros történetében a 3. legnagyobb adomány került átadásra.

Példaértékű összefogás jellemezi Kiskunfélegyháza városát és lakóit, akik saját egészségük védelmében, valamint kórházuk érdekében már a rendezvény hivatalos megnyitásától kezdve aktívan részt vettek az egyes programelemeken. Csányi József polgármester köszöntőjében örömmel nyugtázta, hogy a Városalapítók hete keretében megtartott, kiemelt jelentőségű eseményére, a Richter Egészségvárosra szép számban látogattak ki a lakosok és a környékbeliek.

„A mai nap két dologról szól: az egészségről és az összefogásról. Az egészséget elsődlegesen a szűrővizsgálatokon történő rendszeres részvétellel őrizhetjük meg, az itt élők összefogásával pedig a kórház és a város fejlődését segíthetjük elő. Ez egy páratlan összefogás, melynek eredménye rövid- és hosszú távon is mérhető lesz.” – mondta Dr. Körtvélyessy András, a Bács-Kiskun Megyei Kórház – Kiskunfélegyházi Városi Kórház és Rendelőintézet főigazgató helyettese, aki a szűrőprogrammal kapcsolatban kiemelte: a statisztikai adatok egyértelműen igazolják a rendezvény létjogosultságát, így örömmel üdvözölte a Richter Egészségváros Program érkezését.

A lakosoknak számos területen adódott lehetőségük ingyenesen egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni a Kiskunfélegyházi Kórház-Rendelőintézet szakembereinek segítségével. A legtöbben vérnyomásukat, mintegy 320 fő, és koleszterinszintjüket – több mint 375 fő – mérették meg. A két vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen statisztikák szerint minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. Emelkedett érték a vérnyomásmérésen átesettek 30%nál, míg magas koleszterinszintet a szűrésen részt vettek negyedénél regisztráltak.

Csontsűrűség mérésen 238-an vettek részt, a szakemberek 33 főnél találtak kóros elváltozást, 75 esetben kezdődő csontritkulásra utaló, figyelmeztető jeleket. A betegség elsősorban a nőket, illetve az 50-60 éves korosztályt érinti. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Az ingyenes – prosztata vizsgálatot 280-an keresték fel, több esetben javasoltak további kivizsgálást a szakorvosok. Az asztma szűrésen részt vettek közül 70 tüdőszűrő szakrendelésre irányított beteg kiszűrése történt. A szűrősátrak sorában újonnan megtalálható érszűkület vizsgálaton 120 fő vett részt, közülük 42 főnek javasolt további vizsgálat. A nap folyamán véradásra is volt lehetőség, melyre 76 fő jelentkezett.

A hazai gyógyszercég egészségnevelő kezdeményezése mellé számos ismert személy állt. A rendezvényre látogató lakosoknak lehetőségük volt személyesen találkozni a Richter Egészségváros fővédnökével, Rudolf Péter színművésszel, nagyköveteivel: Rákóczi Ferenc műsorvezetővel, Béres Alexandra fitnesz világbajnokkal, Katus Attila aerobik világbajnokkal, Radványi Dorottya, Jaksity Katalin műsorvezetővel, Rácz Zsuzsa írónővel és Nagy Tímea olimpikonnal, akik a program keretében személyes példájukkal is az egészséges, kiegyensúlyozott életvitelt hirdették. Számos tartalmas családi program kísérte a napot, a gyerekeket bábszínház, játszóház, arcfestés várta, kulturális kikapcsolódásként pedig Richter Gedeon életéről készült filmet lehetett megnézni.

A rendezvényen a saját egészségük mellett a közösségért is tettek a résztvevők. A Richter Gedeon Nyrt. 2.000.000 forint adományt ajánlott fel a Bács-Kiskun Megyei Kórház – Kiskunfélegyházi Városi Kórház és Rendelőintézet számára, amelyet minden, a lakosok által elvégzett szűrés, tanácsadás, meghallgatott előadás után további 300 Ft-tal növeltek. A nap zárásaként Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője adta át Dr. Körtvélyessy András főigazgató helyettesnek a Bács-Kiskun Megyei Kórház – Kiskunfélegyházi Városi Kórház és Rendelőintézetet megillető 6.051.200 forintos adományt, melyből a kórház széndioxid terápiás gőzkabin, valamint PUVB fényterápiás eszköz beszerzését fogja megvalósítani.

Ezzel a kiemelkedő eredménnyel Kiskunfélegyháza a Richter Egészségváros programsorozat történetének harmadik legnagyobb támogatását gyűjtötte össze.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.