Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2019. Május 01. 15:39, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Kiállítás nyílt Mezősi Ágnes fotóművész alkotásaiból

Kiállítás nyílt Mezősi Ágnes fotóművész alkotásaiból

Április 30-án a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartott ünnepélyes kiállítás megnyitón Molnár István festőművész mutatta be az alkotót és annak egyedülálló képeit.

Ágit eddig pályafutását és munkásságát tekintve robbanásszerű felfelé ívelő görbével tudnám legegyszerűbben lerajzolni – mondta az alkotóról Molnár István Holló László-díjas festőművész.

- Tapasztalatait kamatoztatva következetességgel jutott el egyik fokról a másikra. Egyik siker a másikat követte. Jelentős díjakat kapott számos hazai és nemzetközi színtéren. Tavaly az Egyesült Államokban a Hungary Emerging kiállításon 10 nyertes közül egyedüli fotóművészként képviselte hazánkat. Ennek a kiállításnak egyik folyománya egy vándorkiállítás volt, mely többek között New York-ban és Miami-ban is állomásozott. Innen adódott Ági legutóbbi new-york-i projekt megbízatása is, miszerint Breuer Marcell világhírű magyar építész, formatervező által tervezett, New York-ban található épületekről kellett készítenie képeket a saját látásmódja szerint. Ezek a képek idén a Breuer termet fogják díszíteni a new york-i nagykövetségen.

Ági műveit a Móra Ferenc Művelődési Központban 2015-ben már megcsodálhatták a városlakók, tavaly pedig egy kötetlen beszélgetés alkalmával a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban new york-i élményeit osztotta meg az érdeklődőkkel. A most megnyílt kiállítása pedig a Vonalak címet viseli.

- Vonalak, elemek, geometria, síkok, kompozíciók, konstruktivizmus, minimalizmus, egyszerűség, tisztaság, elmélyedés és rítus – ezek a gondolatok jutottak eszembe a kiállítás megtekintésekor – mondta Molnár István.

Ági a legnehezebb műfajt választotta: minél kevesebb eszközzel kifejezni a legtöbbet. Amit mi látunk az csak a felszín. A felszín mögött számolatlan laborálásban eltöltött munkaóra, különféle fényképészeti eljárásokkal töltött mérhetetlen mennyiségű idő áll. A szigorú szabályok betartása és a szabad döntés joga egy kézben van, akárcsak egy kompozíció nélküli munka. Játékká válik az alkotás a formákkal, síkokkal, vonalakkal, fényekkel.

Ági ebben a világban élő művész. Feleslegesen nem óhajtozik más korokba, nincsenek szentimentális kitörései, nem irigykedik mások sikereire. A kellő alázattal és ambiciózussal halad előre. Soha nem ismétli önmagát. Sok művész – még a legnagyobbak is – elkövetik azt a hibát, hogy ami jól megy, úgymond piacra termett, kelendő, azt megismétlik, bízva abban, hogy az soha nem romló áru. Itt a nagy különbség! Ha megnézzük Ági alkotásait, izgalmas képsorokat látunk. Egyes képen belül természet vagy az épített környezet adta ismétlődések ritmussá, szinte zenei kompozícióvá állnak össze. Mégsem látunk egymást ismétlő témákat, elcsépelt frázisokat. Ági, mint fotóművész, sarkítva, a környezetéből él, szinte gyermekien nyúl a természeti, az épített, csupán funkcionális célból épített elemekhez – jellemezte az alkotót és munkáit Molnár István festőművész.

A kiállítás megnyitót Zsirmik István népzenész kouxian-on (kínai állkapocs-hárfa) előadott fülbemászó dallamokkal színesítette.

Címkék: Mezősi Ágnes

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.