Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. November 20. 06:34, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: MTI/Koszticsák Szilárd

Kezdődik a Tudomány Világfóruma

Kezdődik a Tudomány Világfóruma

Szerdán kezdődik a Tudomány Világfóruma (World Science Forum, WSF), amelyet Áder János köztársasági elnök és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke nyit meg Budapesten.

A szombatig tartó világfórumon a tudomány etikájának és felelősségének vizsgálatát állítják a középpontba tudósok, tudománypolitikai döntéshozók Tudomány, etika és felelősség címmel.

A tudományos közösség, a társadalom, a politika és a gazdaság jövőjét meghatározó aktuális kérdéseket számba vevő világtalálkozón hat plenáris ülésen és csaknem harminc szekcióban várja a résztvevőket, emellett több kísérőrendezvényt és kulturális programokat is szerveznek. A 2003 óta kétévente megrendezett fórumra mintegy 120 országból csaknem ezer tudós, tudománypolitikai döntéshozó és újságíró érkezik.

A WSF szerdai megnyitóján a Művészetek Palotájában köszöntőt mond még Shamila Nair-Bedouelle, az UNESCO főigazgató-helyettese; Daya Reddy, az International Science Council (ISC) elnöke; Margaret A. Hamburg, a Science folyóiratot kiadó Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS) elnöke és Bonginkosi Nzimande, a Dél-afrikai Köztársaság tudományügyi, oktatási minisztere. A jelenlévőket üzenetben üdvözöli António Guterres ENSZ-főtitkár.

A megnyitón adják át az UNESCO tudomány népszerűsítéséért járó Kalinga-díját, valamint az UNESCO környezetvédelmi Kábúsz szultán-díját.

A háromnapos rendezvénysorozat nyitóelőadását Peter-Paul Verbeek, a holland University of Twente professzora tartja a Művészetek Palotájában.

A WSF eseményeit Budapesten négy helyszínen, az MTA-n, a Művészetek Palotájában, az Országházban és a Szépművészeti Múzeumban rendezik meg. A konferencia ideje alatt minden este 18.30 és 23 óra között fényfestés lesz látható az MTA főhomlokzati és Duna felőli oldalán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során