Városlista
2018. január 20, szombat - Sebestyén

Hírek

2017. November 29. 15:05, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Készítse fel a télre házát és nyári lakját

Készítse fel a télre házát és nyári lakját

Röpködő mínuszok, repedő vezeték – a héten már előfordulnak fagyok, ám sokan még a kerti csapot sem zárták el.

Hogyan készüljünk a télre és mire figyeljünk a ház körül?

A 35 évvel korábban épült lakásban található fa nyílászárók már megérettek arra, hogy lecseréljék őket. A régi helyére szintén fából készült nyílászáró került, ami remekül szigetel, a csere óta pedig lényegesebben kevesebbet kell költeni a fűtésre – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A tavasszal vásárolt ház eredeti, konvektoros fűtési rendszerét lecserélő férfi elmondta: mostanában a leggazdaságosabb fűtési módszer a kondenzációs gázkazán, náluk is egy kombi gázkazán biztosítja mind a meleg vizet, mind pedig a fűtést.

A legjobb műszaki megoldás az épület körbeszigetelése

Akik nem gondoskodtak a ház téli felkészítéséről, még az utolsó munkálatokat elvégezhetik, azonban egy komplett szigetelésbe már nem érdemes belekezdeni. A meteorológiai szolgálat erre a hétre már kemény mínuszokat és havazást jelez.

A tisztességesen kivitelezett hőszigetelés további törődést nem igényel. Bár a színvakolat fakulhat, akkor adott esetben egy újravakolás szükséges, de egy jól kivitelezett hőszigetelés évtizedekig is megmarad, és nincs szükség további karbantartásra – hangsúlyozta Kanyuk László, a Knauf Insulation Kft. marketingmenedzsere a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A szakértő elmondta: nem szerencsés, ha az épületnek csak az egyik részét szigetelik, jellemzően az északi falat szokták, vagy ha csak elszórva, egy-egy szigetelő lapot tesznek a homlokzatra, annak nem lesz igazán jó hőszigetelő tulajdonsága. A legjobb műszaki megoldás, ha körbeszigetelik az épületet – jelentette ki Kanyuk László.

Tavasszal is felvihető a színes vakolat

A vakolattal védik a hőszigetelő anyagot a nedvességtől, a párától, az esőtől, valamint a hótól, tehát ha a vakolat az alapvakolat rétegig, a hálóig megsérül, akkor érdemes pótolni a hiányosságot, mert a hőszigetelő anyagnak nem szabad érintkeznie a természettel – magyarázta a szakértő.

Az utolsó réteg vakolat, a színvakolat már inkább esztétikai célokat szolgál, ez az elsődleges védelme az alatta lévő rétegeknek is. Lényeges azonban, hogy az épületre a szürke színű vakolat kerüljön fel még a tél előtt, mert elsősorban az védi a hőszigetelő anyagot, a színezés pedig akár tavasszal is megoldható – mondta Kanyuk László.

Fűtési rendszerek „téliesítése”

Házunk, lakásunk fűtési rendszerét érdemes évente egyszer karbantartani, akkor is, ha új kazánunk van. Más téli felkészítést igényelnek azonban a hétvégi házak, nyári lakok.

A nyári lakok fűtési rendszerét máshogyan kell felkészíteni a télre, mint azt a házat, ahol a telet töltjük, a hétvégi házakban érdemes akár teljes mértékben vízteleníteni – mondta Váradi Tamás, az Ariston Thermo Hungária Kft. műszaki vezetője.

Temperálás esetén egy alacsony hőmérsékletet állítunk be, amivel az épület szerkezetét óvjuk meg egy esetleges fagytól. Ilyenkor 5-től 15 fokig temperáljuk a házat egy olyan fűtési rendszerrel, ami ritkán kapcsol be – tette hozzá.

A szakértő elmondta: a hétvégi házak temperáló fűtése esetén előfordulhat az is, hogy fagyállóval kell feltölteni a fűtési rendszert, bár ha kedvezőtlen körülmények miatt leáll a készülék, nagy mínuszok esetén, egy-két nap alatt is szétfagyhat a ház fűtési rendszere.

Hozzátette: speciális, fűtési rendszerekbe való fagyálló folyadék használata esetén, ha a készülék leáll, akkor sem fagy szét a rendszer, van idő beavatkozni.

Címkék: fűtés, fagyok

Ezek érdekelhetnek még

2018. Január 20. 15:29, szombat | Helyi

Népművészeti házat hoznak létre

Évtizedekkel ezelőtt 11 iskola működött a petőfiszállási tanyavilágban. A Klebelsberg Kuno közoktatásügyi miniszter idején épült jellegzetes tanyasi iskolaépületekből mindössze öt maradt fent a községben.

2018. Január 20. 14:00, szombat | Helyi

Ónos eső, eső, hó is várható

A mai napos idő ellenérevasárnap esőre, ónos esőre, havazásra is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

2018. Január 20. 12:32, szombat | Helyi

A művész, aki soha nem adta el magát

A magyar kultúra napja programsorozat részeként Élet Mű címmel Gubcsi Attila festőművész tárlatát csodálhatják meg az érdeklődők a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

2018. Január 20. 12:00, szombat | Helyi

A januári számlákon már megjelenik az internet áfájának csökkentése

Januártól 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött az internet-szolgáltatás áfája, a csökkentés az internetszolgáltatók januári számláiban jelenik meg, az áfa módosításával arányosan az előfizetési díjak is csökkentek.