Városlista
2018. április 25, szerda - Márk

Hírek

2017. November 29. 15:05, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Készítse fel a télre házát és nyári lakját

Készítse fel a télre házát és nyári lakját

Röpködő mínuszok, repedő vezeték – a héten már előfordulnak fagyok, ám sokan még a kerti csapot sem zárták el.

Hogyan készüljünk a télre és mire figyeljünk a ház körül?

A 35 évvel korábban épült lakásban található fa nyílászárók már megérettek arra, hogy lecseréljék őket. A régi helyére szintén fából készült nyílászáró került, ami remekül szigetel, a csere óta pedig lényegesebben kevesebbet kell költeni a fűtésre – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A tavasszal vásárolt ház eredeti, konvektoros fűtési rendszerét lecserélő férfi elmondta: mostanában a leggazdaságosabb fűtési módszer a kondenzációs gázkazán, náluk is egy kombi gázkazán biztosítja mind a meleg vizet, mind pedig a fűtést.

A legjobb műszaki megoldás az épület körbeszigetelése

Akik nem gondoskodtak a ház téli felkészítéséről, még az utolsó munkálatokat elvégezhetik, azonban egy komplett szigetelésbe már nem érdemes belekezdeni. A meteorológiai szolgálat erre a hétre már kemény mínuszokat és havazást jelez.

A tisztességesen kivitelezett hőszigetelés további törődést nem igényel. Bár a színvakolat fakulhat, akkor adott esetben egy újravakolás szükséges, de egy jól kivitelezett hőszigetelés évtizedekig is megmarad, és nincs szükség további karbantartásra – hangsúlyozta Kanyuk László, a Knauf Insulation Kft. marketingmenedzsere a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A szakértő elmondta: nem szerencsés, ha az épületnek csak az egyik részét szigetelik, jellemzően az északi falat szokták, vagy ha csak elszórva, egy-egy szigetelő lapot tesznek a homlokzatra, annak nem lesz igazán jó hőszigetelő tulajdonsága. A legjobb műszaki megoldás, ha körbeszigetelik az épületet – jelentette ki Kanyuk László.

Tavasszal is felvihető a színes vakolat

A vakolattal védik a hőszigetelő anyagot a nedvességtől, a párától, az esőtől, valamint a hótól, tehát ha a vakolat az alapvakolat rétegig, a hálóig megsérül, akkor érdemes pótolni a hiányosságot, mert a hőszigetelő anyagnak nem szabad érintkeznie a természettel – magyarázta a szakértő.

Az utolsó réteg vakolat, a színvakolat már inkább esztétikai célokat szolgál, ez az elsődleges védelme az alatta lévő rétegeknek is. Lényeges azonban, hogy az épületre a szürke színű vakolat kerüljön fel még a tél előtt, mert elsősorban az védi a hőszigetelő anyagot, a színezés pedig akár tavasszal is megoldható – mondta Kanyuk László.

Fűtési rendszerek „téliesítése”

Házunk, lakásunk fűtési rendszerét érdemes évente egyszer karbantartani, akkor is, ha új kazánunk van. Más téli felkészítést igényelnek azonban a hétvégi házak, nyári lakok.

A nyári lakok fűtési rendszerét máshogyan kell felkészíteni a télre, mint azt a házat, ahol a telet töltjük, a hétvégi házakban érdemes akár teljes mértékben vízteleníteni – mondta Váradi Tamás, az Ariston Thermo Hungária Kft. műszaki vezetője.

Temperálás esetén egy alacsony hőmérsékletet állítunk be, amivel az épület szerkezetét óvjuk meg egy esetleges fagytól. Ilyenkor 5-től 15 fokig temperáljuk a házat egy olyan fűtési rendszerrel, ami ritkán kapcsol be – tette hozzá.

A szakértő elmondta: a hétvégi házak temperáló fűtése esetén előfordulhat az is, hogy fagyállóval kell feltölteni a fűtési rendszert, bár ha kedvezőtlen körülmények miatt leáll a készülék, nagy mínuszok esetén, egy-két nap alatt is szétfagyhat a ház fűtési rendszere.

Hozzátette: speciális, fűtési rendszerekbe való fagyálló folyadék használata esetén, ha a készülék leáll, akkor sem fagy szét a rendszer, van idő beavatkozni.

Címkék: fűtés, fagyok

Ezek érdekelhetnek még

2018. Április 25. 09:26, szerda | Helyi

Kiváló lovászokat nevel a Mezgé

Két félegyházán tanuló diáklány is dobogós helyen végzett a városunkban megrendezett Lovász Szakma Kiváló Tanulója országos versenyen.

2018. Április 25. 08:38, szerda | Helyi

A drogozás után kifosztotta öntudatlan ismerősét a félegyházi férfi

Vádat emeltek egy 23 éves kiskunfélegyházi férfivel szemben, aki dizájner drogot fogyasztott egy fiatalkorú ismerősével, majd mikor az iskolás fiú félig öntudatlan állapotba került, kifosztotta és magára hagyta.

2018. Április 25. 08:33, szerda | Helyi

Átvette megbízólevelét Lezsák Sándor

Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek ismét bizalmat szavaztak a 4. számú választókerületben, Bács-Kiskun megyében.

2018. Április 24. 16:29, kedd | Helyi

Komolyan vették az életmentést

Április 24-én tartották az Elsősegélynyújtó Verseny városi fordulóját a József Attila Általános Iskolában.