Városlista
2018. október 24, szerda - Salamon

Hírek

2017. November 29. 15:05, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Készítse fel a télre házát és nyári lakját

Készítse fel a télre házát és nyári lakját

Röpködő mínuszok, repedő vezeték – a héten már előfordulnak fagyok, ám sokan még a kerti csapot sem zárták el.

Hogyan készüljünk a télre és mire figyeljünk a ház körül?

A 35 évvel korábban épült lakásban található fa nyílászárók már megérettek arra, hogy lecseréljék őket. A régi helyére szintén fából készült nyílászáró került, ami remekül szigetel, a csere óta pedig lényegesebben kevesebbet kell költeni a fűtésre – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A tavasszal vásárolt ház eredeti, konvektoros fűtési rendszerét lecserélő férfi elmondta: mostanában a leggazdaságosabb fűtési módszer a kondenzációs gázkazán, náluk is egy kombi gázkazán biztosítja mind a meleg vizet, mind pedig a fűtést.

A legjobb műszaki megoldás az épület körbeszigetelése

Akik nem gondoskodtak a ház téli felkészítéséről, még az utolsó munkálatokat elvégezhetik, azonban egy komplett szigetelésbe már nem érdemes belekezdeni. A meteorológiai szolgálat erre a hétre már kemény mínuszokat és havazást jelez.

A tisztességesen kivitelezett hőszigetelés további törődést nem igényel. Bár a színvakolat fakulhat, akkor adott esetben egy újravakolás szükséges, de egy jól kivitelezett hőszigetelés évtizedekig is megmarad, és nincs szükség további karbantartásra – hangsúlyozta Kanyuk László, a Knauf Insulation Kft. marketingmenedzsere a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A szakértő elmondta: nem szerencsés, ha az épületnek csak az egyik részét szigetelik, jellemzően az északi falat szokták, vagy ha csak elszórva, egy-egy szigetelő lapot tesznek a homlokzatra, annak nem lesz igazán jó hőszigetelő tulajdonsága. A legjobb műszaki megoldás, ha körbeszigetelik az épületet – jelentette ki Kanyuk László.

Tavasszal is felvihető a színes vakolat

A vakolattal védik a hőszigetelő anyagot a nedvességtől, a párától, az esőtől, valamint a hótól, tehát ha a vakolat az alapvakolat rétegig, a hálóig megsérül, akkor érdemes pótolni a hiányosságot, mert a hőszigetelő anyagnak nem szabad érintkeznie a természettel – magyarázta a szakértő.

Az utolsó réteg vakolat, a színvakolat már inkább esztétikai célokat szolgál, ez az elsődleges védelme az alatta lévő rétegeknek is. Lényeges azonban, hogy az épületre a szürke színű vakolat kerüljön fel még a tél előtt, mert elsősorban az védi a hőszigetelő anyagot, a színezés pedig akár tavasszal is megoldható – mondta Kanyuk László.

Fűtési rendszerek „téliesítése”

Házunk, lakásunk fűtési rendszerét érdemes évente egyszer karbantartani, akkor is, ha új kazánunk van. Más téli felkészítést igényelnek azonban a hétvégi házak, nyári lakok.

A nyári lakok fűtési rendszerét máshogyan kell felkészíteni a télre, mint azt a házat, ahol a telet töltjük, a hétvégi házakban érdemes akár teljes mértékben vízteleníteni – mondta Váradi Tamás, az Ariston Thermo Hungária Kft. műszaki vezetője.

Temperálás esetén egy alacsony hőmérsékletet állítunk be, amivel az épület szerkezetét óvjuk meg egy esetleges fagytól. Ilyenkor 5-től 15 fokig temperáljuk a házat egy olyan fűtési rendszerrel, ami ritkán kapcsol be – tette hozzá.

A szakértő elmondta: a hétvégi házak temperáló fűtése esetén előfordulhat az is, hogy fagyállóval kell feltölteni a fűtési rendszert, bár ha kedvezőtlen körülmények miatt leáll a készülék, nagy mínuszok esetén, egy-két nap alatt is szétfagyhat a ház fűtési rendszere.

Hozzátette: speciális, fűtési rendszerekbe való fagyálló folyadék használata esetén, ha a készülék leáll, akkor sem fagy szét a rendszer, van idő beavatkozni.

Címkék: fűtés, fagyok

Ezek érdekelhetnek még

2018. Október 23. 20:12, kedd | Helyi

Az emlékezés kötelezettség, az örökösök örök felelőssége

Félegyháza város közössége október 23-án emlékezett meg az 56-os forradalom hőseiről.

2018. Október 23. 13:36, kedd | Helyi

Értéktárak Találkozója és ünnepélyes átadás Pálmonostorán

2018. október 7-én "Mihály-napi sokadalom és vásári forgatag" néven második alkalommal rendeztek "Értéktárak Találkozóját" Pálmonostorán, a művelődési házban.

2018. Október 23. 13:22, kedd | Helyi

Napelemek kerülnek a középületek tetejére

Bár nem látványos, de nagyon jelentős a város életében az a 400 millió forintos beruházás, melynek keretében az önkormányzat szinte valamennyi intézményére napelem kerül - írja a baon.hu.

2018. Október 23. 13:10, kedd | Helyi

Emlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2018. október 23-án, kedden 16 órára az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezésre.