Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Március 31. 10:08, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Kérdések - válaszok migráns-ügyekben

Kérdések - válaszok migráns-ügyekben

Lakossági Fórumot tartott Horváth Tamás, az MSZP helyi elnöke és Dr. Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke városunkban március 30-án a Móra Klubházban.

Dr. Molnár Zsolt az MSZP egy vezető budapesti politikusa, a 4. számú választókörzet delegált országgyűlési képviselője, illetve az országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke napjaink egyik legégetőbb kérdéskörével a migráns helyzettel kapcsolatosan tartott lakossági fórumot Horváth Tamás, az MSZP helyi vezetőjének meghívására.

A Dr. Molnár Zsolttól megtudhattuk mindazt, amire nagyon sok ember választ várt:

  • Hogy alakulnak a jelenlegi migrációs folyamatok?
  • A magyar kormánynak milyen álláspontja van ezzel kapcsolatban?
  • A közeljövőben milyen helyzetre kell felkészülni a magyar lakosságnak és a kormánynak a migrációs kérdésekkel kapcsolatban?
  • A Magyar Szocialista Pár milyen politikát kíván folytatni ezzel kapcsolatban?

A menekültügy és a terrorizmus napirenden van mindenhol országunkban és sajnos a legfrissebb hírek szerint, a nyugati államokon kívül már Magyarországot is konkrét fenyegetés érte. De ezen kívül a héten kezdeményezett Ötpárti találkozó - amely a terrorellenes felkészülés és jogszabály változásokról szól - is lényeges momentuma volt a fórumnak.

„Azok tények, hogy Magyarország tagja a NATO-nak és tagja az Európai Uniónak. Részt veszünk fegyveres alakulattal a kurdisztáni küldetésben Irakban, Budapest Közép-Európa egyik legnagyobb városa közel kétmillió lakossal és a nemzetközi sajtó figyelmére is érvényt tart. Budapest tehát azáltal, hogy közép-európai világváros célpontja lehet a nemzetközi terrorizmusnak. Ezért nagyon fontos, hogy kormányunk érdemi cselekvéseket tegyen, megvédje az országot és csak olyan javaslatot tegyen, melyek a terrorizmus ellen készülnek, és olyan jogszabályváltozásokat kezdeményezzen, amely nem a sajtónak a cenzúra elvételéről szól, hanem hogyan lehet hatékonyan védekezni a terror ellen a megváltozott körülmények között.
Szükség van arra, hogy a különböző uniós országok között mélyüljön a terrorizmus elleni felkészülés és a titkosszolgálatok hatékonyabban működjenek együtt. Az elmúlt időszakban láthattuk, hogy mind Belgiumban, mind Franciaországban koordinációs problémák is közrejátszottak a terrorcselekmények szörnyű következményeiben. Elvárjuk a kormánytól, hogy támogassa azokat a büntető törvénykönyvi módosításokat, amelyek lehetővé tennék, hogy a terrorizmust és a terror sejteket már csírájában el lehessen fojtani és a büntetőjog már a kezdeti stádiumban lecsaphasson a terroristákra, ne kelljen megvárni, hogy érdemi terrorcselekmény történjen. Sajnálatosnak tartjuk azt, hogy a költségvetés esetén leginkább csak beszélnek arról, hogy a rendőrséget és a titkosszolgálatokat meg kell erősíteni, ehelyett nagyon sokszor kormányzati sikerpropagandára, presztízs beruházásokra költik az adófizetők pénzét. A sengeni határvédelemmel kapcsolatban is problémák vannak, hiányoznak műszaki fejlesztések, hiányoznak a rendőrségen belül a jól kiképzett határrendészet, határvadász. Észre kell venni, hogy önmagában egy drótkerítés ezt a problémát nem oldhatja meg. Látszik az is, hogy úgy a menekültkérdésben mint a terrorizmusban önmagában egy ország nem lehet sikeres, hiszen a probléma sem a nemzetállamok szintjén jelentkezik, hiszen mind a menekültválság, mind a terrorizmus nemzetközi jelenség. Lépéselőnybe kerültek az embercsempészek és lépéselőnybe kerültek a terroristák, hiszen ők nem tisztelnek sem határokat, sem országokat, sem nemzeteket.”
– nyilatkozott Dr. Molnár Zsolt országgyűlési képviselő a fórumon.

Az MSZP állásfoglalása szerint a globális terrorelhárítással kapcsolatban szükség lenne az Egyesült Államok mintájára egy olyan terrorelhárító, hírszerző ügynökségre, amely a 28 európai uniós állam szempontjait előtérbe helyezve közös tevékenységének gyakorolása által nem vesznének el az információk. Hiszen köztudottan napjaink terror elhárítási tevékenységére az jellemző, hogy különböző országok küldözgetik egymásnak a figyelmeztetéseket, és egy súlyos terrortámadás után kiderül, hogy bizonyos titkosszolgálatok figyelmeztették a másik országban lévő titkosszolgálatok valamelyikét, de azok mégsem intézkedtek érdemben, és gyakorlatilag nem történt semmi. Épp ezért van szükség Európában is egy nagyon erős terror elhárítási szervezetre, melyben pozitív példaként áll előttünk az Amerikai Egyesült Államok (CIA, FBI).

Azonban fennáll az a tény, hogy az európai uniós egyezmények - amelyek az alapítás óta hatályban vannak – kijelölik, hogy milyen hatáskörök tartoznak az Európai Unióhoz és milyenek az egyes nemzetállamokhoz. Ezekben néha változtatni kell, mint például a határvédelmen és a titkosszolgálati együttműködésben mélyíteni kell az Európai Unió együttműködését, hiszen a terroristák, a menekültek és az embercsempészek sem tisztelik az országhatárokat, nem nagyon érdekli őket, hogy az melyik titkosszolgálat felségterületéhez tartozik. Ebből a szempontból a nemzetbiztonsági bizottság egyetért az MSZP elveivel. Tehát mélyíteni és fokozni kell az Európai Unió együttműködését, azonban jelenleg az nem reális, hogy létrejöjjön egy nemzetek fölötti és csak egy kormány által vezetett Európa.

A fent leírtak csak kiragadott gondolatokat tartalmaznak, ezeken kívül még sok egyéb felmerülő kérdésre kaphattak választ a lakossági fórumon megjelentek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.