Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Május 11. 16:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Kemény hab alatt rejtőző folyékony arany

Kemény hab alatt rejtőző folyékony arany

Idén rendhagyó módon nem a Kiskun Múzeumban, hanem a Rocktár előtti Kossuth utcai részen lesz megtartva a Félegyházi Jótékonysági Kézműves Sörfesztivál július 21-23-án.

Az immáron harmadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál már kinőtte a korábbi helyszínt. Mindezen túlmenően rossz idő esetén a több ezer látogatónak nem tudott volna helyet biztosítani a Kiskun Múzeum. A Rocktár és a hozzá kapcsolódó termek igénybe vételével azonban esős idő esetén is ugyanúgy megrendezésre kerülhet a jeles esemény – tudtuk meg Ónodi Árpádtól, a Rocktár vezetőjétől.

A szervezők nem titkolt célja az is, hogy minél messzebbről és minél több embert csábítsanak el a rendezvényre. A sörválasztékot és a sörfajtákat, valamint a helyszín varázsát tekintve, ez nem lesz nehéz. S ha már úgyis óriási tömegeket fog megmozgatni az esemény, akkor kihasználva ezt meg kell mutatni az érkező vendégeknek a félegyházi művészeket, zenészeket – mondta el Ónodi Árpád lapunknak, mikor az esemény előkészületeiről kérdeztük.

Azt is megtudhattuk, hogy már a pénteki napon megkezdődnek a programok a Rocktábor mesterturnus záró koncertjével és a sörversennyel. Ezen a napon lehet végigkóstolni az 50 féle sört is (tekintve azt, hogy lesznek nagyon messziről érkező termékek is, melyeknek a pótlására nem lesz lehetőség a hétvége folyamán). A sörkóstolásban idén nagy segítséget fog nyújtani a „Sörútlevél”, melyet a sörshopban megvásárolva lehetőség nyílik, hogy akár mind az 50 sört végigkóstolja fizetés nélkül, minél gyorsabban az ember.

Szombaton már 10 órakor elkezdődik a sörfőzés bemutatója, ezt követően készítik fel az idén újdonságnak számító barbecue-t, melyet nyolc óra sütés után meg is lehet kóstolni.
Ezen a napon fognak bemutatkozni a gerillák is, akik az otthon készített söreikről fognak beszélni közönségüknek. A Sörlovagok választása is újdonságnak számít a rendezvényen. Ezen a versenyen baráti társaságok, civil szervezetek, civil cégek nevezhetnek csapatként, hogy aztán különféle vicces és érdekes játékokon vegyenek részt. A Sörkirály és Sörkirálynő választás szintén ezen a napon lesz. Ekkor fog eldőlni, hogy ki milyen ismerője és ízlelője a kézműves söröknek.

Minden nap lesz „Töltsd magad” akció, melyen próbára teheti mindenki magát sörpalackozásból.
Az esti programról pedig a félegyházi művészek és zenészek gondoskodnak. (Itt megjegyzendő, hogy a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a környékbeli lakók zavartalan pihenésére. Így 22:00 óra után már nem lesznek nagy színpados fellépések, hanem a zenészek a közönség közé fognak menni, ahol a sörpadokon fognak akusztikus produkciókat fognak előadni.)

A vasárnapi programról előzetesben annyit árult el a fő szervező Ónodi Árpád, hogy rendhagyó módon a Mozgáskorlátozottak Egyesületének szervezésében a Lépj Közelebb Road Show fogja színesíteni a sörfesztivált. Ezen a napon nemcsak különféle esély-egyenlőséggel kapcsolatos programok lesznek, hanem véradásra is lehetőség nyílik.

A fesztivál szakmai vezetője Tóth Miklós a Bader Sörfőzde tulajdonosa, aki Bimbó Tamás kecskeméti sörfőzővel közösen Csehországból a World Beer Idol versenyről aranyéremmel tért haza idén év elején – örömmel tett eleget újra a felkérésnek a fesztivál megszervezésére és lebonyolítására.

Megtudhattuk, hogy kizárólag magyar kézműves sörök kapnak majd helyet a fesztiválon, melyekből 25 félét lehet csapolva vásárolni. A tavalyi kedvencek természetesen megtalálhatók lesznek idén is a rendezvényen, de mellettük helyet kapnak a olyan főzdék is, amelyek termékét nehéz beszerezni, mert csak a saját kis falujukat, településüket látják el, sehová nem szállítanak. Természetesen az extrém sörök sem maradhatnak ki a kínálatból. Idén a „Csülkös sör” fogja vinni minden bizonnyal a pálmát, ha sikerül beszerezni. A nevében már benne van a titka: sült csülökkel készül.
A tavalyi évhez képest az is változik, hogy egy sátor a gerilla sörfőzőknek lesz fenntartva. Ezt azok az emberek fogják birtokolni, akiknek igazából nincsen sörfőzdéjük, de ötletekben gazdagok. Nem kifejezetten a piacra, az eladásra gondolnak, hanem a saját elképzeléseiket szeretnék megvalósítani és azzal megkínálni az érdeklődőket.

Izgalmas és érdekes programnak bizonyul a sörfőzők előadása is, melyben a kíváncsiskodók megtudhatnak kulisszatitkokat a nedű előállításával kapcsolatosan. Bemutatót tartanak és mesélnek a saját tapasztalataikról és arról az életérzésről, melyet a sörfőzés jelent. Annyi bizonyos, hogy senki nem fog unatkozni a rendezvényen, legyen az sörkedvelő, vagy nem – zárta a rendezvényhez kapcsolódó rövid összefoglalót Tóth Miklós, a félegyházi sörfőzde tulajdonosa.

Program előzetes a III. Kiskunfélegyházi Kézműves Jótékonysági Sörfesztiválból:

Péntek:
16:00 Kapunyitás
17:00 Töltsd magad! – önkiszolgáló sörpalackozás
18:00 Kézműves sörök versenye
19:00 Rocktábor zárókoncert
20:30 Sörverseny eredményhirdetés
21:00 Gangara blues
22:00 Il Gatto Nero Brass Quintet

Szombat:
10:00 Sörfőzés bemutató
10.30 Indul a barbecue
11:00 Házi sörfőzők bemutatkozása
12:00 „Sörlovagok” csapatversenyek
14:00 Sörkirály, Sörkirálynő választás
17:00 Töltsd magad! – önkiszolgáló sörpalackozás
17:30 Barbecue előadás és kóstoló
18:00 Fusion Art jazz
19:00 Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar
20:00 Sörkirály, Sörkirálynő és Sörlovagok eredményhirdetés
21:00 A Láma Dalai reggae & ska
23:00 Huckleberry Guys blues

Vasárnap:
10:00 – 17:00 Ingyenes „Lépj Közelebb Roadshow” a Mozgáskorlátozottak Kiskunfélegyházi Egyesületével: handbike bemutató, esélyegyenlőségi akadálypálya, csoportbemutatók és játékok, erőember bemutató, véradás, koncertek, kiállítások és interaktív előadások, „Hétköznapi Hősök” esélyegyenlőségi díjátadó.

Állandó programok: Gasztrosétány, sörkorző, söralapanyag mustra, sörshop, sörútlevél, sörfilmek
Gyermekprogramok: Labirintus, ágyúmászás, mesekuckó, lovaskocsik, kézművesek, rajzpályázat és kiállítás.

Támogatás: 1.000 Ft (péntek + szombat) – 10 év alatt ingyenes!

Vasárnap ingyenes

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.