Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 17. 08:30, hétfő | Életmód
Forrás: style.hu

Kedvenc őszi ételeink

Kedvenc őszi ételeink

Az őszi időszak számos lehetőséget nyújt a gasztronómia terén, hiszen olyan idénygyümölcsök és -zöldségek állnak rendelkezésünkre, melyek igazi kulináris élvezeteket jelenthetnek, főleg, ha valami különleges fogást készítünk bel

Az őszi időszak számos lehetőséget nyújt a gasztronómia terén, hiszen olyan idénygyümölcsök és -zöldségek állnak rendelkezésünkre, melyek igazi kulináris élvezeteket jelenthetnek, főleg, ha valami különleges fogást készítünk belőlük. Most összegyűjtöttük nektek a kedvenc őszi alapanyagainkat.

Gránátalma: Az édes piros gyümölcsöt a Közel-Keleten már évezredek óta szívesen alkalmazzák, számos egészségmegőrző hatása miatt. A zöld tea mellett, az egyik legkiválóbb fegyvere a ráknak, magas antioxidáns tartalmának köszönhetően, emellett pedig napi C-vitamin szükségeltünk 40 %-át is képes fedezni. Önmagában is nagyon ízletes, de magjaival megszórhatjuk akár a müzlinket, salátánkat, desszertünket. Kiváló egészséges nass, ha kígyóuborkát megtöltünk feta sajttal, megszórjuk frissen őrölt borssal és gránátalma magokkal.

Körte: A körte ritkán kerül reflektorfénybe, pedig ez a tradicionális gyümölcs, finom íze mellett, rendkívüli sokoldalúan felhasználható. Ezen felül bőséges C-vitamin és rézforrás. Magas rosttartalma pedig jótékony hatással van az emésztésre, a vércukorszintre, a bőr és haj egészségére, valamint a testsúlyra is. A salátákat nagyon feldobja a körte, dióval különösen ízletes.

Paszternák: Hasonló a sárgarépához, ez a fehér gyökérzöldség azonban jóval magasabb káliumtartalommal bír. Rendkívül jó alapanyag lehet levesekhez és pörköltekhez, ha pedig csak ropogtatnál valamit, anélkül, hogy súlygyarapodást idéznél elő, süsd meg az édes ízű zöldséget, és úgy fogyaszd. Akár sütöd, pürésíted, kockázod vagy turmixolod a paszternákot, mindenképp feldobja az adott fogást.

Alma: Ahogy a mondás is tartja: Minden nap egy alma, az orvost távol tartja. Van benne valami, hiszen az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk számos krónikus megbetegedés megelőzésében segít és antioxidánsokban is szép számmal bővelkedik. Leginkább a bőrre való hatása jelentős. Turmixokhoz, salátákhoz kiváló, de sütemények vagy sült húsokhoz is isteni.

Grapefruit: Az immunrendszerünket jócskán felturbózhatjuk, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a citrusfélét. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően csodákat tesz a szervezetünkkel és védekező rendszerünkkel, mely kiemelten fontos a téli hónapokban. Segít legyűrni a stresszt, lassítja az öregedési folyamatokat és csökkenti a koleszterint. Édes és római köménnyel, valamint koriandermaggal párosítva különlegesen ízletes salátát kapunk.

Tök: A tök minden fajtája nagyon egészséges, de az őszi hónapokban előtérbe kerül a sütőtök, mely számos variációban elkészíthető. Ezen felül tele van B-, C-, E-vitaminokkal, vassal, káliummal, rostokkal, folsavval és karotinoidokkal, melyek csökkentik a szívbetegségek és néhány rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát. Levesként, sütemények alapanyagaként vagy egyszerűen csak magában, sülve is imádjuk.

Kelbimbó: A kelbimbó azonos családba tartozik a brokkolival, karfiollal és káposztával. Szulforafánban bővelkedik, mely a zöldség rágása közben termelődik, ami antioxidánsként van számon tartva. Meggátolja a rákos megbetegedések, különösen az agydaganat kialakulását.

Datolya: A ragacsos, lédús, édes barna gyümölcs ásványi anyagoktól zsúfolt, hiszen számszerűen 15 található meg benne. Ezen felül rostokban, káliumban és 23-féle aminosavban is bővelkedik, valamint kiváló fehérjeforrás. Különösen ajánlott desszertek elkészítéséhez, ugyanis hozzáadásával elkerülhetjük a káros hozzáadott cukrokat. Mértékkel kell azonban a datolyát is fogyasztani, magas fruktóz tartalmának köszönhetően.

Édesburgonya: Szeptember és december között található meg általában a zöldségespultokon a rendkívül ízletes édesburgonya. A-, C-vitamin, valamint kalcium és kálium tartalmának köszönhetően érdemes gyakran beépíteni az étrendünkbe, akár levesbetétként, akár téli pörköltek hozzávalójaként. Curry-vel, sárgarépával és gyömbérrel kombinálva például elképesztően finom levest készíthetünk belőle.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.