Városlista
2018. szeptember 25, kedd - Eufrozina

Hírek

2018. Június 13. 14:27, szerda | Helyi
Forrás: Bense Zoltán

Jubileumi év a Batthyány Iskolában

Jubileumi év a Batthyány Iskolában

A Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola általános iskolája ebben a tanévben ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját.

A zenei osztályok osztályfőnökei, napközis nevelői, énektanárai közös munkájaként jöhetett létre a „Jubileumi év” rendezvénysorozat.

Az év során rendezett valamennyi hangversenyük, ünnepük megemlékezés volt e jeles évfordulóra. A Kicsinyek Kórusa és a Felső Tagozatos Énekkar számtalan hangversenyen örvendeztette meg a közönséget szép dalaival. Az év a hagyományosan ősszel megrendezett kórustúrával kezdődött. A háromnapos balaton-felvidéki tábor a kóruséneklés mellett hazánk természeti és kulturális értékeinek megismeréséről szólt. A gyerekek túrázhattak a szentbékkállai kőtengernél, és megcsodálhatták Keszthelyen a Festetics-kastély kiállításait.

A Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar meghívására részt vettek a Szent István-templomban megrendezett zenei világnapi hangversenyen, amely egyúttal tisztelgés volt városunk díszpolgára, a 80 éves Balázs Árpád Erkel-díjas zeneszerző előtt.
Adventi hangversenyük a templomban szívmelengető volt a zord hideg ellenére.
A „Jubileumi év” során tanulóink 180 fővel jelen voltak az „Énekel a világ” rendezvényen Kecskeméten, ahol a gyermekek és tanáraik meghallgathatták a magyar fejlesztésű Bogányi-zongora hangját, amelyen Bogányi Gergely Liszt-díjas zongoraművész Kodály- és Liszt-műveket adott elő. Az iskola csapatai részt vettek a Kodály nyomában országos online vetélkedőn, melynek része volt egy tesztverseny Kodály Zoltánról, illusztráltak Kodály műveket, és Kodály által gyűjtött népdalokhoz írtak mai, kortárs szöveget.

Az iskola kórusai a 12. alkalommal megrendezett „Éneklő Félegyháza” Vízkereszti Városi Kórusfesztivál szereplőiként egyéni produkciójuk mellett átélhették az együtt éneklés örömét a jelen lévő 300 énekessel.

Gergely-napon a kis másodikosok hagyományőrző előadással csalogatták az óvodásokat az iskolába. A Gergely-járás műsorukban énekeltek, táncoltak, furulyáztak.

Az énekkarok emelik az iskolai ünnepségek, megemlékezések fényét, a gyermekek őrzik és adják tovább jeles ünnepeink szokásdalait, népdalait. A kórusok mellett a néptáncosok és a csengettyűegyüttes tagjai is számtalan városi és megyei rendezvényen képviselik iskolánkat.

Zene tagozatos tanulóink öt alkalommal vettek rész a Mesélő dallamok rendhagyó énekóráin, ahol művésztanárok előadásában hallhattak komolyzenei koncerteket, a darabok elemzése és az előadások végén interaktív játék segítette a művek mélyebb megismerését.

A „Jubileumi év” keretén belül a hálás szívű egykori tanítványok jóvoltából elhelyezésre került dr. Somogyvári Zoltánné Molnár Alíz kiváló zenepedagógus és karnagy emléktáblája az iskola aulájában. A tábla avatásán beszédet mondott Vargáné Oláh Zsuzsanna Judit intézményvezető. Az iskola énekesei egy tavaszi madrigállal köszöntötték a megjelenteket. A gyermekszeretetéről híres pedagógusról, a kórusmuzsika elkötelezett hívéről, Alíz néniről megemlékezett egykori kollégája, Meizl Ferencné. A megtisztelő eseményen jelen volt Alíz néni gyermeke, unokái, családtagjai. Az emléktáblát Alíz néni lánya, Lajosné Somogyvári Alice leplezte le. Végezetül az ünneplők „A csitári hegyek alatt” című népdal közös éneklésével fejezték ki szeretetüket és tiszteletüket egykori tanáruk iránt.

A Gyermekeinkért Alapítvány támogatásával a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ebben az évben adott helyet először az „Éneklő Ifjúság” kórusminősítő hangversenynek. Jeles zsűri előtt szerepeltek intézményünk kórusai valamint a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola énekkarai valamint a Petőfiszállás - Pálosszentkúti Schola. A zsűri tagjai voltak: Szatmári Imre karnagy, Dr. Makkai Gézáné Németh László-díjas pedagógus, karnagy és Dr. Ordasi Péter Liszt-díjas karnagy, főiskolai tanár.

A Batthyány Lajos Általános Iskola és AMI Felső Tagozatos Kórusa Molnár Elvira
karvezetővel Ezüst Minősítést szerzett, a Kicsinyek Kórusa Nagyné Mészáros Erika vezényletével a lehetséges legmagasabb minősítési fokozatot érte el, Arany Diplomával, és a KÓTA a kicsinyeknek az „Év Kórusa” kitüntető címet adományozta. Ezt a kitüntető címet korábban dr. Somogyvári Zoltánné kórusa kapta meg 1984-ben.

A hagyományosan tavasszal megrendezett anyák napi hangversenyek alkalmával a gyerekek bemutathatták családjuknak a kórusmuzsika értékes remekműveiből és néptánc-koreográfiákból álló műsorukat.

A Nemzeti Kulturális Alap, a Gyermekeinkért Alapítvány és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata támogatásával iskolánk daloló gyermekei részt vehettek egy külföldi utazáson, az ausztriai Eisenstadt városában énekelhettek az Esterházy-kastély híres Haydn-termében.

A tanév a Nemzeti Művelődési Intézet, „135+1= A jövő zenéje” pályázat keretein belül rendezett projekttel zárult, amely egy jó hangulatú interaktív hangverseny alkalmával nyújtott ízelítőt iskolánkban folyó sokrétű zenei, művészeti, néptáncos oktató-nevelő munkáról.

A Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kórusai a művészeti iskola tanárainak színvonalas zongorakíséretével szerepelnek fellépéseiken, köszönet ezért Bolla Juliannának, Pocskai Rolandnak, Róka Kingának, Fazekas Tamásnak. Szerzőként és zongorakísérőként köszönet Szatmári Imrének.

A jubileumi év színvonalas lebonyolítása az intézmény vezetőinek és kiváló pedagógusainak páratlan összefogásával jöhetett létre. Kiemelkedő munkájáért köszönet Fantolyné Makány Ildikó néptáncpedagógusnak, Molnár Elvira ének-zene tanárnak és Nagyné Mészáros Erika ének-zene tanárnak, az Év Kórusa kiemelkedő díjazással jutalmazott Kicsinyek Kórusa karvezetőjének.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 25. 15:43, kedd | Helyi

Így hat a testre, ha éhgyomorra edzünk

Vajon tényleg igaz a felvetés, miszerint ha éhgyomorra indulunk el edzeni, több kalóriát fog elégetni a testünk mozgás közben?

2018. Szeptember 25. 15:29, kedd | Helyi

3 arany, 2 bronz a nágocsi Duatlon Ranglistás versenyen

2018. Szeptember 25. 13:03, kedd | Helyi

Két hónapos türelmi időt is kaphat autónk a műszaki vizsgán

Újra életbe lépett az a minősítési rendszer, amely nemcsak megfelelt és alkalmatlan járműveket tartalmaz, hanem az úgynevezett korlátozott alkalmasság is adható a műszaki vizsgán.

2018. Szeptember 25. 12:35, kedd | Helyi

Megjelentek a permetező drónok a mezőgazdaságban

A magyar mezőgazdaság az elmúlt években hatalmas fejlődésnek indult, folyamatosan nőtt az ágazat kibocsátása, de még mindig van hová fejlődnie.